Köszöntünk webáruházunkban. Belépés, regisztráció és információ az oldal alján található.
Blog

Matricázás

2023.01.29 18:39
Matricázás

A szépen megfestett és lelakkozott makettünknek, az esetek nagy többségében, vannak matricái is. Repülőknél több, harci járműveknél kevesebb, autóknál meg van, amikor giga-mega mennyiség. Nagyon kevés kivételtől eltekintve, ezek a matricák „vizes” matricák, aránylag könnyű velük bánni, de azért okozhatnak nagyon nagy kellemetlenséget is. Szerencsére erre is van megoldás, technika, varázslás. Ebben az írásunkban megmutatjuk az alapokat.

De mi is pontosan ez a vizes matrica?

Elég faramuci a megfogalmazás és őszintén megmondva nagyon nehéz magyar nyelvre átteni, így elnézést kérek, ha pongyolának tűnik a megfogalmazás. Nem vagyok nyomdaipari szakember.

Szóval egy speciálisan kezelt fóliára, vékony rétegekben felhordott festékről beszélünk. És itt a vékony tényleg atomvékony. De így még a matricánk tükörképe az eredetinek. Ahhoz, hogy használható legyen, megfordítják és egy lapra helyezik. A festék és a matricalap közé, egy vízre reagáló ragasztóréteg kerül.

A matricát vízben kell áztatni (nem, de majd elmesélem) így a ragasztó a kemény, szárazból, csúszós, nedves lesz. Így tudjuk óvatosan lecsúsztatni a matrica lapról, rá az előkészített felületre, ahol kiszáradva újból betölti a funkcióját; ragad.

Na, eddig a technikai rendszer, most nézzük azt, hogy hogy a legcélszerűbb kezelni az ilyen matricákat.

Ahogy már megszokhattátok ez is igazából csak egy ajánlás, mindenki másképp csinálja. Illetve több variáció is van.

Szóval a legfontosabb, hogy egy fényes lakk réteg fedje makettünket. Ha már nagyon nagy spíler leszel, akkor akár félfényes, vagy akár matt felületre is fel tudod vinni a matricát – bár az már eléggé meredek téma.

És hogy miért pont fényes lakk? – Itt már leírtam a felületek közötti különbségeket és szerintem ez mindent megmagyaráz. Ugyanis egy szép sima felületre sokkal könnyebb felhelyezni, mozgatni a matricát, mint egy rücskös felületen. Igaz? Ha nem megy át a magyarázat (előfordulhat, hogy rosszul magyarázom), akkor próbálj meg egy nedves papírlapot a csempén végig tolni, vagy göröngyös földön.

A festési utasításokon ott van a matrica jelölése. Milyen szám, hova megy. Ezt egy jobb ollóval, vagy egy élesebb szikével kivágod a matrica lapról. Nagyon fontos! A szike pengéje legyen friss, ha lehet, amikor a matircákat vagdosod, vagy az olló legyen éles. Megkönnyíti a munkát, komolyan.

 

Úgy kell kivágni, hogy látszódjon a hordozó film hártyája. Le lehet azt is faragni, vágni, de hidd el, eleinte jobb, ha ott van – majd mindjárt elmesélem, hogyan tudod eltűntetni.

 

A matricánkat bele helyezzük az előre odakészített, lehetőleg langyos vízbe. Nem kell sok víz, éppen annyi, ammenyibe a legnagyobb matricád kényelmesen úszkálhat egy kicsit.

 

Namost itt van pár eltérés a technikák között. Van, aki sokáig áztatja, és a vízben várja meg, hogy meglazuljon a matrica. Van, aki csak bekeni matricát, látyító folyadékkal. Majd erről is lesz szó.

 

Nekem az jött be, hogy 5-10 másodperc úszkálás után kiteszem a matricát egy papír törlőkendőre. Ameddig a sorban előtte lévőben foglalkozom, a törlőkendő megtart annyi nedvességet, amely elég a ragasztó megoldásához és a matricát könnyedén tudom mozgatni.

 

És most kettéválasztjuk a metódust;

1; amikor nem használsz segéd kemikáliákat (lágyító, feszítőt, stb)

2; amikor használsz segéd kemikáliákat.

Nézzük az első metódust. Kemikáliák nélkül.

A matrica felhelyezése előtt egy nedves (tehát nem vízben tocsogó, csak nedves), vizes ecsettel megkenegetem azt a felületet, amelyre a matricát szeretném helyezni. Felviszem a matricát.

De! A matricát nem veszem le a lapról, hanem óvatosan lecsúsztatom.

 

A nedves ecset segítségével, elegyengetem a matricát, majd egy fülpiszkáló segítségével óvatosan, a matrica közepétől kifele haladva, kinyomkodom a légbuborékokat a felület alól. Még a legjobb, legszebb matrica alá is kerülhet légbuborék. Fontos, hogy ezt az elején megpróbáljuk eltűntetni. Bár vannak megoldások, amelyekkel ezeket a megszáradt légbuborékokat lehet javítani, de az már nem olyan szép és nem olyan egységes.

 

A matrica száradása után is alakulhat ki légbuborék. Főleg repülőgépeknél, a panelvonalaknál (illetve bármilyen panelvonalnál – illetve olyan felületeken, ahol valami kiálló rész van (szegecsek, pilonok, akármi). Ilyenkor egy éles szikével bevágod a légbuborékot, majd egy nedves (tehát nem tocsog a vízben, csak nedves) ecsettel óvatosan oda igazítod, ahova kell. Nem ez a legszebb, legjobb megoldás, de működik.

