Köszöntünk webáruházunkban. Belépés, regisztráció és információ az oldal alján található.
Blog

Festékkompatibilitás, avagy mit, mivel NE keverjünk

2022.03.16 13:41
Festékkompatibilitás, avagy mit, mivel NE keverjünk

Most, hogy már ismerjük a festék fajtákat, megismertük a Modellfutár webáruház kínálatában szereplő festék gyártókat, ideje egy kicsit azzal foglalkozni, hogy melyik festék nem szereti a másikat.

Ennek az ellentétnek igazából semmi más oka nincs, mint a kötőanyagok és az oldószerek mássága.

A mostani cikkben, tehát megmutatjuk, mely festékeket használhatod együtt, és mik azok a kombinációk amelyet kerülni kell.  

Most, hogy már tisztában vagyunk azzal, hogy léteznek lacquer, enamel, akril festékek, szépen lassan megértjük, miért van az, ha az egyik festék felmarja a másik festéket. Biztos hallottatok már ilyen horror sztorit, amikor az egyik festék felmarta a másikat. Nem? Tényleg? Mázlisták … Közülünk volt már aki csinált is ilyet …

Ahogy a bevezetőben is írtuk, ennek oka a kötőanyagok és oldószerek sajátosságai. Meg az, hogy nem voltak ilyen hasznos, ismertető anyagok összeszedve. Mint ahogy a Modellfutár csapata is csinálja. Segít nektek az alapokkal. 

 

Azonban, a korábban olvasottak alapján, valamint egy egyszerű „life-hack”-el most megismerheted azt a szabályszerűséget, amellyel a fent említett kínos szituáció elkerülhető.

Természetesen ez csak egy ajánlás. Idővel (sok) rá fogsz jönni, hogy vannak kivételes esetek is, de így a kezdéskor, szerintünk nem éri meg kockáztatni. Előbb-utóbb úgyis nekiálltok kísérletezni, de addig elkészül jópár makett.

A festékek fajtáinak ismertetéséből kiderül, hogy a legagresszívebb festék a lacquer besorolásúak. Ellenben ezek azok, amelyek a legellenállóbbak is.

Ez a fajta festék igazából „beeszi” magát az alatta lévő rétegekbe, így ezt legelső rétegként alkalmazzuk. Illetve lehet több réteg is, de csak akkor, ha mindegyik réteg lacquer fajta.

Tehát sem az akril, sem pedig az enamel festékekre nem vihető fel. Esetleg köztes lakk réteggel, de még úgy is „kockázatos”.

Mivel a lacquer festék teljesen ellenálló, így nyugodtan dolgozhatunk rá enamellel és mindkét fajta akrillal is.

A második a sorban az Enamel.

A szintetikus oldószere miatt, akril festékekre nem hordható fel. Ellenben akril festéket használhatunk enamel felületen.

 

A harmadik a sorban az alkohol alapú akrilok. Ezek felhordhatók mind enamel, mind lacquer alapra. Viszont a bennük lévő oldószer gyönyörűen feloldja a „vizes” akrilokat.

 

Így az utolsó a sorban a „vizes” vagy más néven a „spanyol” akrilok. Ezek bármelyik más festékre felhordhatók, de a többi festéket nem tudja magán elviselni. Igen, hát egy kicsit hisztis, na. Van ilyen. Mindettől függetlenül kiváló felületet ad, ha csak ezeket használjuk, akkor is.

Tehát íme, egy sorrend. Nagyon egyszerű. Fentről lefele haladunk a rétegekkel. A feljebb lévők felvihetők az alattuk lévőre, de aki alul van, nem mehet a felette lévőre. Remélem érthető, mert már vagy fél órája fogalmazom ezt a részt.

„vizes-Spanyol” akril (pl Vallejo)
Alkohol alapú akril (Pl Tamiya X – XF)
Enamel (PL Revell)
Lacquer (PL MR Paint)

 

A lakkok egy kicsit más téma, de erről majd beszélünk ott és akkor.

 

Átjárás a festékek között

 

Némely festék lehet kompatibilis a másikkal, és a legtöbb esetben a hígítóik is használhatók egymással.

Ilyen például;

Tamiya X vagy Tamiya XF és a Mr Hobby (Gunze) H szériák.

vagy

AK Real Colors és a Mr. Hobby (Gunze) C széria.

 

Érdekes módon, az enamel festékeket nem nagyon lehet keverni, mint ahogy a „vizes-spanyol” akrilokat sem. Ennek oka az, hogy egyes kötőanyagok, illetve az oldószer nem egyezik. Így leginkább valami ocsmány trutymó lesz belőlük … ha nem is a keveréskor, akkor a felvitel során nem fog úgy viselkedni, ahogy szeretnénk.

 

Kezdésnek, azt javasoljuk, hogy próbáld meg eldönteni az eddig leírtak alapján, melyik festékcsalád a szimpatikus és foglalkozz csak azzal. Tanuld meg kezelni, akár ecsettel, akár szórópisztollyal és amikor már biztonsággal kezeled a festéket, akkor kezdj  el kísérletezni. Mindig csak kicsiben.

Tudjuk, hogy nagyon nehéz kiválasztani a neked megfelelő festéket. Ha megkérdezel 10 makettezőt, ki milyen festékre esküszik, 11 féle megoldást fogsz hallani, közöttük rengeteg „otthoni-olcsósított” verziót.

Természetesen a te döntésed mit fogadsz meg, de a mi tapasztalatunk az, hogy a sufni-tuning nagyon ritkán válik be azoknak, akik most kezdenek. Ezért javasoljuk, hogy mindig menj biztosra. Azonos festékhez, azonos egyéb termék (hígító, retarder – ha van, stb).

 

Reméljük ez a festék kisokos – amelyet eddig három részre bontottunk -  segít neked eligazodni.

És akkor hogy egy helyen legyen minden:

A makettezéshez szükséges festékek, azok fajtái, tulajdonságai. Első rész

A makettezéshez szükséges festékek, azok fajtái, tulajdonságai. Második rész

Hasonló, igazán ismeretterjesztő, oktató anyagokért, kérlek olvasd végig a Blog oldalunkat. 

Nyitókép

Photo by Mike Petrucci on Unsplash