Köszöntünk webáruházunkban. Belépés, regisztráció és információ az oldal alján található.
Blog

Fessünk – de melyik a helyes szín?

2022.09.15 18:20
Fessünk – de melyik a helyes szín?

A mostani bejegyzésünkben, megpróbáljuk megfejteni a makettezés szent Grálját, ami nem más mint a pontos, hiteles, autentikus,  szín meghatározása, megtalálása. Annyit elárulhatok előre, hogy ez nem véletlenül a legtöbb vitát kiváltott kérdés a makettezésen belül. Rengeteg tény, leírás létezik, de konszenzus csak nagyon ritkán van ebben a témában. Ahány ember annyi féle festékre esküszik és ez bizony állandó viták forrása.

Mikor már mindent megcsináltunk eddig, amit kellet, sőt már azt is tudjuk mivel fessül le a makettünket, jön a nagy kérdés. Melyik a pontos szín? De mit is jelent a pontos szín egy-egy makettnél. Igazából csak annyit, hogy a makettezős kispajtás a történelmi hűséget követve megpróbálja lemásolni az adott színt, amelyet az általa épített harci járművön, repülőn, hajón, stb megtalálható.

Azonban, a legtöbb esetben rossz minőségű, fekete-fehér fényképek állnak csak rendelkezésünkre az adott makett eredetijéről. Mondjuk ez elsősorban a 90-es évekig igaz, hiszen az első Öböl-háborúból már szinte csak színes képeink vannak.

FONTOS! A következő vélemény a szerző saját véleménye. Nem vagyok akadémikus, sem pedig kémikus, festék szakértő, hadtörténész, csupán egy olyan srác, aki megpróbál józanul gondolkodni.

Szóval, hogy találjuk meg a pontos színt? Sehogy. Először is szeretném, ha elfogadnátok azt, hogy nincs színhelyes szín. Az adott színhez legjobban hasonlító festékről beszélünk elsősorban. És hogy miért? Nagyon egyszerű. Bár régebben is megadták pontosan a festékek összetevőjét – mennyi ez meg az, meg amaz kell bele, milyen finomságú pigment, stb – azóta eltelt jó pár év és aránylag sok minden változott. Csak hogy egy alap példát mondjak. Az 1970-es években használt amerikai hadihajó festékek gyártója 1980 akárhányban megszűnt. Azóta más cég gyártja a festékeket, ugyan abból a mixtúrából, receptből, mégis látszik az árnyalatnyi eltérés a kérdéses festékek között. Hogyan lehetséges ez? Hát úgy, hogy

1; más helyről szerzik be a kötőanyagokat – illetve még ha ugyan onnan hozzák is, a gyártási technológia fejlődött, a környezetvédelmi előírások szigorodtak – ami azt jelenti, hogy lényegesen meg kellett változtatni a kémiai összetevőket.

2; az egész keverési, gyártási technológia fejlődött

3; a pigmentek alapjául szolgáló anyag bányája kimerült, átmentek máshova, stb.

Így akkor – végig gondolva a folyamatokat – belátható, hogy hiába kutatták ki a nagy festékgyártók, hogy melyik szín, milyen receptúrán alapul, nagyon nehezen elképzelhető, hogy pontosan le tudták másolni a festéket. Arról nem is beszélve, hogy nem 1:1 méretarányban festünk, amely szintén befolyásolja a színek végső megjelenését. És akkor még a weathering folyamatokról nem is beszéltünk, amikor az alap színt világosítjuk, sötétítjük, befolyatjuk, stb … Hosszú lenne minden befolyásoló tényezőre kitérni, egyenlőre most csak az alapokat boncolgatjuk.

De most akkor hogyan tovább?

Nagyon egyszerű. Kiválasztod melyik festékgyártó céget szereted. Ezt te tudod a legjobban, ne hallgass másra.

Utána előveszed a makettedet. A makett összerakási rajzában általában van megadva valamilyen festék kód. Egy konkrét márka álltalában. Ha az a márka nem a kedvenced – pl Gunze van megadva, de Vallejo-val szeretsz festeni – akkor a következőket teheted;

1; használsz egy szín konverter app-ot. Ezt pl;

Hobby Color Converter 

Ez elég kétes eredményt ad. Vagy elfogadod, vagy nem.

2; Vagy a nehezebb utat választod

 

Ehhez már azért kell némi kutató munka. Szerencsére az internet nagyon nagy segítség. Emlékeztek, már mondogattam, hogy volt, amikor ezekért az infókért könyvtárba jártunk és adott esetben semmit sem találtunk.

Szóval a Google a barátod. Csak egy kis türelem kell és megvan minden infó, ami kell.

De hogyan is csináljuk ezt?

