Köszöntünk webáruházunkban. Belépés, regisztráció és információ az oldal alján található.
Blog

MosonShow 2022

2022.04.25 19:34
MosonShow 2022

A makettező társadalom két részből áll. Az egyik része (a nagyobb) nem jár el versenyekre, különböző okokból, csak otthon építi a szebbnél szebb műveket. A másik része (talán 20-25%-unk) rendszeresen, de legalább is évente párszor, elmegy egy makettversenyre.

Az a rendezvény, amelyet egyik résznek sem szabad kihagyni, az a MosonShow. Európa egyik legnagyobb, az egyik legrangosabbnak számító makettversenye, az ország határain belül található.

Ezen írás, elsősorban, azoknak szól, akik még nem jártak makettversenyen. Azon „rejtőzködő” makettezős társainkhoz, akik úgy gondolják, ők úgy sem "méltóak" ilyen versenyre. Meg ilyen bazári hülyeségek.
Elmondom miről van szó, miért érdemes ellátogatni az ilyen rendezvényekre. Nélkületek semmik vagyunk. Gyertek.

Minden év áprilisában, Mosonmagyaróvár megtelik makettezőkkel. Ezt kb szó szerint kell érteni, hiszen két- háromezer vendég is érkezik ilyenkor a városba, kifejezetten a makettverseny miatt. A MosonShow – mint ahogy a felvezetőben is említettük – egész Európában kiemelkedő makettező rendezvény. Sőt, hovatovább, az egész világon olyan neve van, amely a legnagyobbakat is ide vonzza, akár Thaiföldről, Brazíliából (igen, idén onnan is jött valaki), az Egyesült Államokból.

A rendezvény története igen hosszúra nyúlik, hiszen ez már a 24.-ik ilyen verseny. Jómagam, 2009-ben jártam először a versenyen, majd kisebb-nagyobb kihagyás után 2016-ban tértem vissza megint, immár mint induló.

Pár képet teszek csak most ide, az írás folyamán. Nagyon sok albumot megtalálhattok a Facebook tematikus csoportjaiban.

Az elmúlt évek alatt folyamatosan fejlődött a rendezvény. Nyílván buktatók sora, rengeteg háttérmunka, sok-sok éves barátság kell ahhoz, hogy ilyen gördülékenyen menjenek a dolgok mostanság. Valamint egy olyan tenni akarás, amely megbecsülendő. Önkéntesek állnak neki összerakni ezt az egészet, minden évben.

A szervezésre én nem tudok negatívat mondani. Kivéve a pecsenyesütős árakat … Akkora lett a szemem, mint a teáscsésze alja, amikor vettem két kólát … De ez nem a szervezők „hibája” … csak nem voltam felkészülve rá. Kis-Balaton-életérzés …

Idén a hivatalos regisztrált makett szám; 2471 lett. Ezzel megdőlt minden eddigi rekord. 250-el több makett mint legutóbb. Hogy ebben mennyire volt benne a Covid miatt elmaradt kér verseny (2020-2021), azt nem lehet megmondani, de sanszos, hogy ez is közrejátszott a magas számban.

 

A rengeteg szebbnél szebb makett áldás és átok egyben. Álldás, mert olyan munkákat tudunk szemügyre venni – már ha odafér az ember – amelyeket eddig maximum képernyőn láttunk. Esetleg még ihletet is kaphatunk. Átok, mert a harmincadik repcsi/harcjármű/hajó után elfelejted az elsőt. Egyszerűen feldolgozhatatlan ez a mennyiségű és minőségű munka, amelyet ott látunk.

 

ProTipp; Csak az általad kedvelt kategóriát nézegesd. Ha ez adott esetben harci jármű … nos akkor így jártál. Abból volt a legtöbb. Minden méretarány képviselte magát, rengeteg klasszikus (T-34, Pz IV, stb) sorakozott az asztalon.

 

Szerencsére voltak nem mindennapi makettek is.

