Köszöntünk webáruházunkban. Belépés, regisztráció és információ az oldal alján található.
Blog

Makettezők Újévi Fogadalmai

2023.01.01 16:54
Makettezők Újévi Fogadalmai

Izgalmas volt számunkra a 2022-es év. Elindult a Tudástár és szépen lassan összecsiszolódtunk, mint megbízó és mint tartalomgyártó. Voltak nehézségek (elsősorban nekem – Dobó Jani) de úgy értékeltük, hogy egy mindkét fél számára előnyös együttműködést sikerült összekalapálni. Szeretnénk ezt tovább folytatni. Szerencsére a szándék mindenkiben megvan, így menni fog minden tovább. De kezdjük egy kis humorral, jó?

Szóval, ahogy fentebb is írtam, ez most humor lesz és kérünk mindenkit, hogy így is kezelje.

 

Makettező Újévi fogadalom!

 

  • Nem veszek több makettet, ameddig a mostani félbehagyott cuccokat meg nem csinálom

Nem, persze … a félbehagyott cuccaid kitesznek két évet mire mindent megcsinálsz. Bár volt, akinek sikerült ezt a fogadalmat betartania – Rock Power. Meg a másik, hogy miután a görnyedtségtől fáradttan kinyújtóztatod a tagjaidat, és leülsz a gép elé bambulni, hopp, rögtön egy makettezős webshopban találod magad. És már nézed az akciókat, milyenfestékevegyekamikell, etcetera … Ennyi. Már megy is a kosárba a maszkoló szalag, ragasztó, hamár ottvagyok, kell hígító, alapozó, affene még mindig nem értem el az ingyenes szállítási értéket, akkor hopp egy hetvenkettes ugorjon már be …. Püfff, buktad is.

 

  • Nem kezdek bele addig egy új makettbe, ameddig be nem fejezem az előzőt.

De most komolyan. Vezessük végig. Fogod és csiszolod a makettett. Egyszer csak felnézel, és ott vigyorog előtted egy szép, színes grafikás 48-as Phantom II-es, amit kb egy éve vásároltál és felraktad magad elé, mert neked az a kedvenced, különben is újszerszámos, meg amúgy is.

 
Szóval, az álnok, ott csücsül a polcon és hallod, hogy hív, suttogva, sziszegve; - Gyereeeeee, éééépíts engem …. ssszééép vagyok, cinosssz vagyok, gyereeeee dráááágaszáááág …. (Igen, Gollam hangján kell olvasni)


A reszelő egyre lassul a kezedben, tekinteted üvegessé válik, légzésed picit felgyorsul. És belül, az opálos tekintet mögött, felsejlik, ahogy a tökéletes törzsfelek összeállnak, készül a koszolás, hogyan készül el a fülke.


Észre sem veszed, amikor a szerszám kiesik a kezedből és lassan, delejezve állsz fel. A kezed önkéntelenül is a polc felé indul, és máris ott állsz bamba vigyorral a kipirult arcodon. Nézed a gyönyörű grafikát és már látod, ahogy a fegyverzetet teszed fel a helyére.


Majd hirtelen eszmélsz. Lenézel az asztalra a félbehagyott makettre. Kicsit elfacsarodott szívvel konstatálod, hogy az még mindig ott van. Hé, de hát a törzsön milyen hézag van már? Meg amúgy is, a pilótafülke sem tetszik. A kerék is eltört … Úristen, mennyi munka lesz befejezni … És már megy is a dobozba, a doboz megy a szekrénybe, a szekrény becsukódik … És a lázas örömtől csillogó szemed szinte falja a frissen kibontott zacskókból előkerülő, szürke műanyaghalmot …

 

  • Akkor veszek csak makettet, ha egyet megépítettem.

Jaja, persze, persze … Azért szeretném felhívni a figyelmedet arra, hogy vannak olyan makettgyártó cégek, akik „hullámokban” gyártják a maketteket. Tehát, lehet, hogy a kedvenc Tornado-d nem lesz kapható, két hónap múlva. legközelebb meg majd valamikor 10 év múlva kerül elő megint. Tehát, egy dolgot tessék megjegyezni! Nincs olyan, hogy örökké gyártanak maketteket. Kivéve talán a Tamiya King Tiger-ek.
Szóval, úgy is lesz olyan, amit most kell megvenni, mert most kapható … tehát ezt is buktad.  

