Köszöntünk webáruházunkban. Belépés, regisztráció és információ az oldal alján található.

Blog

Most, hogy így végig vettük az ALAPVETŐ kezelését a festékszórónak, nézzük meg, milyen hibákkal találkozhatunk a legjellemzőbben, majd a tanultak alapján elemezzük ki, hogyan tudjuk ezeket a hibákat elhárítani. Majd mikor már mindenre felkészültünk, jöjjön egy kis gyakorló feladatlap. Mindez persze videóval. Ahogy eddig is, a cikk és a videó szervesen összetartozik. Kérlek, olvasd el a cikket figyelmesen.

Valahogy mindenki olyan nagy varázslásnak tartja az airbrusht, hogy teljesen elfelejtik, hogy az csak egy szerszám, egy eszköz. Mindenki csodát vár és persze az első használtakkor fröcsög, köpköd, szétfolyik, nem jön ki a festék, meg ilyenek. De van egy jó hírem! Ugyanúgy, ahogy bármely szerszám, eszköz, gép, mesterien kezelhető megfelelő gyakorlással. Az airbrush is menni fog. Megmutatom hogyan.

Bár a legutóbbi írásban arról volt szó, hogy lesz egy kis gyakorlás is, azonban olyan hosszú lett az írás, hogy ketté kellett bontani. Fontosnak tartom, hogy megismerjük az airbrush működését, valamint a hozzá tartozó eszközök szerepét is. Ahhoz, hogy egy szerszámot helyesen használjunk, nem árt ismerni az összes részegység alapvető működését. Megpróbáltam összeszedni az alapvető információkat és a legjellemzőbben felmerülő kérdéseket.

Ez egy eléggé csiklandós téma, de hát azért vagyunk, hogy valamilyen irányt mutassunk és – lehetőleg – megelőzzük az elkapkodott és rossz döntést. A mostani cikkben megnézzük, mi alapján dönthetsz a leendő festékszórót illetően és mi az, ami mindenképpen kelleni fog ahhoz, hogy működjön is rendesen a rendszered. Ahogy a kalóz törvény, ez sem igazából törvény, csupáncsak egy iránymutatás.

Eljött hát az ideje annak, hogy a makettek festésének királyát az airbrush-t – vagy szép magyarosan légecsetet, festékszórót – is szemügyre vegyük. Hiszen bárki bármit mond az utóbbi két évtizedben akkora fejlődésen ment át a hobbink, hogy ma már bárkinek elérhetőek a festékszórók. Sőt, válogathatunk is igényünknek és pénztárcánknak megfelelően. A következő írásokban megismerkedünk eme nagyszerű szerszámmal.

Nehogy az legyen, hogy itt osztjuk az észt és közben azt sem tudjuk miről, így most ebben a cikkben egy egyszerű alapot készítünk el nektek, hogy lássátok is miről beszélünk. Mindezt videós formában is megmutatjuk. Azonban mindenképpen olvasd el hozzá a cikket, hiszen rengeteg olyan infó lesz az írásban, amelyik idő hiányában nem kerül be a videóba.

A dioráma / vignetta készítés egy külön kis szakma a makettezésen belül. Egy igazán jó épített környezet rengeteg munkát kíván, gyakran több időt el lehet vele pepecselni, mint magával a makettel. Ez az írás erősen túlmutat a makettezésen. Mégis fontosnak tartom, hogy egy kicsit beszélgessünk erről, még ha jelenleg a makettezésben a művészet szó a legtöbb helyen még mindig sértésnek számít.

Alapok. Varázslatos dolog ez kérem szépen. Ha van az a baj, ha nincs az a baj. De miért is beszélünk most az alapokról? Mert – szerintem – nagyon fontos. Főleg ha az ember makett versenyekre is szeretne járni. Én mindig elszomorodom egy kicsit, amikor egy kiváló alkotás csak úgy oda van rakva az asztalra. Természetesen itt is a saját döntés a legfontosabb.

A pigmentek szinte mindenre jók. Használhatjuk őket repülőn, autón, harci járművön, sci-fin, diorámán – legyen az városi, vagy természeti környezetben. Lehet vele koszolni, koptatni, sarat, lerakódásokat, poros felületeket – mint például a gépjárművek, kerekei, poros falak, csövek, amit csak szeretnél. Lehet imitálni rozsdát, homokot. Elég széles a paletta, éppen ezért bármennyire is egyszerűnek tűnik, nem az. Pont a rengeteg felhasználási variáció miatt. És persze eközben egyszerű is.

