Köszöntünk webáruházunkban. Belépés, regisztráció és információ az oldal alján található.
Blog

Dobozbontás – Takom 1/35 M114 A1 CRV

2022.03.20 10:39
Dobozbontás – Takom 1/35 M114 A1 CRV

Újabb makett a górcső alatt. Górcső. Milyen szó ez már?

Jelen alanyunk a Takom legújabb makettje, amely eljutott hozzánk is. Őszintén megmondom, nem szoktam harci jármű makettektől hanyatt esni, de ez most olyat mutatott, amitől kishíján kiborultam a székből. Még jó, hogy állva fotóztam. Kezdem érteni, miért kedvelik a csörömpösök a Takom-ot.

Ahogy a makettre ránézünk, egyből a Vietnámi konfliktus jut eszünkbe, ami legalább annyira népszerű téma a makettezők körében, mint mondjuk a Második Világháború, bár nagyon mostohán bánnak vele a makettgyártók. Jó, hát a sztenderdek megvannak (mint például az M60 Patton), de ugye a konfliktus jellegéből kifolyólag inkább a repülő eszközök és a figurák az ismertebbek.

 A Takom most egy kevésbé populáris, de igen érdekes járművet hozott nekünk 1/35 méretarányban, ráadásul elsőként adták ki. Ez előtt csak konverziós készletek léteztek, így – dobozból - most először építhetjük meg a konkrét típust.  

Az M114 a kistestvére az igazán ismert M113-nak. A CRV jelölés ez estben a Command Recon Vehicle rövidítése … legalább is azokból az adatokból, amelyekhez hozzájutottam.

Így a rövidítésből ki lehet következtetni, hogy ez egy leginkább felderítésre használt jármű, amely vezetési pontként is szolgálhatott. A gép nagyon könnyűnek számított a maga nemében, hiszen alumínium építésű volt. (na most ne a konzervdobozra gondoljatok. Rétegelve, stb stb stb ) Egy Chevrolet V-8-as motor hajtotta és 58 km/h lehetett a végsebessége. (ez később fontos lesz)

Képes volt vízi átkelésre, valamint a könnyű súlya miatt, légi deszant is megoldható volt vele.

A típust leginkább a gyorsreagálású erőknél rendszeresítették Európában és az Egyesült Államokban.

Akkor mit beszélünk itt a Vietnámról?

Egyrészt mert az ugrik be egyből mindenkinek, amikor ránéz a makettre, másrészt, mert tényleg járt Vietnámban a jármű, csakhogy nem igazán szerette a környezetet. Valamint nagyon csúnyán leszerepelt a harci körülmények között. A V-8 as motor kevés volt, hogy átmozgassa a vidéki tájakon, az alumínium nem igazán állt ellen a nagyobb behatásoknak (pl egy akna), valamint mechanikusan megbízhatatlan volt. Problémák voltak a vízi átkeléskor is. Így a Vietnámi szereplését be is fejezte 1964-ben. Az Egyesült Államokban, Európában, Koreában az 1970-es évekig állt szolgálatban. Később az USA területén, mint SWAT gépjármű, találkozhattunk vele.

Az M114A1 egyik különlegessége volt, hogy az 50-es kaliberű géppuskát a gépjármű belsejéből is lehetett használni, irányozni, mindezt mechanikusan.

Tehát ez a mi mostani készletünk rövid története.

 

A Takom egy olyan kínai cég, amely aktívan egyműködik az AMMO-val. Az utóbbi időkben szépen szaladnak felfele. Elnézve a készletet, azt kell mondjam, nagyon ottvan.

 

De nézzük a készletet.

A dobozgrafika elég látványos, bár csóri parancsnok eléggé enerváltnak tűnik.

 

Hat darab szürke keretet kapunk, egy átlátszó keretet, valamint némi fotómaratást.

A műanyag se nem kemény, se nem lágy. Igazából nem tudom hova tenni. Elsőre ridegnek tűnik, de megfogva, van a kereteknek rugalmassága. Majd kiderül az építés közben, hogy viselkedik. Sorját csak nagyítóval találtam, azt is minimális mennyiségben.

A keretek külön-külön vannak csomagolva, kivéve az „A” keret, mert abból kettő van és őket egymás mellé rakták, nehogy féljenek egymás nélkül. Vagy mi. Én nagyon szeretem ezt, hogy így vigyáznak az alkatrészekre.