Meg hát azért valljuk be azt is, hogy ha egy-egy webshopban akció van, akkor mindig talál valamit az ember, amit már régóta szeretett volna, vagy csak egyszerűen megtetszik.

  • Nem veszem meg a 12. akármit (Spitfire, mondjuk)


Hát nem lehet a világ összes Spitfire makketjét megépíteni, de azért lehet rá törekedni. Meg amúgy is. Lásd fentebb. Mi lesz, ha nem lesz? Úristen! Akkor ott fogom a fogam szívni, hogy de bakker még hiányzik nekem a Mk Vb – mid. Te jó ég! Hát akkor hogyan lesz teljes a gyűjteményem? Ugyehogy ugye … Legyünk kérem konzekvensek. A kedvenc, az kedvenc. Pont. Meg hát van a világon fanatizmus is, nem? Amúgy is a gyűjtemény sokkal értékesebb, ha minden darab megvan. Merthogy a makett építés és a makett vásárlás lehet ám két különböző hobbi. Tudtad?

 

ULTIMATE:

  • nem veszek több makettet, mert már így is annyi van, hogy sosem lesz kész

Ugyan már … Ilyen közhelyes dumát. Miért nem rendszerezed a maketteidet? Megnézed, mi van meg, aztán rákeresel a neten, van-e esetleg frissebb kiadása ugyanannak a makettnek? Mondjuk a Tamiya P-51D 30 éve kiváló makett, de azért valljuk be, vannak most már sokkal szebbek is.

 

És ez igaz minden egyéb makettre. A legtöbb mainstream makettből van frissebb, szebb, pontosabb kiadás. Amivel esetleg nem kell annyit szenvedni az építés folyamán. Szépek a panelvonalak, szépek a szerszámok a harci jármű oldalán. Úgy anblokk sokkal gusztusosabb darab.

Természetesen ez csak a hobbi makettezőkre igaz. A hardcore arcok úgyis újra faragnak mindent a maketten. De ők vannak kevesebben. És hogy mi legyen a régi maketekkel? Add el a hardcore arcoknak.

  • Festés után kitakarítom az ecsetet, airbrush-t, rendet rakok az asztalon

Hát igen, az örök probléma. De most azért őszintén; Kinek van erre ideje? Meg hát ugye, a zseni keresztüllát a káoszon. Bár ha van egy jó rendszereződ, rendszered, akkor kicsit könnyebb. Persze lehet azzal álltatni magad, hogy majd holnap rendet raksz. Csakhogy holnap boltba kell menni, gyereket oviba vinni, meló lesz, aztán az asszony is nyaggat már vagy fél éve, hogy csináld meg a csöpögő csapot. Szóval, ha ott és akkor nem csinálod meg, akkor buktad.

És higgyétek el, a rendezett asztal munkára csábít. Ha őskáosz van, akkor előjön majd a „rakjon itt rendet akinek hat anyja van” életérzés. És nagyon nehezen veszed rá magad a makettezésre. Szóval, ha elfogadtok egy jó tanácsot, pakoljatok (el nem tudjátok képzelni, mennyire útálom én is az állandó pakolást).

  • Idén végre befejezek egy makettet

Hát ez valami olyasmi lehet, amilyen az első pár fogadalom. Ezt mondjuk azért szerintem lehet tartani, ha ez emberben van egy kis eltökéltség. Sőt, vannak olyan projektek, amelyekhez egy lazább hétvége is elég. Nem hiszed? Na majd várd ki, lesz itt ilyen anyag is. Igazából csak elhatározás kérdése. Persze tudom, hogy néha borzasztóan nehéz leülni, mert alkotói vállság van – mondjuk ettől mindig elkap a harctéri ideg, ha valaki ezt mondja, de ezt majd egyszer megbeszélgetjük pár sör mellett – meg ez-meg-az.

