Köszöntünk webáruházunkban. Belépés, regisztráció és információ az oldal alján található.
Blog

Ami minden makett festés sikerét meghatározza

2022.04.18 16:19
Ami minden makett festés sikerét meghatározza

A mostani anyagunk talán egy kicsit száraz lesz. Mindazonáltal nagyon fontos megérteni, hogy melyik lépés, melyik után következik. Ahogy már többször említettük, a makettezés sava-borsát a makettek festése, koptatása határozza meg, hiszen ezzel a metódussal tehetjük „élővé” azokat. Jöjjön tehát egy általános ismertető arról a sorrendről, amelyet ha figyelembe veszünk, akkor a szemnek tetsző munkákat tudunk lerakni az asztalra.

Képek: Photo by Hello I'm Nik on Unsplash

 

Első és legfontosabb szabály, még mielőtt bármibe belekezdünk. Nincs olyan festék, weathering segédanyag, bármi, amely egyből fed, vagy kifejti a hatását, vagy azt mutatja meg, amit látni szeretnél. Felejtsd el, hogy pikk-pakk felfestem és jólvan. Na de mi a helyzet a különböző magazinokkal, Youtube videókkal, amelyek azt mondják nekem, hogy pikk-pakk felfestem és kész?

Nos, ezek a magazinok még véletlenül sem a kezdőknek készülnek. Kivéve, amelyik kifejezetten azzal kezdi, hogy kezdőknek készült. De általában nem. Szóval ezek a magazinok bizony arra gondolnak, hogy Te kedves makettező, már valamennyire tisztában vagy a makettezés alapjaival, a festés alapjaival, stb stb stb … De ne aggódj, mi segítünk ezeket megérteni, így az újságok, videók is érthetők lesznek egy idő után.

Szóval nincs csodalötyi, csodafesték, amellyel pikk-pakk mindent megoldunk. Mind a festékeket, mind a különböző weathering segédanyagokat, finoman, „vékonyan”, több rétegben illik használni – eleinte. Aztán, ha már megvan a rutinod, akkor lehet bátrabban.

 

Ezt a finomságot úgy tudod elérni, hogy a megfelelő hígítót használod. A festékes írásunkban már kitértünk arra, hogy eleinte nyugodtan vásárold meg az általad használni kívánt márka saját rendszerű hígítóit. Most is erre buzdítunk.

Szóval nincs egyből fedő festék. Később, ha már megvan a rutin, akkor elképzelhető, hogy egyes festékfajtákkal nagyon jó eredményeket érhetsz el egy réteg felfújásából is. Igen, a Youtube is tele van azzal, hogy a profik csak úgy a műanyagra fújják telibe a Tamiya festéket. No igen. Ők profik. Tizen-huszon sokéve ezzel foglalkoznak. Javasoljuk, hogy eleinte ne akard azt, hogy egy rétegből fedjen a festék.

Minden egyes effekt/hatás több lépésből áll össze. Hidd el, semelyik lötyi nem fog önmagában eredményes lenni. Ehhez már az alapozásnál sem mindegy mit és hogyan használunk.

Amit most leírunk nektek, az egy általános sorrend. Mindegy mivel festesz, ez egy szamárvezető. 

Szokás szerint, ez csak egy lehetséges módja a dolgoknak. Lesznek akik mást mondanak, másra esküsznek, máshogy dolgoznak. Az ő módszerük is pontosan olyan jó, mint bármi más.

Szóval, ahogy mondani szoktuk; sok év tapasztalata alapján, ez egy biztos módszer.

 

Ezeket a lépéseket, folyamatokat külön-külön is ismertetni fogjuk, még mélyebben. Tudom, unalmas, de higgyétek el, megéri megtanulni.

1; Alapozás – főleg a „vizes” akriloknál javasolt, de tapasztalataink alapján nem árt minden alá alapozni. A „nagyok” közül páran kihagyják ezeket a lépéseket, de az ő módszerük, festési sorrendjük teljesen más. Már az alapozással elkezded azt a folyamatot, amelynek a végén a koszolásunk hihető lesz.
2; Előárnyékolás – avagy preshading. Ez minden egyes makettnél alkalmazható, csak a módszer különbözik. Itt tulajdonképpen már belekezdünk a színek megváltoztatásába. Ennek van több módszere, erre majd még kitérünk.