Példánkban a Takom 1/35 M114 A1 CRV maketthez kiadott festéseket nézzük meg egy kicsit. Szerencsére, a Takom összeborult a MIG-el, így konkrét MIG kódokat adtak meg. Szóval, aki azzal a festékkel szeretne festeni, az nyerő helyzetben van.

De én másfajta festékkel szeretnék festeni. Ehhez meg kell ismernünk pár nagyon fontos rövidítést. Hozzá kell tennem, hogy ez egy zanzásított verzió, mert szerintem nincs kedvetek sok-sok oldalon keresztül ezekről a rendszerekről olvasgatni, mint HEX, meg RGB, meg CYMK, stb.

Természetesen a lentebb felsoroltakon túl is vannak még, főleg a különlegesebb festék fajtákra külön rendszerek, de aki már oda jut, hogy ezeket használja, annak már nem kell elmondani ezt. Az autófestékek pedig egy külön kategória.

Az első az FS – a Federal Standard. Ez általánosságban minden olyan színt tartalmaz, amelyet az Amerikai Egyesült Államokon belül, illetve a hozzá köthető szövetségesi rendszerben használnak. Ezen túl nagyon sok festékgyártó cég FS kódban adja meg a színkódokat, mert így egy elég nagy nemzetközi rendszerben fogja ismerni mindenki a festékeket, mindegy, hogy Buenos Aires – ben vagy Krakkóban nézegeti azokat. A kódokon belül szigorú rendszer van. Bizonyos számok a fényességet, mások az árnyalatot jelölik, stb.

A második helyre rakom a RAL táblázatot. Ez elsősorban az Európában használatos színeket takarja, egységesített táblázatban. Fontos megjegyezni, hogy elsősorban a modern (1945 utáni) színkódokat tartalmazza. Azonban érdekes módon ugyan ebben a RAL rendszerben határozzák meg a Második VIlágháborús tengelyhatlamak szárazföldi harci járműveinek a színeit is. 

 

Az 1945 előtti – elsősorban a Második Világháborúban résztvevő tengelyhatalmak repülő harci eszközeihez rendelt színkódok, az RLM jelölések takarják. AZ RLM rövidítés a Német Birodalmi Légyügyi Minisztérium rövidítése (Reichsluftfahrtministerium). Azt itt meghatározott színkódok szentírásnak számítottak. Természetesen egyes nemzeti hadseregek eltérhettek ettől, bár voltak megkötések, hogy legalább hasonló legyen a festés. Magó Károly roncskutatásaiból kiderül az is, hogy pl a Magyarországon a Második Világháború alatt gyártott eszközöket a német RAL és RLM kódok alapján festették, úgy hogy a receptúrát küldték el a hazai festékgyártóknak.

 

Akit komolyabban érdekel a téma, javaslom várjon decemberig, ugyanis akkor jelenik meg Magó Károly; Ék és kereszt című könyve, amely közel tíz éves kutató munka gyümölcse. A szerző több mint 30, Magyarországon fellelt roncsot megvizsgálva – tudományos és hadtörténészeti alapokon – alakította ki a fentebb olvasható végső konklúzióját ebben a témában.

 

Tehát már itt látszik, hogy ez mégsem annyira egyszerű dolog.

Van, aki ezt mondja. Van, aki azt mondja. A történészek, hadtörténészek sem tudnak mindig megegyezni a témában, akkor mi, egyszerű hétköznapi hobbi makettezők, mégis hogyan oldjuk meg ezt?

Fentebb nem véletlenül írtam az FS, stb rendszeről. Jajj, gyorsan dobjuk még be a másik két népszerű festék kód rendszer a BS – British Standard és az ANA – amely Army/Navy Aeronautical rövidítést takarja.

Egyetlen egy olyan makettezésre szánt festékről jelenthetjük ki, hogy pontosan ugyan az, mint az igazi. Ez pedig egy orosz akril festék – sajnos Magyarországon kb beszerezhetetlen – amely pontosan ugyan abban a gyárban készül, amelyben a modern orosz hadi festékek.

Szóval minden egyes festéknek van egy nemzetközi, jól beazonosítható kódja. Első körben ezt kell megtalálnunk.

Itt jön egy kis kutatás. A Google a barátunk, így nyugodtan fordulhatunk hozzá. 1999-ben, amikor én például az eredeti Star Wars képeket kerestem, még semmit nem tudtak a keresőmotorok. Bezzeg, ha ma beírod, ömlik rád az infó, 600 fórum, 200 FB oldal, stb. Szóval lehet kérdezgetni a botokat.

Elsőre nem kell túlbonyolítani a dolgot. Mert maradjunk annál, hogy a cégek jó kutató munkát végeztek és hiszünk nekik (nem).

