Köszöntünk webáruházunkban. Belépés, regisztráció és információ az oldal alján található.

RC Modell

RC modellek

Ezen az oldalon találhatod a távirányítós, azaz RC modelljeinket, valamint a hozzájuk tartozó kiegészítőket és alkatrészeket. Ezek az apró elektromos vagy robbanómotorral ellátott járművek igen komoly mérnöki munka eredményei. Amellett, hogy nagy sebességgel vagy nehéz terepen is képesek haladni, nagy előnye az RC modelleknek, hogy elemeiket önállóan lehet cserélgetni és finomítgatni, ezáltal egyedül rajtad múlik, hogy pontosan hol rejlik a jármű erőssége.

Ha szeretnél a hobbi részesévé válni, vagy éppen új darabot keresel a flottádhoz, nézz szét az alábbi alkategóriák között, és válaszd ki a számodra legmegfelelőbbet!

Ugyan a hobbi jelentős eleme az RC modellek javítgatása és módosítása, ami ráadásul nem olyan bonyolult, mint amilyennek hangzik, a járművek túlnyomó többsége összeállított állapotban kerül a dobozba.

Mi is pontosan egy RC modell?

Az angol "radio controlled" kifejezés rövidítése az RC, ami arra utal, hogy rádióhullámok segítségével történik az irányítás. Ezek legnépszerűbb formája az autó, de előfordulnak hajók is, sőt, a különféle hobbi drónok is ide sorolhatók.

Ezeket a modelleket többféle motor is hajthatja, melyek erejét és bonyolultságát több tényező is befolyásolja. A leggyakoribb, hogy valamilyen akkumulátor által szolgáltatott elektromosság működteti a motort, azonban komolyabb modellek esetében előfordulhat a robbanómotorok miniatűr mása is.

Ez utóbbi célja inkább a hobbit művelők kíváncsiságának a kielégítése, ugyanis a megnövekedett kihívás mellett nem nyújt sebességbéli előnyt. Általában nitro-metán és olaj keverékét használják üzemanyagként, de akár rendes benzin betöltését is igényelhetik.

Természetesen az elektromos RC autók között is találkozunk bonyolult motorokkal, azonban újratöltésük lényegesen egyszerűbb. Az akkumulátorok lehetnek nikkel-kadmium, nikkel-fém hibrid vagy lítium-polimer típusúak. Hozzáadott előny, hogy karbantartásukra sem kell sok időt fordítani, így a kezdők körében kifejezetten előnyös.

Az RC autótípusok

Az RC autókat a meghajtás mellett leginkább az alapján különböztethetjük meg, hogy milyen terepre tervezték. A kifejezetten nehéz terepre kialakított verziók speciális felfüggesztéssel és kerékgumival vannak felszerelve. Ez utóbbit akár cserélgetni is érdemes, attól függően például, hogy homokos vagy kemény talajra szánjuk.

Azok a változatok, amelyek rendes aszfaltútra vannak kitalálva, másra koncentrálnak. Ezek inkább a sík talajon való gyorsulást részesítik előnyben, habár a modernebb verziók felfüggesztése állítható, ha esetleg nem lennének tökéletesek az útviszonyok.

A kettő közötti kompromisszumot jelentik a rally autók, amelyek képesek a gyors haladásra bizonyos nehézségű utakon, de nem minden terepen.

Modulok és alkatrészek

Az RC modellek vonzerejét sokak számára az képviseli, hogy moduláris felépítésük rendkívül egyszerűvé teszi az egyes elemek cseréjét vagy módosítását. Ezzel a gyártók is tisztában vannak, így a lehető legtöbb alkatrészt külön is lehet kapni, többféle változatban.

A műveletek bonyolultsága a karosszéria leváltásától egészen a motoron végzett módosításokig terjed, így akkor is egyedivé teheted a modelledet, ha nem szeretnél bonyolult műszaki munkálatokba kezdeni.

Ahogyan már korábban említettük, a legtöbb RC modell összeállított állapotban kerül a polcokra. Azonban ez mit sem változtat azon, hogy a jármű kialakítása továbbra is lehetővé teszi a szétszerelést és újra összerakást. Emellett ez a lehetőség nagy segítség abban az esetben, ha valami meghibásodik a modellben, ugyanis így könnyedén lehet cserélni a károsodott alkatrészt.