Maszkolni mindegyik maketten kell. Pont. Ezen nincs mit tovább tárgyalni. Legyen az repülő, harci jármű, motor, autó, sci-fi, hajó, mindegyiknél használni fogsz maszkolót. De hát mi is az? Ahogy a Legendárium mondja, minden olyan anyag maszkoló anyag, amely nem engedi át a festéket. És itt van a lényeg. Megakadályozza, hogy a festék elérje a felületet. De hát nem pont arról lenne szó, hogy a festék elérje a területet?

Gyermekként rajongtam az építő játékokért. Mindenféle olyan dolgot tudtam kreálni belőlük, amelyek igazából nem voltak az építési útmutatóban. Volt egy kosárnyi – egészen picike kosárnyi – ömlesztett építőelem, amik különböző formákat öltöttek. Volt vár, sugárhajtású repülő stb. Így a CADA építőjáték, kifejezetten Jeep-re hasonlító készlete érdekes kihívásnak tűnt, amikor úgy döntöttem belevágok.

Bár már korábban foglalkoztunk egy kicsit a leverődésekkel (chipping) mégis kimaradt egy nagyon fontos és aránylag egyszerű metódus. Még a chipping folyadékok és egyéb varázslások előtt is készültek olyan makettek, amelyeken a leverődések ügyesen megjelenítésére kerültek. Ezt pedig nagyon egyszerűen úgy érték el, hogy megfestették azokat. Higgyétek el, nem az ördögtől való. Meg is mutatom.

Anno amikor még kölyök voltam igen korlátozottan lehetett hozzájutni a Dán játékgyártó termékeihez, hiszen volt itt vasfüggöny, meg ilyen szamárságok. De, már akkoriban is voltak „pótlékok”, amely nagyon hasonlóan működtek. Namost a CADA nem ilyen. Hasonló. Igen. De semmiképpen nem pótlék. Egyedi tervezés, saját szabadalmak és nagyon izgalmas készletek várnak ránk.

2011 óta hivatalosan is, május 4.-e a Star Wars napja. Ilyenkor a rajongók elárasztják a közösségi felületeket a Star Wars kötődésű posztjaikkal. No, hát mi sem maradhatunk ki ebből, hiszen rengeteg szebbnél szebb makett vár minket a témában, olykor a bőség teljes zavarával. Mivel is ünnepelhetnénk ezt a legjobban, mint egy frissen, ropogósan elkészített makettel.

Beléptünk a környezeti hatások/effektek világába. Ahogy azt az előző cikkben ígértem, mindegyik témát egy kicsit körbejárjuk, hiszen nagyon fontos, hogy értsétek mit miért és mit mire érdemes, vagy illik, vagy javasolt használni. Jogos a kérdése annak, aki az előző cikket is olvasta, hogy miért nem a színek modulálásával, megváltoztatásával kezdjük? Mert az egy nagyon erős téma és több fejezetből fog állni. Többek között ott az airbrush fog főszerepet kapni.

Talán ezzel kellett volna kezdenem és nem az első résszel, de így legalább volt valami felvezetése a témának. Eljött tehát az idő, hogy magával a weatheringgel foglalkozzunk alapjaiban. A Weathering kifejezés egy gyűjtő név. A környezeti hatások által okozott korrózió, stb megjelenítésének kísérletét jelenti a makettünkön. Igen, ide tartoznak a fakulások, sár, víz, rozsda, stb.

A szépen megfestett és lelakkozott makettünknek, az esetek nagy többségében, vannak matricái is. Repülőknél több, harci járműveknél kevesebb, autóknál meg van, amikor giga-mega mennyiség. Nagyon kevés kivételtől eltekintve, ezek a matricák „vizes” matricák, aránylag könnyű velük bánni, de azért okozhatnak nagyon nagy kellemetlenséget is. Szerencsére erre is van megoldás, technika, varázslás. Ebben az írásunkban megmutatjuk az alapokat.