A makett festési rajzát tanulmányozva A.MIG-0081 festékkódot látunk és odaírták mellé – bár ahhoz már nagyító kellett – hogy ez bizony az FS 24087. Irány a Google. Most nem rakok be képeket erről, mert ezt ti is meg tudjátok csinálni.

Nagyszerű. Van egy csomó webshopunk, amely odaírta, hogy Vietnám érában használatos amerikai festék. Ok, aránylag jó helyen járunk.

Én azonban nem a MIG festékjeit szeretném használni.

Első körben beírom a Modellfutár keresőjébe az FS kódot. És nem dob ki találatot.

Ez előfordulhat. Ugyanis nem mindegyik gyártó adja meg FS kódban a festékjeit. Nézzük, akkor mit tudunk csinálni.

Visszamegyek a Google-be és elölről kezdem.  

A kereső szerint ez az US Olive Drab – Vietnam area. Ha ezt írom be a keresőbe, csak a MIG festékjei jönnek elő. Na. Ez nem jó. Itt már azért egy kicsit elkezd gyanakodni az ember, nem? Én már nagyon morcos vagyok, de menjünk tovább.

Az már fentebb meglett, hogy ez US Olive Drab, csak most hagyjuk le a Vietnam area kitételt és írjuk be a Modellfutár keresőjébe, hogy US Olive Drab.

 

 

Tádddááám! Ötoldalnyi termék. Azért ebből már tudunk válogatni.

 

Én a Vallejo festékeket preferálom, szóval bepipálom a Vallejo-t. És tessék. Van minden is. Van kifejezetten Vietnám éra is. Nekem viszont a spray kell, mert azt a festési módot szeretném majd nektek megmutatni. Az is van. Király.

 

Ahogy látjátok a metódus nem nehéz. Akkor van probléma, ha az adott gyártó – amelyik a kedvenced – nem ad ki olyan színt, amit szeretnél. Nos, ebben az esetben bele kell magad túrni az internet bugyraiba és át kell nézned jó pár videót, fórumot, stb, hátha valahol meglesz az a varázslatos mix, amelyet szeretnél.

Amire még figyelni kell, azok a mellékágak, mert pl az Olvie Drab – ot szokták Olive Green-nek is meghatározni. Innentől a te döntésed, minek, kinek hiszel. A gyártók honlapján érdemes nézelődni egy picit. És akkor jön az, hogy teljesen más FS számot mondanak az Olive Drab-ra. PL a Gunze, vagy az MRP.

 

 

De. Mindez kb felesleges, művi hiszti. Hogy miért? Gondold el. Előveszel egy színt, amire sokan esküsznek, hogy márpedig ez színhelyes. Aztán nekiállsz alapozni alá, világosítani, sötétíteni, filterezni, bemostni, pigmentelni … ennyit a színhelyes színekről.

Konklúzió; Higgyük el a gyártóknak a színajánlást. Úgysem lesz sosem ugyanolyan színű a makettünk. Csak nagyon-nagyon hasonló.  Egy bizonyos szintig jó ez. Aztán, ha már makettversenyre szeretnél menni, akkor bizony be kell állni az aktuális trendek mögé. De ezt, mire odajutsz, megtanulod. A szín keresést is, tele leszel referencia anyaggal, ilyen-olyan táblázatokkal és rengeteg tudással.

Szóval írtam nektek egy közel 1500 szavas cikket, amiből kiderül, hogy igazából mindegy mit választasz, ha a gyártó azt írja rá, hogy Olive Drab, akkor jó.

Velldángrétdzsáb.

Szóval, ahogy az előző írásokban is volt, itt is lesz Házi Feladat! Természetesen, ahogy az iskolában itt is jutalmazni fogjuk a jó eredményeket. Mivel az iskola is szeptemberben kezdődik, ezért az általunk kiadott házifeladatok bekérése is az iskolai időszakban fog megtörténni. Addig gyakoroljatok, élvezzétek a játékos Házi Feladatokat. És figyeljétek szeptembertől a Facebook oldalunkat, ahol megtudhattok pontosan mindent.

Modellfutár Házi feladat;

 

1; Keresd meg a Dunkelgelb RAL kódját és írd meg a web áruházunkban mely festékgyártóktól található ilyen szín.

Szorgalmi;

A Dunkelgelb RAL kódját próbáld meg FS kódra fordítani.

Legközelebb már festünk. 

Addig is míg kiválasztod a kedvenc járgányodat, kövesd kérlek a Facebook oldalunkat, hogy mihamarabb értesülhess az akciókról, újdonságokról.

Hasonló, igazán ismeretterjesztő, oktató anyagokért, kérlek olvasd végig a Blog oldalunkat.