Köszöntünk webáruházunkban. Belépés, regisztráció és információ az oldal alján található.
Blog

Bemutató – A Bandai Namco és a Gundam

2022.04.07 18:44
Bemutató – A Bandai Namco és a Gundam

1979 – ben indult el a „Mobile Suit Gundam” anime televíziós sorozat Japánban. Az ötlet mindenképpen úttörő volt, hiszen hatalmas robotok csatáztak, de emberek vezették őket. Így megoldható volt, hogy a lelketlen, óriási, harci robotok mégiscsak az anime-re annyira jellemző karakterfejlődésen menjenek keresztül, hiszen óhatatlanul kivetítettük a robotra is a pilóta jellemét, és egy idő után egyként kezeltük őket.

Amíg a Gundam a szigetországban a pop és anime kultúra szerves és eltávolíthatatlan része lett, addig Európában leginkább az Egyesült Államokban 1984 körül megkreált „Transformers” terjedt el. És ha jobban megnézzük Optimus fővezért, akkor bizony mutat némi hasonlóságot az RX-78 –as mobil suit – tal. (Mobil Suit – maga a robot).

Európában is jelen volt, bár nem jellemzően. Mígnem, a kétezertízes évek közepén Mig Jimenez fel nem karolta a témát az „In Combat – Painting Mechas” könyvével, miután eltöltött majd egy évet a távol keleten „kóborolva”. Jó. Nem egy éve volt. Oké, nem kóborolt. De rengeteg időt töltött a távol-keleti makettkiállításokon – nyilvánvalóan a cégét promótálva. Ott és akkor el tudott merülni ebben az „új” és izgalmas témában, hiszen arrafele ennek a fajta maketteknek, óriási tábora van.

A téma, csak az európai szemnek új, hiszen az első akciófigurák megjelenése óta (1980) töretlen a népszerűsége Japánban. Bár Európában is ismerik a Gundam-et, egyáltalán nem „populáris”, hiszen valljuk be őszintén, nagyon kevesen tudják a Japán anime világát megérteni, befogadni. Így egy nagyon-nagyon szűk réteg tudta miről van szó, mik ezek a „robotok” és egyáltalán miért is izgalmas ez.

Mig Jimenez azonban – ebben is – mutatott egy új utat és azóta szépen lassan virágzik fel a Gundam kultúrája errefelé is.

Attól függetlenül, hogy esetleg nem ismerjük ezeket a sztorikat, még nagyon klasszul mutathat a polcon egy-egy ilyen Gundam.

A franchise jelenlegi jog-tulajdonosa a Bandai Namco Games, ami hát furcsának tűnhet, hiszen ez egy elsősorban videójátékokat gyártó cégcsoport. Gondolnánk … A név a Namco – aki olyan ismert videójátékok megalkotója volt, mint a Pac-Man – és a Bandai cégek – akik a kezdetektől fogva játéktervezéssel és forgalmazással foglalkoztak – 2006-os összeolvadás óta létezik.

A Bandai egyik érdekessége, hogy már az 1950-es évek elején létrehozta azt a minőségbiztosítási ellenőrző rendszert, ami azóta a Bandai makettek, termékek egyik védjegye.

Ugyanis ezek a makettek – legyen szó a Gundam sorozatról, vagy a Star Wars szériáról – egytől-egyig a kiválónál is kiválóbb minőséget szavatolják.

Azok a Gundam vagy egyéb Bandai makettek, amelyekkel eddig találkoztunk – értsétek, megépítettük – mind szinte maguktól rakták össze magukat.

Persze, ahogy máshol is, itt is lehet a kiválót még kiválóbá tenni. A 2019-es MosonShow-n olyan távol-keleti makettépítők műremekeivel találkozhattunk, hogy csak pislogtunk. Teljes átépítések, olyan festés, amit nem tudtál megkülönböztetni a gyári festéstől … Lélegzetelállítók voltak.

Fotó: Dobó János

Azt azért nem árt tudni róluk, hogy ezek nem klasszikus makettek. Annyiban igen, hogy ha belenézel a dobozba látni fogsz egy csomó keretet, amin alkatrészek vannak.

 

De. Ezeket az alkatrészeket nem kell ragasztani (tualjdonképpen pattintósak), és színezettek, tehát festeni sem kell. Ha mindent összeépítesz az útmutató szerint, pont olyan színezetű Gundam jelenik meg előtted, mint a borítón.

Egyszerűen kell hozzá egy oldalcsípő, némi csiszoló és akár egy délután, vagy hétvége alatt elkészül egy-egy ilyen Gundam.

Így azoknak is azonnali sikerélményük lesz, akik eddig sosem maketteztek. Nem lesznek illesztési problémák, nincs semmi bonyolultság és lehetetlen a készleteket rosszul összerakni, mert eleve úgy vannak tervezve a kittek. 

 

A Modellfutár webáruház kínálatában rengeteg Gundam készlet található, egyik jobb mint a másik.