Bár most az ecsetes festés és a lakkozás után matricázni akartam volt, de közben eszembe jutott, hogy hát az előtt még lehet egy két dolgot megcsinálni. Az ecsetes festésnek a legnagyobb hátránya, hogy a festés után eléggé játéknak néz ki a mi csodálatos makettünk. Most mutatok pár trükköt, amelyet bármelyik ecsettel festett makettnél lehet alkalmazni. Meg nem ecsetesnél is.

Izgalmas volt számunkra a 2022-es év. Elindult a Tudástár és szépen lassan összecsiszolódtunk, mint megbízó és mint tartalomgyártó. Voltak nehézségek (elsősorban nekem – Dobó Jani) de úgy értékeltük, hogy egy mindkét fél számára előnyös együttműködést sikerült összekalapálni. Szeretnénk ezt tovább folytatni. Szerencsére a szándék mindenkiben megvan, így menni fog minden tovább. De kezdjük egy kis humorral, jó?

Folytatjuk a lépéseket, amelyek elvezetnek minket egy szépen elkészített maketthez. A mostani leírásunkban átbeszéljük egy kicsit a lakkokat, milyen jelentőségük van, kell-e egyáltalán alkalmazni ezeket? Természetesen itt is igaz, hogy ahány makettező, annyi szokás, annyi módszer áll a rendelkezésünkre. Leírásunkban egy nagyon általános képet nézünk meg, valamint áttekintjük, milyen helyzetekben alkalmazhatjuk ezeket a termékeket.

Végre eljutottunk idáig! Ténylegesen festünk! Elég hosszú út vezetett el idáig. Nos igen. Az elmúlt időszakban megpróbáltuk nektek megmutatni, mennyire sokoldalú a makettezés. Rengeteg információ került fel a tudástárunkba, de mindaz eltörpül a mindenható Erőhöz képest … Hoppá, rossz forgatókönyv. Mindegy. Szóval az eddigiek csak arra voltak jók, hogy jól felpörgessünk benneteket. És most akkor fessünk! Először ecsettel, majd jönnek a többiek is.

Ahogy azt ígértem most már festünk egy kicsit, mert hát ezt a rengeteg tudást, amit megpróbáltunk nektek átadni, lassan használni is kellene, nem? Azt már megbeszéltük korábban, hogy sokféle módon lehet festeni. Illetve sokféle eszközzel tudunk festeni. Első körben megnézzük az ecsetes festés alapjait, mégpedig az ecseteket. Nem mindegy, hogy melyik fajtát és melyik típust használod, mikor.

A mostani bejegyzésünkben, megpróbáljuk megfejteni a makettezés szent Grálját, ami nem más mint a pontos, hiteles, autentikus,  szín meghatározása, megtalálása. Annyit elárulhatok előre, hogy ez nem véletlenül a legtöbb vitát kiváltott kérdés a makettezésen belül. Rengeteg tény, leírás létezik, de konszenzus csak nagyon ritkán van ebben a témában. Ahány ember annyi féle festékre esküszik és ez bizony állandó viták forrása.

Van az úgy, hogy az ember nem rendelkezik megfelelő kézügyességgel, vagy megfelelő mennyiségű idővel a hobbija űzéséhez. (Felhívás! Aki tudja, hogyan lehet minél több időt szakítani a hobbira, szóljon). Ilyenkor kerülhetnek előtérbe az előre elkészített, gyűjthető modellek, makettek. Elsősorban a gépkocsik kedvelőinek kedvez a piac, de láttam már nagyon komoly kombájnt is.

A Modellfutár csapata mindig is élen járt a közösségi tevékenységekben. Többször támogattunk már makettezéssel kapcsolatos rendezvényeket, olykor személyesen is makettezőket, illetve a makettezéssel kapcsolatos kezdeményezéseket is. Azonban cégünk elkötelezett a társadalmi szerepvállalás egyéb formái mellett is, mint például a véradás. Most már kijelenthetjük azt, hogy munkatársaink hagyományosan részt vesznek egy-egy véradáson. És ezt a hagyományt sokáig szeretnénk ápolni.

