Köszöntünk webáruházunkban. Belépés, regisztráció és információ az oldal alján található.
Blog

A makettezéshez szükséges festékek, azok fajtái, tulajdonságai. Második rész

2022.03.10 09:47
A makettezéshez szükséges festékek, azok fajtái, tulajdonságai. Második rész

A festék téma második részében – ne aggódjatok lesz még jó sok rész – átnézzük, hogy a Modellfutár webáruházban található festékek pontosan milyen fajták.

Míg az írás első részében kiveséztük, milyen fajtái lehetnek a makettfestékeknek, most gyártó szerint bekategorizáljuk azokat, abban a sorrendben, ahogy azt a webshopban is megtaláljátok. Ismerjük meg hát a festékeket. 

Szóval, azt már tudjuk milyen festékfajtákkal, típusokkal találkozhatunk, most nézzük meg a Modellfutár áruházban jelen lévő festékek, melyik kategóriába tartoznak. 

A webáruházban található sorrendben megyünk. Egyik másik festékgyártó esetlegesen többfajta festéket is készít, így kibontjuk őket.

Az írásban érintjük a hígítókat, lakkokat is, de csak említés szintjén. Később azt is kivesézzük.

A pirossal látott szavak, mondatok linket tartalmaznak, amelyre rákattintva az adott termékcsoporthoz navigálunk. 

 

Tamiya

Minden Tamiya festéknél – legyen az bármilyen fajta – két jelöléssel találkozhatunk:

Az X és egy szám azt jelenti, hogy a festékünk a végén fényes felületet ad.

Az XF és egy szám azt jelenti, hogy a festék mattra szárad.

Ez alól a rendszer alól kivételt képeznek, a következő jelölések:

X-20 – Enamel hígító
X-20A – Akril hígító

Illetve vannak lakkok:

X-22 Clear – Fényes lakk
X-35 Semi-gloss clear – Selyem fényű lakk
XF-86 – Flat Clear – Matt lakk

Speciális adalék:

X-21 Flat Base – NEM LAKK! Ez egy adalék, amelyet a festékhez keverve mattítja azt. Értelemszerűen a X – tehát a fényes felületet adó festékekhez használható. Használata némi gyakorlást igényel.

 

Tamiya Acrylic

Ez egy alkoholos oldószer alapú akril festék. Megismerhető a kerek üvegcséből és a nemzetközi gyúlékony jelzésről az oldalán.
Hígítója: Tamiya X-20A

 

Tamiya Spray

Az egyik legegyszerűbb megoldás a nagy felületek festésére. A festék cellulóz alapú oldószeres festék (lacquer). Minden flakonban 100ml festék található, amely elég két-három, 1/24 méretarányú makett festésére.

TS – általános festékcsalád, nagyjából minden alapszín megtalálható benne. Nagyon sok színe leginkább a gépjárművekhez az igazi.

AS – kifejezetten repülős színek. A színek leginkább az 1/32-es, 1/48-as méretarányhoz lettek beállítva (erről még majd beszélünk egy kicsit később)

Lakkok:
TS-13 – Clear – fényes lakk
TS-79 – Semi gloss clear – selyemfényű lakk
TS-80 – Flat Clear – Matt lakk

 

Tamiya Lacquer Paint

A nevében minden benne van. Lacquer festék. Széles színpaletta, ellenálló felület.

Hígítója: LP-10 Lacquer thinner

 

 

Vallejo

 

A Vallejo termék kínálatában nem csak festékek találhatóak, hanem a teljes makett festési sorrendet „támogatja” az alapozóktól az „öregbítésig” minden folyamatot megoldhatunk velük. Most csak a festékeket vesszük végig, az egyéb varázslötyiket később ismertetjük.

A Vallejo „vizes” akril. Sőt mondhatjuk úgy „minden spanyol vizes akrilok anyja” vagy apja …

Minden Vallejo festékhez jó a gyári hígítója:

Kiszereléstől függően:
71.261 – 17ml
71.361 – 60ml
71.161 – 200ml

Vallejo Model Color

Sűrű, magas pigment tartalmú festék. Elsősorban ecsetelésre jó, de megfelelő hígítás mellett szórópisztolyban is használhatjuk. (ezekről a hígítási huncutságokról is beszélünk majd)

Vallejo Model Air

Elsősorban szórópisztolyban használatos. Hígabb anyag, mint a Model Color, egyenesen fújáshoz előkészítve (saját tapasztaltok alapján ez így, nem feltétlenül igaz, de ezt is kifejtjük). Jól terül, aránylag gyorsan szárad, vékonyan lehet vele festeni. Apróbb alkatrészek ecsetelését is megoldhatjuk, de nagy felületre nem ajánljuk.

Vallejo Panzer Aces

Igazából a Model Color egy speciális változata, amelyet kifejezetten a páncélosokat készítő makettezők részére lett „lefejlesztve”. Sűrű, ecsetelésre kiváló.

