Köszöntünk webáruházunkban. Belépés, regisztráció és információ az oldal alján található.
Blog

Mire lehet szükségem, ha belevágok a makettezésbe?

2022.02.25 16:02
Mire lehet szükségem, ha belevágok a makettezésbe?

Van pár olyan alapvető eszköz, amely nem árt, ha az első maketted elkészülésénél már jelen van a kis makettezős-birodalmadban. És hogy ne kelljen olyan sokat keresgélni, megmutatjuk azokat az eszközeket, amelyek - szerintünk - nélkülözhetetlenek az első próbálkozásnál. 

Szeretnénk leszögezni, hogy amit itt javaslunk neked, az tényleg csak egy javaslat. Hosszú évek alatt összegyűlt tapasztalatunk alapján merjük neked ajánlani ezeket az eszközöket.

 

Üdvözöllek kedves Ügyfelünk!

Elmondhatatlan örömmel tölt el minket – a Modellfutár csapatát – hogy idetaláltál és minket választottál.

Egyúttal üdvözölünk egy csodás hobbi kapujában.

Kérlek, enged meg, hogy végig vezessünk egy olyan lehetséges úton, amely hosszú évek tapasztalatán alapszik, és amelynek célja, hogy el tudj merülni a makettezés világában. A pirossal kiemelt szövegrészek linket tartalmaznak, amelyek odaveztnek az éppen trágyalt szekcióhoz.

 

A legfontosabb: Természetesen szíved joga, mit választasz, mindazonáltal úgy gondoljuk, hogy ha követed az útmutatásainkat, rengeteg időt tudsz magadnak megtakarítani.

Kiválasztottad tehát a számodra legmegfelelőbb makettet, itt az ideje, hogy nekiálljunk összerakni.

A legfontosabb – mindennél fontosabb -, hogy legyen egy olyan helyed, ahol nyugodtan tudsz makettezni. Ne zavarjanak téged, ne zavarj másokat, és legyen elég fény is. Ezt te tudod. Te ismered a lakást, a veled együtt élőket.

Azonban, nem minden esetben oldható meg, hogy egy napfény stúdióban dolgozz, így a következő dolog, amit be kell szerezned, az egy lámpa. Igazából két lámpa a legjobb, egy-egy mindkét oldaladon. 

A lámpa szinte mindegy, igazából a lényeg az izzó. Ugyanis nem mindegy. És itt a színeknél lesz majd nagyon fontos szerepe.

A Nap fényének színhőmérséklete egy nyári napon, délben megközelítőleg 5400-5500 K. K, azaz Kelvin. A semleges fehér szín általában 5000 Kelvin körül szokott lenni. Tehát, ha veszel egy lámpatestet, akkor igazából az izzót kell jól megválasztani.

De mi történik, ha ennél nagyobb, vagy alacsonyabb értékű az izzó Kelvin értéke? Nos akkor a látható színtartomány eltolódik melegebb – sárgásabb (5000 Kelvin alatt ) vagy hidegebb-kékesebb (5500 Kelvin felett) irányba. Ez, nekünk makettezőknek azt jelenti, hogy a makettre felvitt festék színe meg fog változni a lámpa alatt. De csak a szemünket csapjuk be. És morgunk miért nem jó. Majd kivisszük a napfényre és totálisan mást látunk. És aztán morgunk mindenre – főleg a festékgyártóra – holott csak nem a megfelelő világításunk volt.

De mit is akarunk megvilágítani?

Természetesen a munkafelületünket. Ahol dolgozunk. Ez lehet a nagyon egyszerűtől a nagyon-nagyon bonyolult sokszekrényes, dizájnolt munkaállomáson át, egy egyszerű vágólapig.

A hobbival most ismerkedők részére, első körben egy vágóalátétet ajánlunk.

Hogy miért? Egyrészt sokkal ízlésesebb, mint újságpapírral leteríteni az asztalt – az újságpapír amúgy sem védi meg az asztal felületét semmitől. Másrészt könnyen tisztítható, ad egy biztonságos alapot a szerszám használatkor.