Örök dilemma a makettezés elkezdésekor, hogy akkor most ecsettel vagy festékszóró pisztollyal fessünk-e kezdésként. Melyik a jobb? Miért? Milyen festékkel? Hogyan? Nagyon nehéz ebben igazságot tenni – vagy talán túl könnyű? Mindenkinek megvan a bevált véleménye és ahány makettező, annyi szokás, tanulási folyamat. Megmutatjuk nektek az előnyöket, hátrányokat ebben az összefoglalóban. Illetve, ha van alternatíva, azt is.

A színekkel foglalkozó írásunk második része egy olyan hétköznapi csodát mutat meg nektek, amellyel egy kicsit könnyebb lesz megérteni ezeket a fránya keverős-kavarós dolgokat. A színkör egy speciális eszköz, kifejezetten a kreatív és elsősorban a színekkel foglalkozó szakmák, hobbik részére. Mindenkinek ott lóg a falán, ki van téve az asztalra, még azoknak is, akik esetleg évek óta foglalkoznak ezzel a témával.

Bár sokan nem tartják a makettezést művészeti ágnak – még – ettől függetlenül nagyon sok technikánk származik a művészeti világból. Elsősorban a makettek festésekor nyúlunk vissza a festészet, a rajz irányába, de ugyanúgy jelen van a szobrászat, építészet is a munkáink során. Éppen ezért, nem árt tudni, hogy a színek hogy viselkednek, hogyan tudjuk saját hasznukra fordítani a tulajdonságaikat.

Mindenkinél eljön az a pillanat, amikor már megunja az átláthatatlan káoszt a makettezős asztalon. Olyankor nekiáll és ilyen-olyan barkácsboltból beszerez magának ilyen-olyan tároló rendszereket, mondván, így majd organizálva lesz az asztal. Aztán nem. Aztán átalakítja, káromkodik, hogy az ecsetek nem férnek el, stb. De van erre is egy tök jó megoldás, amelyet most nagy örömmel mutatunk be nektek.

Kezet fel, ki az, aki még nem látta a Top Gun II – Maverick –et? Ugye, hogy alig vagytok. Bárki, aki szerelmese a repülésnek az már szerintem másodjára fogja megnézni a filmet a moziban. És igen, el kell mondanom azt, hogy ezt a filmet nagyvásznon kell nézni. Mert olyan. A bemutatókat mindenki látta, szóval a naplementében eltűnő P-51-es nem lesz meglepetés.

Sok lehetőség, technika létezik arra, hogy a kopásokat, leverődéseket megjeleníthessük. Igyekszünk minél több információt, lehetőséget adni számotokra, hogy megvalósíthassátok elképzeléseiteket. Az előző írásban kémiai reakciót használtunk a festékréteg feloldására, most viszont fizikai módszerrel, maszkolással ismertetünk meg mindenkit. És ahogy annak idején mondták, minden anyag, amely nem engedi át a festéket, az maszkoló anyag. Vegyük hát elő a sót és a maszkoló folyadékot.

Ha már az előárnyékolást feszegettük az előző írásunkban, most jöjjön egy nagyon látványos rész, amikor különböző koptatási módokkal – úgymint Chipping folyadék, só technika és maszkoló folyadék – a lekopott festék alatti rozsdát jelenítjük meg. Ezek olyan megoldások, amelyet szinte bármilyen felületen tudunk alkalmazni és nem feltétlenül kell a lekopott festék alatt rozsdának lennie. Lehet bármilyen szín.

Még mindig egy kicsit az alapozásnál tétlenkedünk és még mindig nem festünk, de ez már majdnem az. Az előárnyékolás és barátai egy olyan fejezet, amely lehet, hogy nem is egy fejezet, hiszen több variáció is létezik. Persze azokat nem előárnyékolásnak hívják, de technikailag tulajdonképpen pontosan ugyanarra szolgál, mint a címadó tevékenységünk. Mégpedig, hogy álltaluk megváltozzanak a felvitt fedőfesték egyes tulajdonságai.

A makettező társadalom két részből áll. Az egyik része (a nagyobb) nem jár el versenyekre, különböző okokból, csak otthon építi a szebbnél szebb műveket. A másik része (talán 20-25%-unk) rendszeresen, de legalább is évente párszor, elmegy egy makettversenyre.

Az a rendezvény, amelyet egyik résznek sem szabad kihagyni, az a MosonShow. Európa egyik legnagyobb, az egyik legrangosabbnak számító makettversenye, az ország határain belül található.

