Köszöntünk webáruházunkban. Belépés, regisztráció és információ az oldal alján található.
Blog

Makettek építési folyamata

2022.03.04 15:13
Makettek építési folyamata

Ebben az írásban egy olyan lehetséges sorrendet vázolunk fel neked, amely segít megérteni a makettépítés folyamatát.

Természetesen ez csak egy általános leírás, hiszen más-más a „sorrend” egy repülő, harci jármű vagy autó estén.

Ezek a cikkek arra szolgálnak, hogy ne kelljen évekig gyűjtögetni a tapasztalatot és már az indulásnál legyen ismeretanyagotok, sikerélményetek. Nincs varázslás, nincs mellébeszélés. Csak a legtisztább tudásanyag.  

Mi – a Modellfutár csapata – elköteleztük magunkat amellett, hogy részetekre kedves ügyfeleink, a lehető legszélesebb és legjobb szolgáltatást nyújtsuk, hogy a lehető legtöbb segítséget megadjunk az induláshoz. Törekszünk arra, hogy a makettezés egy könnyed, szórakoztató hobbi legyen.

 

Ezek a cikkek arra szolgálnak, hogy ne kelljen évekig gyűjtögetni a tapasztalatot és már az indulásnál legyen ismeretanyagotok, sikerélményetek. Nincs varázslás, nincs mellébeszélés. Csak a legtisztább tudásanyag.  

Korábban már megismerkedtünk a makettezésel, az alapvető eszközökkel, most pedig jöjjön az építés.

 

A makettek megépítését egy összerakási útmutató segíti. Ez – általában – tartalmaz egy alkatrész térképet, egy festési útmutatót, a szükséges festékek listáját.

És itt megállunk egy percre. A festék ajánlások a maketteknél általában a gyártóval valamilyen módon együttműködő festékgyártó cégek ajánlásai, illetve némely esetben a gyártó rendelkezik saját márkás festékkel.

Ebben a példában az Airfix 1:72-es méretarányú Hawker Typhoon Mk.Ib makettjének a festési sémáját látjuk. 

 

Az Airfix cég a saját cégcsoportjának a festékét ajánlja mindig. Ez pedig a Humbrol festékcsalád. A megadott számok a Humbrol színpalettában szereplő festéket jelentik. Tehát ha ezeket a festékeket keresed, akkor a Humbrol színpalettát kell átnézned. 

Ha nem a saját márkás festékét ajánlja a gyártó, akkor megnevezi a gyártót.

Az Eduard a Gunze termékeit ajánlja.

 

Páldául a Trumpeter igazán sok fajta festékgyártó termékét megadja. 

 

A festékekről lesz egy …. hát … tulajdonképpen inkább sok – nagyon sok – írás, mert a makettezés sava-borsát mégiscsak a festés és a makettek öregbítése jelenti. Ilyenkor dönthetsz, hogy a makettgyártó által javasolt festékeket használod, vagy a saját magad jársz utána. Erről is lesz majd egy leírás.

 

Az összerakási útmutatók a gyártó által javasolt építési sorrendet mutatják meg, amely igazából a makett helyes megépítést segíti elő. Pár (tíz) makett után úgy is rá fogtok jönni, hogy mely lépéseket kell előre venni, hogyan lehet még szervezettebben megépíteni a makettet, de addig fogadjuk el a gyártók által javasolt sorrendet.

Ha van alkatrész térkép az útmutatóban, azon érdemes leellenőrizni, hogy minden keretünk megvan-e, minden alkatrész ott van, ahol a rajz mutatja.

Ha nincs ilyen „térképünk”, akkor egy kicsit hosszadalmasabb eljárás következik és az összeállítási rajz alapján megkeressük az alkatrészeket a kereten.

A keretek valamilyen rendszerben azonosítva vannak. Ezek a legtöbb esetben betűk. Tehát lehet A, B, C, stb keretünk.

Jelen esetben a P

 

A kereteken az alkatrészeket számok jelölik. Az összerakási útmutatóban tehát egy betű és egy szám jelöli az alkatrészt.

A makett megvásárlásakor, illetve az átvétele után, érdemes végig ellenőrizni az alkatrészek meglétét a kereten. Amennyiben bármi hiányzik, kérünk, lépj kapcsolatba velünk a megadott elérhetőségeken. A lehetőségekhez képest, igyekszünk gyorsan megoldani a porblémát. 