 

Két olyan része van a show-nak – a maketteken túl – amelyről említést kell tenni. Az egyik az ódivatú börze nevet viseli. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy a környékben lévő összes jelentős makett áruház tiszteletét teszi, illetve van, hogy teljes gyártók – mint pl az Eduard – is hoznak mindent IS. Az idei börze egy kicsit foghíjas volt, a jelenlegi szomorú helyzet miatt. Több olyan nagynevű kiegészítőket gyártó cég nem jött el, akikre számítani lehetett a korábbi években. 

 

ProTipp; A börzén ne makettet vegyél. Kivéve, ha valami nagyon-nagyon ritka és vágyott dolog kerül elő. A kiegészítőkre, segédeszközökre érdemes rámenni ilyenkor.

  A másik dolog, a barátságok, a társaság. Az elmúlt két és fél évtizedben Mosonmagyaróváron örök barátságok köttettek. Illetve egy nagyon jó felület, találkozni azokkal az emberekkel, akiket eddig csak az interneten ismertünk, beszélgettünk velük. Az innen-onnan felhangzó „hééééjhávárjú”, a nagy kacagások, a medveölelések, mind-mind a show része.

Az itt-ott csoportba verődött, csillogó szemmel egymásnak mesélő fiatal vagy idősödő makettezők, a klub asztaloknál kialakuló csevegések, a komoly szakmai viták az asztalok mellett, a maketteket tanulmányozva, mind-mind az az életérzés, ami miatt ez a közösség még akkor is családinak hat, ha 800-1000 ember tolong egy kosárlabdapályányi területen.  

 

Itt megszűnik a külvilág. Örülsz azoknak, akiket régen láttál, megismersz olyanokat, akikkel egyébként esélyed nem lenne megismerkedni. Főleg mondjuk szombat este, ha betévedsz Mosonmagyaróváron a Magyar utcába, mindenhol makettezőket fogsz látni. Bizony. És hát maradjunk annyiban, hogy a barátságok nagyon ritkán kezdődnek azzal, hogy leültünk meginni egy pohár tejet. De ez így is van rendjén. Ismerek olyat, aki egy nyelvet sem beszél, de szombat késő este folyékonyan beszélgetett a hollandokkal. Van egy örökérvényű szabály. Ami Mosonmagyaróváron történik, az ott is marad. Kivéve az ismeretségek. Azokat viszi magával az ember.

És talán ez az egyik legnagyobb vonzereje ezeknek a kiállításoknak. Találkozni azokkal, akiket ugyan az érdekel, mint téged. Szakmázni egy kicsit. Megismerni új embereket, nézőpontokat. Erről szól igazából a makettkiállítás. A verseny csak egy körítés, hogy legyen indok elutazni, ott lenni. A vásár – illetve, bocsánat, börze – egy plusz izgalom – a vadászt izgalma.

 

A nagyobb nemzetközi versenyeken mindig vannak úgynevezett demók, workshop-ok, amelyeken egy-egy a saját területén kiemelkedőt alkotó makettezőt, figurafestőt, diorámaépítőt, stb hívnak meg, hogy pár „titkos” szakmai fogást megmutasson. Ilyenekor lehet tőlük kérdezni, végig mutatnak egy-két olyan részfolyamatot, ami szerintük nagyon fontos abban a szegmensben. Többségében angolul folynak ezek az előadások, de ha figyel az ember, akkor is el tud lesni pár igazán hasznos dolgot.

Mivel ugye ez verseny, ezért az odavitt munkákat értékelik. Erre egy 3 tagú zsűri hivatott, amely olyan nemzetközi és hazai makettezőkből áll, akik szakterületük kiválóságai. A zsűri munkája nem egyszerű. Főleg egy mester kategóriában például. De hogy is van ez?

A makettversenyeken – nagyon leegyszerűsítve – jelenleg három „nehézségi fok” szokott lenni.

Ezek a „hobbi” és a „mester” és nagy ritkán egy OPEN kategória, amely a mesterrel egyenértékű.

Nyílván a makettek értékelése csak egy pontig lehet objektív (pl építés, festés minősége) de egy pont után szubjektívvé válik. (színek, árnyékolások, weathering folyamatok). Erre sok megoldás létezik, hogy megpróbáljanak egységes rendszert tenni ezek mögé, de ezzel most nem untatlak benneteket. Ha van igény rá, akkor írunk egy külön bejegyzést erről. Is.