Opcionális;
2/1; A kopások, leverődések előkészítése más színnel. Ezt általában a chipping folyadékos módszernél szokott megoldás lenni. (teszem azt repülőknél alumínium, harcjárműveknél a rozsda 50 árnyalata)
2/2; Chipping folyadék felvitele

3; Fedőszínek. Fontos nagyon, hogy ha több szín is lesz a maketten, mindig a legvilágosabb színnel kell kezdeni a fedőszínek felfestését. Ahogy már fentebb emlegetve lett, lehetőség szerint vékony festék rétegekben dolgozzunk. Ha az ember használta az előárnyékolást, itt figyelni kell, el ne fedjük azt a festékkel. („volt már ilyen” szituáció előfordulása: 100%)


4; Apró részletek megfestése – mondjuk egy harci járművön lévő felszerelések, mint ásó, stb.
5; Fakítás / post shading / élek kiemelése – ezeknek is ugyan az a jelentősége, mint az előárnyékolásnak. Megváltoztatják a színeket, árnyékokat hoznak létre. Itt veszti el első körben makettünk a „játék jelleget”
6; Kopások elkészítése – itt akár chipping folyadékkal, akár festve készítjük el a kopásokat. Vannak olyan makettezők, akik ezt a lépést sokkal később készítik el. Az is ugyanolyan jó.
7; Lakkozás – fényes lakk
8; Matricák (ha vannak. Ha nincsenek, akkor kimarad a hetes pont, és a 9.-es lép életbe)


Opcionális:
8/1 – Matricák koptatása - fizikailag is lehet, meg akril ceruzával is, meg van még pár csoda. 

9; Lakkozás – Fényes lakk. A lakkozás egy nagyon fontos dolog. Lezárja és megvédi az eddigi munkánkat. Ami nagyon fontos, hogy más-más bázis kell, más-más anyagokhoz. Erről lesz külön írás.
10; - Filterek, bemosók – ja, nagy téma lesz … Ez is olyan, hogy ki mit szeret, meg hogyan, meg miért.


Opcionális;
10/1 – További kopások elkészítése

Opcionális – még egy lakk réteg. Ez teljesen tőled függ … Ártani nem árt. Itt lehet választani. Ha most egy fényes lakkréteget viszel fel, akkor a végén, egy végső záró matt lakkréteget kell fújni. Ha most matt vagy selyem lakkot fújsz, akkor a végső záró lakkrétegre nem feltétlenül van szükség.

És most következik az időjárási és egyéb behatások elkészítése. Ez sem szentírás, csak egy lehetséges irány.

11; Vékony porréteg felvitele – elsősorban festékszóró pisztollyal. Pl repülőgépek alján, harci járművek felső részein, gépjárművek kasztniján, stb.
12; A vastagabb „koszolások kora”. Speciálisan erre gyártott hatások felvitele, pigmentek alkalmazása, mint sár, egyéb környezeti hatás, felcsapódások, stb stb stb
13; Vékonyabb koszréteg. Itt az esetek többségében száraz pigmenteket használunk már csak. Kb arra való, mint az élek kiemelése a festésnél, csak most a környezeti hatásoknak adhatunk mélységet.
14; Megfolyások. Olaj, üzemanyag, egyéb megfolyások.

Végső záró lakk. Ez is nagy kérdés, van aki használja, van aki korábban használja. A lényeg, hogy ezzel teljesen lezárjuk a munkánkat, kvázi megvédünk mindent. De. Az összes „száraz” munka (pl pigmentek, eltűnik)  Rajtad áll, hogy használod.

 

Ahány makettező, annyi szokás, annyi lehetőség, annyi rendszer ahogy dolgoznak. Szerintem egy idő után mindenkinek kialakul egy saját rendszere és még az is lehet, hogy teljesen máskép fogjátok csinálni ezt az egészet.

Természetesen ez csak egy iránymutató írás. Van eltérés, mert máskép készülnek az alapozás-előárnyékolás-festés egy harci járműnél vagy repülőnél. Vagy másképp kezdünk neki, ha zanitális világítást szeretnénk. Vagy ha spot fényt akarunk. Vagy más a környezeti behatások folyamata egy harci járműnél, vagy egy autónál.

Sőt, az sem mindegy, melyik festéket használod – mármint milyen fajtát. Ott is lehet egy-két lépés eltérés.

Rengeteg, rengeteg variáció, stílus, irányzat létezik. Még az is lehet, hogy sajátot találsz ki, mert neked úgy tetszik. Is itt ez a lényeg. Ahány ember, annyi féle módon készülhet egy makett. Nincs olyan, hogy csak ez jó, vagy csak az jó, mintahogy olyan sincs, hogy csak ez a festék jó, vagy csak az a festék jó.

Később mindegyik folyamatot kibontjuk és látni fogjátok, hogy amúgy ez nem akkora ördöngösség ám.

Addig is, kövessétek a Facebook oldalunkat, hogy mihamarabb értesüljetek az újdonságokról, akciókról. 

Hasonló, igazán ismeretterjesztő, oktató anyagokért, kérlek olvasd végig a Blog oldalunkat.