Az építés folyamán ezek a betű-szám kombinációk segítenek megtalálni az alkatrészeket. De mi van, ha nem csak egy-két kereted van, hanem esetleg sok.

Akkor jöhet a következő módszer;

Egy „postit” címkével jelölhetjük a kereteket. Egyszerű, nem? 

Így rápillantva az összerakási rajzra, amikor azt látod, hogy a P3-as alkatrész kell, egyből meglesz a P keret. Persze sokféle módon lehet az egész folyamatot „szervezni”. Ahogy mondtuk már sokszor, mi csak tippekkel szolgálunk, rajtad áll, mit hozol ki ezekből a tippekből.

 

Az útmutató abban is segít, hogy egyes rész-egységek hogy csatlakoznak egymáshoz. Itt azért nem árt némi szárazpróba. Ez azt jelenti, hogy addig próbálgatod, ragasztás előtt az alkatrészeket, rész-egységeket, ameddig nem passzolnak. Később bevezetünk ennek a rejtelmeibe is. Jelen esetben a bekeretezett szám az alkatrész száma, a keret nélküli számok pedig a festékkódok. Ezek azért elég jól el szoktak egymástól különülni, mindegyik gyártónál.  

Némely esetben az építési útmutatóban eldöntendő kérdés van. Mégpedig, hogy melyik variációt készítsük el? Itt legtöbbször a nyitott vagy zárt futómű/kabin szokott lenni, de néha a típusváltozatok miatt, egy-egy alkatrész eltérhet. Ilyenkor neked kell eldönteni melyik verziót szeretnéd.

Az első esetben az Eduard 1:48 méretarányú Focke Wulf 190D-9 -es makettjénél elkészíthetjük nyitott fegyvertérrel és zártal is a repülőt. 

Ugyanennél a makettnél több festési opciót adtak meg (Marking options) és amennyiben a B verziót választod, máskép kell a kabintetőt összeállítani. De ezen belül is ajánl választást, hogy a kabintetőt nyitott vagy zárt állapotban szeretné-e a kedves makettező elkészíteni. 

Ezt érdemes álltalában még az építés előtt eldönteni, amikor átnézed az összerakási rajzot.

Ja igen. Ezt eddig kihagytuk, de a keretek és alkatrészek ellenőrzése után érdemes egy kicsit elmerülni a rajzokban. Lesznek olyan részek, amelyeket elsőre nem biztos, hogy megértesz. Hidd el, minél többször forgatod a rajzot, annál könnyebben fog menni az értelmezés, építés.

És akkor lássuk magát a folyamatot. Ahogy már a bevezetőben is említettük, ez csak egy általános sorrend. Teljesen más egy repülőt, egy harci járművet vagy hajót, vagy autót összeépíteni. Az építésbe belevettem a festést is – de annak is van egyfajta rituáléja, amelyet később megosztunk veletek.

 

Tehát:

 

1; Ellenőrzés (keretek, alkatrészek)
2; Alkatrészek leválasztása
3; Csiszolás, szárazpróba
4; Alkatrészek ragasztása
5; Részegységek szárazpróbája
6; Részegységek összeragasztása
6.5 (opcionális) részegységek festése
7; Hézagok eltömítése, csiszolása
7.5 (opcionális) a makett felületének letisztítása
8; Alapozás
9; Festés (belértve a lakkozást)
10; Matricázás
11; Koszolások elkészítése

Ahogy látható nem egy hipp-hopp folyamatról beszélünk. Lényeges a nyugalom, a higgadtság, a türelem.

A fent felsorolt lépéseket mind-mind kibontjuk nektek, több rész-epizóddal megmutatjuk a pontos folyamatokat, az alapvető tippeket, trükköket.

Tarts velünk kérlek, kedveld a Facebook oldalunkat, ahol elsőkként értesülhetsz a legújabb anyagjainkról, tesztjeinkről, kedvezményekről, újdonságokról.

Addig is, böngésszétek a webáruházat és keressetek magatoknak egy kezdő makettet.

Hasonló, igazán ismeretterjesztő, oktató anyagokért, kérlek olvasd végig a Blog oldalunkat.