Nyílván egyértelmű, hogy a hobbi kategóriában sokkal megengedőbbek a szempontok, hiszen az tényleg az a kategória, akik csak maguknak maketteznek. Elméletben. Gyakorlatban, néha a hobbi kategóriás makettek, nyugodtan mehetnének a mester kategóriába.

És igen. A mester kategória az, ahol bevilágítanak a futóműaknába, megnézik a repülők geometriáját, a huzalantennák vastagságát, a kocsik fényezését, a motorok kerekein a gumikat, a harcjárműveknél, hogy a köténylemezt rögzítő hatszögletű lapcsavar tényleg hatszögletű-e. Ez egy ilyen kategória. ide nem elég egy látványos festés, koszolás, ide bizony történelmi hitelesség is KELL. Míg a hobbi kategóriában elmegy, ha a harcjármű láncfeszítője a dobozból épült és a gyártó egy kicsit elszabta, addig a mesterkategóriában az ilyeneket már illik korrigálni.

 

Évszakok - Vrbovszki Áron - ArmaVisual 

Az OPEN kategóriák általában egy-egy témakör köré csoportosulnak – repülő dioráma, stb. Ezek, ahogy a nevük is mondja, mindenkinek nyitott kategóriák, nehézségi fokuk általában a mester kategóriával egy szinten van. Csak például – hogy a repülő dioráma kategóriánál maradjunk – álltalában nincs méretarány, jelleg (jet, vagy prop) megkötés.

Aki még nem járt ilyen makettversenyen, annak ajánlom, hogy mindenképpen látogasson meg egyet. Ne feltétlenül a MosonShowal kezdjük, hiszen vannak régiónként is nagyon kiváló versenyek.

Ha szabad ajánlani párát a közeljövőből (további infók a feliratra kattintva elérhetők)

 

Nem kell elsőre makettet vinni. Elég, ha csak elmész és körbe nézel. Megtapasztalod azt a vibrálást, amely kimondatlanul ott van, minden egyes versenyen. A kisebb, régiós versenyeken – amiket fentebb is felsoroltam – azt fogod észrevenni, hogy egy idő után csupa-csupa ismerős arc fog körül venni. És egyre többet barátkozol – még akkor is, ha olyan ultra introvertált vagy mint mondjuk én. És kialakulnak a kapcsolatok, a barátságok.

Elég réteg-hobbi a miénk. Nem vagyunk sokan, pár tízezren. A hobbink jövője, rajtunk múlik. Igen, lehet otthon üldögélve makettezni és ellenni. Vagy foghatod magad és elmehetsz egy versenyre. Hogy újabb és újabb élményekkel gazdagodhass.

A versenyeken történő elindulás, mindig nagy kérdés. Az emberek mindig is féltek a kudarctól. Jajjmertnemnyerek. Igen. Előfordulhat. Vagy olyan is előfordul, hogy egy év győzködés után, emberünk elviszi a „nemsikerültúgysem” makettjét és aranyérmet kap rá.

Benevezni egy versenyre nem csak azért jó, mert érmet kaphatsz. Arra is jó, hogy lásd, hol tartasz. Hiszen berakva a többi makett közé a tiedet, meg tudod állapítani, hogy vajon milyen erősségei vagy hiányosságai vannak a te munkádnak. Tanulhatsz, fejlődhetsz.

Én már azt vallom, hogy a többiekkel találkozni, pontosan ugyanolyan fontos – sőt adott esetben fontosabb – mint az aranyérem.

Biztatok mindenkit, aki makettezik, hogy menjen el egy-egy versenyre. Csak nézd meg. Próbáld meg elkapni a ritmus.

Ahogy írtam, a MosonShow ideje alatt megszűnt a külvilág. Most, itt ülve ebben a rideg valóságban, a cikk írása egy kicsit visszarepít oda ... Alig várom a következő évi MosonShowt. 

Addig is kövessétek a Facebook oldalunkat, hogy mihamarabb értesüljetek az akciókról, újdonságokról.

Hasonló, igazán ismeretterjesztő, oktató anyagokért, kérlek olvasd végig a Blog oldalunkat.