 

De ha egy nagyon dizájnos munkafelületet szeretnél magadnak, arra is van lehetőség. Íme:

 

 

Most, hogy már megvagyunk a helyünkkel, nézzük milyen ALAPVETŐ szerszámokra, eszközökre van szükségünk.

Ezek nagyon alapok, tényleg arra valók, hogy összerakjunk egy makettet. Ahogy haladsz előre a makettezés ösvényén, úgy fog bővülni a tapasztalatod és a szerszám, segédeszköz parkod. Hidd el. Azonban kezdésnek elegek lesznek a következők;

Oldalcsípő

Arra való, hogy az öntőkeretről az alkatrészeket leválasszuk.  Itt is több minőségű eszközt láthatunk. Nagyon fontos, hogy a barkácsboltban kapható eszközök nem minden esetben felelnek meg, hiszen azok nem erre a feladatra lettek kitalálva. Többségében nagyobb, bumfordi vágóéllel rendelkeznek, így könnyen sérülhet a makettünk. A webáruházunkban található termékek kifejezetten ajánlottak a makettezéshez.

Fine Art Oldalcsípő - panelvágó

Az alkatrészek leválasztása egy trükkös folyamat. A későbbiekben a blogon találkozhatsz majd munkafolyamatok ismertetésével is, így pontos képet kapsz majd arról, hogyan is kell megoldani. Lehet, hogy lesznek videók is, de erről még nem tudok pontos infót adni neked.

Hobbikés

Ez egy nagyon sokoldalú eszköz. Több helyen is fogod tudni alkalmazni. Alkatrészek leválasztásánál, sorják eltüntetésénél, matricázásnál, stb. Ezekről később pontos instrukciókat adunk majd.

Nagyon fontos a jó minőségű hobbikés – vagy szike. Lehetőleg cserélhető pengés változatot keressünk, hiszen a pengék kopnak. És minél kopottabb egy penge, annál veszélyesebb.

Szike profi - vastag

Csiszoló eszközök

Ezeket is több munkafolyamatban tudjuk használni. Az alkatrész leválasztása után, ragasztás után, tömítés után. A rendeltetésük, hogy a felületi egyenletlenségeket megszüntesse, illetve az alkatrészeket „formálja”. Ahogy fentebb is, it is megemlítem, hogy ezen eszközök „működéstét” később bemutatjuk. És a számokat is elmagyarázzuk. 

Fontos! Elsőre nem kell fém reszelő. Nagyon durván megsérülhet a műanyag felület. Később, majd ha fotómaratásokról illetve egyéb kiegészítőkről beszélünk, akkor már szóba jöhet. 

Tamiya Sanding Sponge Sheet - 400

 

Ragasztók

Sőt! Kifejezetten makettragasztók. Ugyanis a pillanatragasztó – bármennyire is jó ötletnek tűnik az elején – nem jó ötlet. Ott, ha hibázunk, akkor már csak törni tudjuk a makettet, ha javítani szeretnénk. Na jó, ez így ebben a formában nem teljesen igaz, de csak nagyon nehezen tudunk rajta változtatni. Webshopunkban leginkább CA jelöléssel látták el őket. 

Míg a kifejezetten a makett ragasztáshoz kitalált anyagokkal egy kicsit több időnk van. Későbbi írásunkban kitérünk a ragasztók fajtáira is.

 Revell makett ragasztó 12,5g

 

Ezekkel az alap szintű eszközökkel neki is állhatunk a makettünket összerakni. És hogy ezek milyen lépésekben mennek? Nos, a következő írásból ez kiderül.

Tarts velünk kérlek, kedveld a Facebook oldalunkat, ahol elsőkként értesülhetsz a legújabb anyagjainkról, tesztjeinkről, kedvezményekről, újdonságokról.

Addig is kellemes böngészést kíván a Modellfutár csapata.