Blog

Modellezés, makettezés – hobbi, de több annál

2019.07.05 08:28

Modellautó

 

Mindenkinek van egy hobbija, ami lehet az olvasás, a kerékpározás vagy akár a filmnézés. Sokan azonban a modellezés és makettezés mellett teszik le a voksukat. Talán azért, mert már gyerekkorukban is rajongtak az építőjátékokért vagy azért, mert felnőttként beszippantotta őket ez a különleges, semmihez sem fogható világ. Bizony, akit egyszer megcsapott a ragasztó, a festék vagy a benzingőz illata, az egy életre a miniatűrök rabja marad. De mi is pontosan a különbség a modellek és a makettek között, és miért éli meg sok ember úgy, hogy ez több mint hobbi? Ezekre a kérdésekre adunk választ blogbejegyzésünkben!

 

Modellek – sport és kikapcsolódás

A modellezés azt jelenti, hogy elkészítjük vagy készen megvásároljuk egy tetszőleges jármű kicsinyített, ugyanakkor működőképes verzióját. Ez lehet hajó, repülőgép, tank, a legtöbben azonban a modellautók mellett teszik le a voksukat. Hogy milyen szinten űzzük a modellezést, csak rajtunk múlik: csinálhatjuk csak a móka kedvéért, a gyerekkel vagy a családdal, emellett azonban akár a profik szintjéig is eljuthatunk. Manapság számtalan nemzetközi verseny létezik, ahol összemérhetjük tudásunkat a legjobbakkal.

 

Modellautó  

 

Makettek – a szárnyaló fantázia birodalma

Ellentétben a modellekkel, a makettek nem működőképesek: ezeknél a termékeknél a minél részletgazdagabb, élethűbb megjelenés a cél. A téma bármi lehet: történelmi események, gépjárművek, emberek, tájak, sőt akár kedvenc filmjeink legjobb jeleneteit is lemakettezhetjük. Ez a hobbi az egyik legjobb kézügyesség-fejlesztő, hiszen az apró részek összeillesztése komoly kihívást jelent. Sokak szerint ugyanakkor az egyik leghatékonyabb stresszoldó is! Ha ügyesek vagyunk, makettezés terén is indulhatunk versenyeken: a Mosonmagyaróvári Makett Kiállítás és Verseny például az egyik legrangosabb Európában.

A modellezés és makettezés tehát elsőrangú hobbi, ugyanakkor több is ennél. Türelemre, kitartásra és kreativitásra tanít minket, a hazai és nemzetközi találkozóknak köszönhetően pedig egy összetartó közösség tagjai is lehetünk. És ami a legjobb: korra, nemre és életkorra való tekintet nélkül bárki belevághat!

Ha Ön is szeretne elmerülni a modellezés és makettezés különleges világában, böngéssze végig makettboltunk kínálatát, és tegye meg az első lépéseket!