Hát igen, ez ilyen. Még mindig nem festünk. Ugyanis – szerintünk – nagyon fontos az alapos alapozás, amely megalapozza a későbbi lépéseinket, mind a festés, mind a koszolás, koptatás terén. Szó szerint.

Miért fontos az alapozás? Fontos-e egyáltalán? Hogyan, mi módon tudunk alapozni? Ezekre a kérdésekre megpróbálunk válaszolni, ebben a nem túl rövid írásban, szigorúan alapszinten. A varázslást későbbre hagyjuk. De majd lesz olyan is ígérjük, amikor varázslunk egy kicsit.

A mostani anyagunk talán egy kicsit száraz lesz. Mindazonáltal nagyon fontos megérteni, hogy melyik lépés, melyik után következik. Ahogy már többször említettük, a makettezés sava-borsát a makettek festése, koptatása határozza meg, hiszen ezzel a metódussal tehetjük „élővé” azokat. Jöjjön tehát egy általános ismertető arról a sorrendről, amelyet ha figyelembe veszünk, akkor a szemnek tetsző munkákat tudunk lerakni az asztalra.

Szépen lassan itt az ideje, hogy nekiálljunk a festésnek is, bár előtte nem árt, ha egy kicsit végig gondoljuk a dolgokat. Hiszen a makettek akkor néznek ki igazán jól, ha a mindennapi kopások, környezeti behatások – avagy a weathering ( weT͟H(ə)riNG = vet(D)’öring) is megjelenik rajtuk.

Igen ám, de ha csak pacsmagolunk, az eredmény borzalmas lesz. Szóval gondoljuk ezt végig egy kicsit.

 

 

Vajon hányszor találkoztatok már azzal a kifejezéssel, amikor online felületeken olvastok a makettezésről, hogy eltömítettem ezt, azt.

Ez bizony gyakran előfordul. Tulajdonképpen az a bosszantó szituáció, amikor a makett alkatrészei nem passzolnak egymáshoz és jól látható folytonossági hiányosság – azaz lyuk, rés – keletkezik. Ennek egyik megoldása a tömítés. Vannak külön speciális tömítő anyagok erre, most ezekről ejtünk pár szót.

Minden makettező eljut egyszer arra a pontra, hogy a dobozban lévő makett részletességével már nem elégszik meg, mert mondjuk a lövegcső nem szép, vagy a futómű egy darab bot, vagy neadja az ég, a lövegcsövek nincsenek kifúrva.

Ilyenkor két dolgot tehet, tehetsége és lehetősége szerint.

Egy; vásárol kiegészítőt, feljavítót. Kettő; Maga kifaragja, elkészíti, meghekkeli …

1979 – ben indult el a „Mobile Suit Gundam” anime televíziós sorozat Japánban. Az ötlet mindenképpen úttörő volt, hiszen hatalmas robotok csatáztak, de emberek vezették őket. Így megoldható volt, hogy a lelketlen, óriási, harci robotok mégiscsak az anime-re annyira jellemző karakterfejlődésen menjenek keresztül, hiszen óhatatlanul kivetítettük a robotra is a pilóta jellemét, és egy idő után egyként kezeltük őket.

Vajon miért van ennyi fajta ragasztó, és tényleg kell-e mindegyik? A válasz egyszerű és bonyolult. Mint ahogy a szerszámok között sem jó mindenre a kalapács, úgy a makettezésben is eltérő anyagok, eltérő ragasztókat és ragasztási technikákat kívánnak. Sajnos nincs mindenre jó csodaszer, bár van olyan ragasztó, amivel elég sok mindent meg tudunk oldani. Most gyorsan végigfutunk az alapokon.

Tudjátok-e hogy hívják a vidám ragasztót? Nevet-GÉL … hahaha … Jó, ez egy kicsit erőltetett volt, de most megnézzük mi a helyzet a makettezéshez gyártott, ajánlott ragasztókkal.

Előre szólok, nagyon sok féle, fajta van. Ebben a cikkben megmutatjuk nektek, melyik ragasztó milyen tulajdonságokkal rendelkezik, illetve szót ejtünk a szárazpróbáról is, amely fontos része az építésnek.