Sőt! A matrica be van csomagolva egy zacskóba, ami azon a zacskón belül van, amelyben az összerakási útmutató van.

Az összeszerelési útmutató nem egy atomfizika. Szépen, érthetően lett megtervezve, nagy huncutságok nincsenek benne. Ahogy nézem az építés nem lesz olyan nagyon bonyolult. Sőt a lánctalp összerakásához külön segédeszközt is kapunk.

 

Nemsokára végig mutogatjuk a kereteket, de elsőnek hagy jöjjön az, amitől tulajdonképpen lehidaltam és beleszerettem a makettbe.

Fröccsöntött. 1:35. M60-as géppuska. Gyönyörűszép. Persze, a lángrejtőt is ki lehetne faragni, meg az első irányzék tartója is egybe van öntve, meg ilyenek, de nah, akkor is. Nézzétek meg ti is mennyire szép.

 

Ahogy mondtam, a Takom nagyon összeborult az AMMO-val így a festési utasításban csak AMMO kódok vannak. (Később lesz egy írás, amelyben megmutatjuk, hogyan lehet ezt megoldani, ha más festékeket használsz.)

Négy festési sémát kapunk. Két Európában állomásozott gépet és két Amerikában lévőt. Nagyon nem bonyolították meg a jelöléseket.

 

A matricák – amelyek a csomagláson belül is be vannak csomagolva – az én szememnek egy kicsit vastagnak tűnnek, de nem kezelhetetlen a kérdés.

 

A mellékelt fotómaratás inkább csak kedvesség. Amúgy jól néz ki.

 

Az „A” keretből kettőt kapunk ám. Engem lenyűgözött ez a fajta részletesség. Lehet, hogy nem atompontos, és még az is lehet, hogy itt-ott nem stimmel a makett, de engem megvett kilóra.

 

 

 

A „B” kereten láthatóak a felső páncéltest takaró lemezei, illetve a búvónyílások fedelei, valamint a belső térelválaszót is. Nekem nagyon bejönnek ezek a kontrasztos kialakítások. Nem, a képeken nincs Photoshop.

 

A „C” keret tartalmazza a lánctalp összeépítéséhez a segédeszközt is. Ez szerintem egy nagyon klassz kis fícsör. Ezen felül a kötényzet, a padló, valamint a felső páncéllemezt is.

 

A segédeszköz

A teknő alja és a többi

 

A „G” kereten találjuk az apróságokat és hát ugye itt van az M60-as is. A készlet átnézésekor teljesen elmerültem ebben az egy keretben.  

 

Az „F” keret tartalmazza az 50-es géppuskát. Az is gyönyörű.

 

 

Az átlátszó részek – bár nem sok van – elég tisztának tűnnek.

 

Összességében elmondhatjuk, hogy egy nagyon szép makettet kapunk. Nem olyan bonyolult az építése, hogy ne lehessen megugrani elsőre. A dobozbontáskor és most, a cikk írásakor egyre inkább bennem van, hogy meg kell építeni ezt a készletet. Just for fun. Mert aránylag egyszerű, unikum jármű, és megismerve a történetét egészen egyszerűen beleszerettem.  

Az biztos, hogy komoly kutató munka kell ahhoz, hogy vietnámi képeket találjunk a gépről – én csak fél órát googliztam. Még ha nem is vietnámi témát készítünk, akkor is érdekes makettet kaphatunk, arról a páncélozott szállítóról, amelyet nagyon sokszor csak a világon a legrosszabb APC-ként tartanak számon.

Kezdőknek ajánlott-e? Nézzük;

- Ha szereted az ilyen unikum járműveket
- Ha van türelmed egy kicsit több alkatrésszel pepcselni
- és ha szereted az egyszínű zőőőőd készleteket

akkor ezt neked találták ki. Ami a szűk keresztmetszet, az mégiscsak az alkatrészek száma. Szóval javaslom, mindenképpen fontold meg alaposan, mielőtt nekiállsz.

 

A makettet itt rendelheted meg.

 

Ha tettszett a cikk, kérlek kövess minket a Facebbok-on is, hogy értesülhess a legújabb akciókról, újdonságokról, illetve a megosztásokat is megköszönjük.

 

Hasonló, igazán ismeretterjesztő, oktató anyagokért, kérlek olvasd végig a Blog oldalunkat.