Köszöntünk webáruházunkban. Belépés, regisztráció és információ az oldal alján található.
Blog

A makett építés alapjai – Az alkatrészek leválasztása

2022.03.24 17:35
A makett építés alapjai – Az alkatrészek leválasztása

Elérkeztünk hát ahhoz a pillanathoz, hogy nekiálljunk a makettünket megépíteni. Csakhogy az alkatrészek – a legtöbb esetben – stabilan rögzítve vannak az öntőkerethez.

Tehát el kell távolítani ezeket valahogy. Na, most ezt a valahogy témát egy kicsit körbejárjuk, illetve megmutatunk egy – szerintünk – egyszerű módszert, amivel a lehető legkisebbre csökkented a kockázatát annak, hogy a leválasztott alkatrészek eltörjenek.

FIGYELMEZTETÉS! A HASZNÁLT ESZKÖZÖK ÉLESEK, ÍGY A BALESETEK ELKERÜLÉSE VÉGETT, KRÉÜNK TÉGED, FIGYELJ ODA ÉS LEHETŐLEG ÓVATOSAN DOLGOZZ!

 

Gondolom már mindenki nagyon várta, hogy idáig eljussunk, Végre! Makettet építünk. Bizony.

Remélem minden eszközötök megvan hozzá. De azért vegyük át még egyszer mi az ami kellhet.

 

Nálunk minden megvan, kezdjünk hát bele, bár először szeretnénk arra megkérni, hogy óvatosan bánj ezekkel az eszközökkel.

Valamint szeretnénk felhívni a figyelmedet arra, hogy ez csak egy lehetséges módja az alkatrészek leválasztásának. Mások másképp csinálhatják, de az évek alatt összegyűlt tapasztalatok alapján, úgy gondoljuk, ez a módszer az, amely a legjobb eredményt nyújtja, még ha nem is a leggyorsabb.

 

Mindenképpen tanulmányozzuk az összerakási útmutató az építés megkezdése előtt.

 

Sokan úgy gondolják, hogy csak gyorsan levagdossuk az alkatrészeket és akkor jók is vagyunk. Van egy nem túl jó hírem. Ez nem így van. Az alkatrészek megfelelő előkészítése, szárazpróbája – erről lesz szó később – a makettépítés egyik legfontosabb lépése. Ha itt egy kicsivel többet foglalkozol a dolgokkal, akkor a későbbiekben kevesebb kellemetlenséged lehet.

Türelem, odafigyelés.

Úgy is mondhatjuk az alkatrészek leválasztása és előkészítése az alapja mindennek. Ha itt odafigyelsz, valamint a csiszolásnál és a ragasztásnál is, minimalizálni lehet a réseket, amelyeket később tömíteni kell.

 

Az általunk javasolt leválasztási folyamat három lépésből áll.  

Az első lépésben az oldalcsípővel, az alkatrésztől a legtávolabbi lehetőségnél elvágjuk a csonkokat. Itt nyer értelmet, amikor korábban azt javasoltuk, kifejezetten a makettezéshez ajánlott oldalcsípőket használjatok. Ahogy a képen látszik, így is igen kevés a hely.

 

Így, ebben a formában, még nem igazán jó az alkatrészünk.

 

Jöhet tehát a második lépés, amihez szükségünk van a szikére – hobbi késre. Mivel a legtöbb ilyen szike cserélhető pengés, érdemes megtartani a régebbi pengéket. Nem baj, ha egy kicsit használt pengével dolgozunk, mert ha vadonatújat használunk, az onnantól finomabb munkákra – mint pl matricák körbevágása, maszkolások elkészítése – nem lesz alkalmas.

Az alkatrészeket ilyenkor, ha lehet, ne kézben tartasd, hanem fektesd le a vágólapra. Így egy stabil alátámasztása lesz az alkatrésznek, ha estleg valamivel nagyobb erőt kell kifejtened.

 

Nem sokkal az alkatrész felülete felett, vágjuk le a maradék nagy részét, hogy csak egy kis csonk maradjon.

 

 

Harmadik lépés

A maradék kis anyagot, a szikénkkel el tudjuk távolítani.

 

FONTOS! A szikével mindig magunktól elfele dolgozzunk. Tehát a szike éle SOHA ne felénk mutasson, soha ne felénk mozduljon, mindig elfele tőlünk. Ahogy azt a képen is látjuk. Az alkatrészt próbáljuk úgy tartani, hogy a legmagasabb pontja, a legtávolabb legyen a kezünktől, hogy ha a penge megszalad, akkor ne álljon bele a kezünkbe. Ezzel a metódussal az elmúlt X évben nem vágtuk meg magunkat soha.

 

 

Óvatos toló mozdulattal távolítsuk el a megmaradt csutkát. Ha nem megy elsőre (mert pl a penge éle egy kicsit felfel állt), akkor majd megy másodikra.

 

Ha rosszul tartod a pengét, akkor vagy felfele csúszik és marad még egy kis darab, vagy lefele indul és belemar az anyagba. Ez utóbbi elkerülendő, ha lehetséges. Tudom, túlzott óvatosságnak hangzik, ez az egész, de a későbbiekben nagyon sok kellemetlenségtől kímél meg benneteket, ha most odafigyeltek.

Már lassan azt mondhatjuk, megjöttünk.

A maradékot eltávolíthatod a szike pengéjével is, vagy később egy csiszoló eszközzel.

 

A harmadik lépés végén pedig csiszolóval átdolgozzuk a felületet.

 

A csiszolásról még majd lesz egy külön írás, mert ahogy látod, erősen megmarta az anyagot. 

 

És hogy lehetsz abban biztos, hogy sikeresen eltávolítottál minden felesleget? A penge fokával óvatosan, gyengéden, szinte csak a penge saját súlyát használva, végig húzod a felületen. Ha megakad a penge, akkor csiszolni kell még.

 

 

És mi a helyzet akkor, ha kényes alkatrészt, vagy esetleg olyan kicsi alkatrészt kell leválasztani, amihez nem férünk hozzá?

Nézzük az első problémát a kényes alkatrészt. Ilyenkor jöhet jól egy csipesz, amivel megtarthatod, valamint az oldalcsípővel nagyon vigyázni kell.

 

 

 

A nagyon pici alkatrészeket, vagy leválasztjuk keretestül, vagy magáról a keretről választjuk le. Mindkét esetben a metódus ugyan az.

Stabilan a felületre fektetjük és a szikével eltávolítjuk.

 

Az alkatrészek megfelelő előkészítésébe beletartozik a sorják eltávolítása is. Ezek olyan műanyag maradványok, amelyek úgy jöhetnek létre, hogy az öntő szerszám már régi, megkopott és a sajtolásnál a palsztik kitüremkedik, vagy egyéb öntési, sajtolási hibánál keletkeznek.

Az öntőformák általában két félből állnak. Ezeket nagy nyomással egymásnak préselik, majd forró műanyagot injektálnak a résekbe. Így jön létre az öntőkeret. Itt bizony előfordulhatnak hibák, pontatlanságok.

 

Ezek eltávolításhoz a harmadik lépesben használt folyamatok elégségesek.

 

 

Ez így elsőre bonyolultnak tűnhet, de higgyétek el, gyorsan kialakul a rutin, és menni fog minden.

Hasonló, igazán ismeretterjesztő, oktató anyagokért, kérlek olvasd végig a Blog oldalunkat. 

Tarts velünk kérlek, kedveld a Facebook oldalunkat, ahol elsőkként értesülhetsz a legújabb anyagjainkról, tesztjeinkről, kedvezményekről, újdonságokról.