Elérkeztünk hát ahhoz a pillanathoz, hogy nekiálljunk a makettünket megépíteni. Csakhogy az alkatrészek – a legtöbb esetben – stabilan rögzítve vannak az öntőkerethez.

Tehát el kell távolítani ezeket valahogy. Na, most ezt a valahogy témát egy kicsit körbejárjuk, illetve megmutatunk egy – szerintünk – egyszerű módszert, amivel a lehető legkisebbre csökkented a kockázatát annak, hogy a leválasztott alkatrészek eltörjenek.

Újabb makett a górcső alatt. Górcső. Milyen szó ez már?

Jelen alanyunk a Takom legújabb makettje, amely eljutott hozzánk is. Őszintén megmondom, nem szoktam harci jármű makettektől hanyatt esni, de ez most olyat mutatott, amitől kishíján kiborultam a székből. Még jó, hogy állva fotóztam. Kezdem érteni, miért kedvelik a csörömpösök a Takom-ot.

Most, hogy már ismerjük a festék fajtákat, megismertük a Modellfutár webáruház kínálatában szereplő festék gyártókat, ideje egy kicsit azzal foglalkozni, hogy melyik festék nem szereti a másikat.

Ennek az ellentétnek igazából semmi más oka nincs, mint a kötőanyagok és az oldószerek mássága.

A mostani cikkben, tehát megmutatjuk, mely festékeket használhatod együtt, és mik azok a kombinációk amelyet kerülni kell.  

A sok-sok „száraz” tanulós anyag után, jöjjön egy makett. A Modellfutár webáruházban több ezer termék közül választhatsz. Néha fel fog tűnni egy-egy dobozbontás, hogy segítsünk nektek a tájékozódásban és a gyártók, makettek jobb megismerésében.

Ehhez viszont látni kell magát a makettet és az évek óta megszerzett tudásunk alapján elmondani, mit is érdemes tudni a makettről, gyártóról. 

A festék téma második részében – ne aggódjatok lesz még jó sok rész – átnézzük, hogy a Modellfutár webáruházban található festékek pontosan milyen fajták.

Míg az írás első részében kiveséztük, milyen fajtái lehetnek a makettfestékeknek, most gyártó szerint bekategorizáljuk azokat, abban a sorrendben, ahogy azt a webshopban is megtaláljátok. Ismerjük meg hát a festékeket. 

És most jöhet a sokmillióforintos kérdés. Melyik festéket használjam, melyik a legjobb? Ha ezt a kérdést felteszed valamelyik online makettezős közösségben, körülbelül vallási vita kerekedik belőle.

Maradjunk annyiban, mindegyik makettezésre gyártott festéknek megvannak a pozitív és negatív oldalai. Kinek ez, kinek az pozitív vagy negatív, ezt mindenkinek magának kell eldöntenie.

Ebben az írásban egy olyan lehetséges sorrendet vázolunk fel neked, amely segít megérteni a makettépítés folyamatát.

Természetesen ez csak egy általános leírás, hiszen más-más a „sorrend” egy repülő, harci jármű vagy autó estén.

Ezek a cikkek arra szolgálnak, hogy ne kelljen évekig gyűjtögetni a tapasztalatot és már az indulásnál legyen ismeretanyagotok, sikerélményetek. Nincs varázslás, nincs mellébeszélés. Csak a legtisztább tudásanyag.  

Van pár olyan alapvető eszköz, amely nem árt, ha az első maketted elkészülésénél már jelen van a kis makettezős-birodalmadban. És hogy ne kelljen olyan sokat keresgélni, megmutatjuk azokat az eszközeket, amelyek - szerintünk - nélkülözhetetlenek az első próbálkozásnál. 

Szeretnénk leszögezni, hogy amit itt javaslunk neked, az tényleg csak egy javaslat. Hosszú évek alatt összegyűlt tapasztalatunk alapján merjük neked ajánlani ezeket az eszközöket.

 

Üdvözöllek kedves Ügyfelünk!

Elmondhatatlan örömmel tölt el minket – a Modellfutár csapatát – hogy idetaláltál és minket választottál.

Egyúttal üdvözölünk egy csodás hobbi kapujában.

Kérlek, enged meg, hogy végig vezessünk egy olyan lehetséges úton, amely hosszú évek tapasztalatán alapszik, és amelynek célja, hogy el tudj merülni a makettezés világában.