Saját magam jöttem rá a szörnyű igazságra, hogy ez mind csak süket szöveg. Egészen egyszerűen nem akarsz makettezni. Lusta vagy. Egyszerűbb tévét nézni. Vagy Red Dead Redemption 2 – vel játszani. Vagy lemenni a kocsmába és ottragadni. Ennyi. Embereld meg magad, rúgj magadba (szerencsére nekem voltak kispajtások, akik rugdostak – képletesen – amiért roppant hálás vagyok így utólag). Döntsd el. Makettezel. Ilyen egyszerű ez a kérdés. Ez egy kiváló hobbi. Nem kell mindig minden makettet fullosra építeni. Nem is tudod. Ez tényleg egy hobbi. Kikapcsolódás.

 

  • Idén kipróbálok új technikákat / megértem a dolgokat.

Igen! Ezért van ez a Tudástár is. Ez egy nagyon jó dolog. Persze, majd jön az, hogy de hát drága a hígító, meg a festék, meg hogy lehet megoldani okosban. Ez egyik oldalról nagyon jó, mert gondolkodásra serkent, hiszen meg kell érteni magát a folyamatot ahhoz, hogy valamelyik komponensét lecseréld sufnituningra. De. Mert ugye mindig van de. De vannak olyan dolgok amelyekkel nem érdemes trükközni, ameddig meg nem tanultad. És ez így van jól. Tanulj, fejlődj! És a legfontosabb. Legyél türelmes és fogadd meg a tanácsokat amiket kapsz. Na jó nem mindegyiket, mert van nagyon sok olyan, ami – hogy is fogalmazzak – butaság. Ez egy nehéz dolog, mármint kiszűrni a megfelelő információt ebben a gigantikus online-zajban. Remélhetőleg itt a tudástárban megtalálod azt, ami érdekel. Ha nem, ne legyél rest kérdezni. 

  • Idén elmegyek az összes makettversenyre

Ezt nagyon támogatjuk! Bár szinte biztos, hogy lesz olyan amire nem tudsz elmenni, mert meló lesz, nem lesz szabadság, stb stb … Tehát ezt már alapból buktad. De azért érdemes elmenni a legtöbb helyre.

Versenyek (az időpontok még nem véglegesek és biztos, hogy maradt ki rendezvény, de most csak ezekről tudok – majd készítünk egy külön posztot erreől) :

  • Március – Szolnok
  • Április – MosonShow
  • Május – Celldömölk / Miskolc
  • Június – PSMK
  • Július/augusztus – Wolfpack zalaegerszeg
  • Szeptember – Békéscsaba
  • Október – Bolyai
  • November – Pelikán kupa Gödöllő

 

  • Idén elkészítek 10-20-30 makettet.

Hááát. Nem lehetetlen. De borzalmas kitartás és eltökéltség kell hozzá. Fentebb már volt erről szó. Tehát ha mindig van valami „más” – értsd kifogás, akkor szerintem ezt a pontot figyelembe se vegyük. De van egy jó hírem!

Lehet táblázatot készíteni. Aztán táblázatba beírni, hogy ekkor ez, akkor az, amakkor amaz. Vagy meggyűlölöd a táblázatokat, vagy működni fog a dolog.

 

  • Aranyérmet nyerek ilyen-olyan versenyen.

Hajrá! Felejtsd el, hogy ez egy hobbi. Küzdj! Nézz után – lexikálisan az adott gépnek. Szerezz be minden infót róla. Referencia képeket, kutatási anyagokat, blue-printet. Vásárolj feljavítókat, majd készítsd el úgy, ahogy az a nagykönyvben meg van írva! Ja, hogy ilyen nagy könyv nincs? Hát … Hajrá!  

 

Ahogy látjátok, lehet fogadkozni, meg ilyenek, csak felesleges.

 

A makttezés egy nagyon klassz hobbi. Ami arra szolgál, hogy kikapcsolódjunk, hogy alkossunk, stb. Egyszerűen egy dolgunk van. Élvezni.

Én is fogadkoztam már sokszor. Majdnem minden évben. Most nem fogok. Csinálom a dolgom és közben jól érzem magam.

Javaslom, Ti is tegyetek így.

 

Folytatjuk tehát a munkát, addig is, kövesd kérlek a Facebook oldalunkat, hogy mihamarabb értesülhess az akciókról, újdonságokról.

Hasonló, igazán ismeretterjesztő, oktató anyagokért, kérlek olvasd végig a Blog oldalunkat.