De itt is rengeteg variáció van és joggal merül fel a kérdés, hogy vajon mi a különbség a párezer forintos készlet, a tizenezer forintos készlet, neadja az ég a 30-50 ezres készletek között.

Itt elég sok minden közrejátszik. Egyrészt a méretarány, másrészt a minőség. Igen. A minőségen belül is van minőségi különbség. Mondjuk úgy, különböző nehézségi fokai vannak a készleteknek.

Az Entrty Level készletek vagy FG készletek (ezek a feliratok a dobozokon feltüntetésre kerülnek) limitált képességűek, gyakorlatilag pár tíz alkatrészből állnak.

A következő a High Grade (HG) készletek, amelyek 1:144 méretarányúak, részletgazdagabbak mint a korábban említett készletek, valamint roppant mobilisak –értsük ez alatt, hogy szinte mindegyik csatlakozási pont mozgatható. Csukló, könyök, stb. Akár naponta megváltoztathatjuk a beállását az egész robotnak.

A Real Grade (RG) még mindig 1:144 –es méretarány, de méltán nevezhetjük a fröccsöntött makettkészítési technológia csúcsának. Ugyanis, annyira részletes és pontos, amelyet csak a Bandai tud nekünk megmutatni. Mozgó újpercek … Egy 1:144 – es roboton. Az azért szép, nem?

A következő az 1:100 méretarányú Master Grade (MG) széria. Egy belső vázas, rendszer, amelyre a páncéldarabokat úgy rakod fel, mint egy öltöztetős babára.

És a király kategória az 1:60 méretarányú Perfect Grade (PG). Ez gyönyörű IS, belső vázas IS, mozog IS … Ezeket a készleteket már csak külön kérésre tudjuk beszerezni.

 

És akkor jöjjön egy összehasonlító fotósorozat. Mindkét készlet a méltán népszerű RX-78 – as Mobil Suit az egyik az Entry Grade, a másik pedig a High Grade készlet.

 

A dobozokat kibontva, már itt is látszódnak a markáns különbségek. A keretek száma, a kidolgozottság, a különböző érthetetlen dolgok, amelyek makettezős szemmel teljesen beazonosíthatatlanok. Na kérem, azok a mozgató rendszerek.

 

Ha megnézzük az összeépítési útmutatót, egyből értelmet nyer ez a sok izé. És már az ár is érthető, illetve a kategóriák közötti különbség.

 

 

Szóval, akit egy kicsit is megfogott ez a világ ne habozzon. Még ha nincs is makettépítő tapasztalata, akkor is könnyen építhető, látványos végeredményt kap, ha elsőként áll neki egy ilyennek.

Mindenképpen ajánljuk a sci-fi irányultságúaknak, azoknak, akik szeretnének egy hétvége alatt kikapcsolódni, elmélyülni, kicsit kizárni a világot, mégsem akarnak a makettezés magasiskolájában elmerülni.

Könnyed kikapcsolódás, garantált élmény, egzotikus téma. Mi kell még? Aki a sztorira is kíváncsi, az az N betűs streaming platformon találkozhat velük.

De nézzünk egy kicsit jobban bele a dobozokba. Rögtön, hogy megértsük a fentebb is hangoztatott "minőségbeli" különbséget. Bal oldalon az egyszerűbb készlet, jobb oldalon a részletesebb készlet fegyverzete látszódik.

Kezdjük a kezdő készlettel. 

Ahogy az láthattuk az összehasonlító képen, aránylag kevés alkatrészből áll. 

 

De még így is elég klassz részletek vannak. 

 

Most lássuk a "komolyabb" verziót. 

 

Ez már azért számottevően több alkatrészből áll és bonyolultabb is egy kicsit. Szerencsére a Japán mérnökök úgy alkották meg ezeket a maketteket, hogy tényleg nem lehet őket rosszul összerekni. 

 

Bár az összerakási útmutató elsőre ijesztő lehet, teljesen logikus és érthető. Igaz szánni kell rá egy kis időt, míg megszokjuk, de ha átlátjuk és odafigyelünk hamar megértjük.

 

Nézzük a részleteket. 

 

Ezek a kéz kidolgozások igencsak impresszívek. 

 

Ezek a kis darabok biztosítják a mozgatási lehetőséget. 

 

 

 

 

Itt már találkozunk a klasszikus vizes matricával is. 

 

Ez nem vizes matrica. Ez rendes matrica. 

 

Remélem egy kicsit sikerült felbirizgálni mindenkiben a benne lakozó robotimádatot. Egyszerű - tényelg az - készletek, gyors sikerélmény, gyönyörű végeredmény. Mi kell még? (azért ezeket is át lehet ám festeni.) 

Még az is lehet, hogy megépítjük őket, mit szóltok? 

Hasonló, igazán ismeretterjesztő, oktató anyagokért, kérlek olvasd végig a Blog oldalunkat. 

Addig is kérlek tarts velünk, kedveld a Facebook oldalunkat, ahol elsőkként értesülhetsz a legújabb anyagjainkról, tesztjeinkről, kedvezményekről, újdonságokról.