Ez egy teljesen sztenderd eljárás, semmi extra nincs benne. A legtöbben így matricáznak … egészen addig, amíg meg nem ismerik a matrica lágyítót és a matrica feszítőt. Illetve ameddig nem hallanak róla előszőr.

 

FIGYELMEZTETÉS! Ezek a segédanyagok aránylag agresszívek. Megmarhatja a matricát, stb. Javaslom, hogy a matricalapról keress magadnak olyan matricát, amelyet nem fogsz a maketthez felhasználni, és próbáld ki mielőtt élesben használod ezeket az anyagokat.

És itt kezdődik a varázslás egy kicsit, amihez kell egy kis magyarázat. Nah, ja, te jöttél a tudástárba, legyen hát tudás.

A matricák hordozófilmje aránylag merev anyag. A festék is merevíti. Ahhoz hogy teljesen, szépen feszüljön rá a felületre, vagy nagyon sokáig áztatod – amivel azt kockáztatod, hogy a ragasztó leoldódik, így a matrica nem marad a helyén – vagy pedig úgynevezett lágyító anyagot használsz. Ez valami ecetes akármi lehet – kémiailag azon a bázison alapul – legalább is szagra biztos. Meg keringenek legendák arról, hogy ecetes vízzel is meg lehet csinálni ugyan ezt a műveletet, de mivel nem próbáltam így ezt se megerősíteni, sem cáfolni nem tudom.

Ennek a lötyinek az a feladata, hogy a hordozófilmünk merevségét meglágyítsa és könnyedén fel tudjuk helyezni a felületre a matricát, ami a lehető legjobban rá simul a felületre. A metódus itt is ugyan az,  mint az elsőnél, csak a nedves ecset itt nem a víztől nedves, hanem a lágyítótól.

Ezt a lágyítót sokféle képpen nevezik. Softener, SET, stb … majd az írás végén összegyűjtöm nektek, ok?

A metódus következő lépése is ugyan az, mint az elsőnél, amikor elegyengetjük a matricát, fülpiszkával felitatjuk a felesleget, kinyomkodjuk a légbuborékokat.

Amivel több, hogy pár perc száradás után elkezdjük a matrica felületét kenegetni a matrica feszítővel. Ez, a nevéhez hűen, ráfeszíti a matricát a felületre. Kivonja az összes nedvességet a matricából. Párszor megkenegeted vele a felületet és nagyon szépen belesimul a felületi egyenletlenségekre, ráfeszül. Ennyi. Ilyenkor lehet a panelvonalakba belevágni a matricát – vagy a szegecsekre – és megint nedves ecsettel (amely a feszítőtől nedves, nem a víztől) néha kenegetni.

 

Én várni szoktam 3 órát minimum, mire a teljes hatást kifejti.

Ahogy látod nem olyan bonyolult ez a rész sem. Azonban itt is kell az, hogy gyakorolj. Minden maketthez – na jó, majdnem minden maketthez, több matricát adnak, mint amit felhasználsz. A maradékokból nyugodtan gyakorolj.

Igen ám, de mikor száradás után ránézel a felületedre, akkor azt látod, hogy szutykos, pecsétes, pacás, ráadásul még a hordozófilm széle is látszódik.

Az feszítő-lágyító cuccok maradványait el lehet távolítani nedves (vizes) eszközökkel. Ezért is fontos, hogy lehetőleg lakkozzuk a felületet matricázás előtt.

Van egy harmadik metódus is, ami megegyezik az elsővel, csak ott egy komponensű anyagot használunk. A leírásban kifejtem, melyik az ilyen. Ezzel sok dolog nincs. Felkened, hagyod megszáradni. Pont. Ha nagyon akarod, akkor abban áztathatod meg egy kicsit a matricát. 

A látszódó filmréteget pedig nagyon szépen el fogja tüntetni a következő fényes lakk réteg és némi nedves csiszoló. De ez már egy szinttel feljebb van, később mesélünk róla.

 

Ahogy látjátok megy ez, csak figyelni kell. Nem szabad kapkodni és nem árt gyakorolni.

 

És akkor nézzük a termékeket. ABC sorrendben haladok, nem ajánlás.

 

AK DECAL ADAPTER SOLUTION – egykomponensű dolog.

HUMBROL DECALFIX – egykomponensű

Microscale SetMicroscale Sol – kétkomponensű. A SET segít a felhelyezésben. A SOL a feszítő, amely eltünteti a nedvességet.

Mr Mark Softer NEOMr Mark Setter NEO – Kétkomponensű. A SOFTER segít felhelyezni, a SETTER pedig szépen ráfeszíti.

REVELL DECAL SOFT – egykomponensű

A Tamiya anyagai egykomponenesűek. 

 

Legközelebb átbeszéljük, mi is pontosan az a csodálatos weathering, mit jelentenek azok a szavak, amelyektől elkap a harcétri ideg, mert halvány segédfogalmad nincs arról mit takarnak. 

Addig is, kövesd kérlek a Facebook oldalunkat, hogy mihamarabb értesülhess az akciókról, újdonságokról.

Hasonló, igazán ismeretterjesztő, oktató anyagokért, kérlek olvasd végig a Blog oldalunkat.