Vallejo Game Color

FIGYELEM! A termékcsoporton belül, csak a „COLOR” feliratú termékekre vonatkozik a leírás.

A Model Color jellemzőivel megegyező, sűrűbb festék, ecsetelésre kiváló. Elsősorban a táblajátékok szerelmeseinek összeválogatott színpaletta, vad, káprázatos színekkel.

A termékcsoporton belül az INK, EFFECT, WASH feliratú tégelyek NEM festékek. Természetesen ezekkel is foglalkozunk a későbbiekben.

Vallejo Mecha Color

A Vallejo Model Air szériával megegyező, de annál sokkal erősebb, tartósabb felületet adó festék. Kifejezetten a távolkeletiek részére, Gundam, Mecha építésekhez fejlesztve. Mivel sokkal ellenállóbb, mint a többi Vallejo festék, ezért lehet fogdosni, erőltetni a festett alkatrészeket, kiváló társasjátékokhoz is.

Vallejo Festék szett

Ebben a termékcsoportban, kedves ügyfeleink, olyan előre összeválogatott festékeket találunk, amely egy-egy témához lehet segítség.

A dobozokon láthatóak a festékek is, így meg lehet különböztetni azokat, hogy Vallejo Model Color, Vagy Vallejo Modle Air. Ahol ilyet nem látsz, csak egy három számból álló festékkódot, ott vagy Model Color-t, vagy Panzer Aces festéket csomagoltak.

Amennyiben nem vagy biztos benne, kérlek, keress minket a megadott elérhetőségeken.

Vallejo Metal Color

Akril, „vizes”, fémfesték. Kiváló fém színt ad, gyönyörűen fed, vékonyan fújható, nem kell hígítani. Nagyjából megegyezik a viszkozitása a lacquer rendszerű fémfestékekkel, de nem rendelekzik azok "rossz" tulajdonságaival. 

 

Vallejo Wash – Nem festék, később megmutatjuk
Vallejo Weathering Effects – Nem festék, később megmutatjuk
Vallejo Diorama Effects – Nem festék, később megmutatjuk
Vallejo Pigment – Nem festék, később megmutatjuk

 

Vallejo Spray

Spray kiszerelésű festék. Kicsit „szagosabb” a társainál, de ugyanúgy akril, gyorsan szárad, kiváló nagy felületek festésére.

 



Mr Hobby

 

Egy kiváló minőségű festék, amely között szintén több lehetőség is megtalálható. A festékkel könnyű festeni, nem érzékeny fajta. 

 

Hobby Color Akril

Nagy általánosságban ezt a sorozatot szokták H (aka-hidro vagy valami ilyesmi) sorozatnak hívni. „Vizes” alapú festék, de tulajdonságai nagyon hasonlóak a Tamiya Akril festékekhez. Az oldószer itt sokkal gyengébb, mint a Tamiya-nál. Fényes felületet ad, és jól terül.

A gyártó szerint ecsetelésre is használható, de hígítva festékszóró pisztolyból is fújható.

Hígító:

T-110 – 110ml
T-111 – 400ml

Speciális adalék:
H-40 – Flat Base – NEM LAKK, hanem a festékhez adagolva mattítja azt.

Mr Color

Ez a sorozat a C (cellulose) néven is fut. Lacquer azaz cellulóz alapú oldószerrel rendelkezik. Kiváló tulajdonsággal rendelkezik szórópisztolyokhoz, ecsetelésre annyira nem alkalmas. Gyorsan szárad, kemény felületet ad.

Hígító:
T-104 - Mr. COLOR THINNER: alap hígító a festékcsaládhoz 400ml
T-102 - Mr. COLOR THINNER: alap hígító a festékcsaládhoz 110ml
T-108 - Mr. LEVELING THINNER: száradás lassító adalékanyagot tartalmaz. 400ml
T-117 - Mr. RAPID THINNER: Száradás gyorsítót tartalmaz 400ml

Mr Metalic Color

A termékcsoporton belül több olyan termék található, amely valamilyen fémes hatás eléréséhez szolgál. Alap tulajdonságai megegyeznek a C széria tulajdonságaival.

Az MC jelölésű festékeket nem kell hígítani
A GX és SM jelzésű festékekhez pedig a C szériás hígító használható.

 

AK Interactive

Az AK a három „spanyol akril” egyike, bár már kibővítette a kínálatát. Nézzük sorba.

 

Ak Real Colors

Egy lacquer (cellulóz) alapú festék. "Szinte" megegyezik a Gunze C szériájával. Nagyon jó színpalettával rendelkezik és előnye, hogy európai.

Hígító:
RC701 - REAL COLORS THINNER 200ML
RC702 - REAL COLORS THINNER 400ML

 

AK Akril festék

„Vizes” spanyol akril. Elsősorban festékszóró pisztolyhoz készültek. Ecsetelni nem érdemes. Finom pigment szerkezetű, jól terül.

Hígító:

AK712 - ACRYLIC THINNER

 

AK 3RD GENERATION ACRYLICS

Az AK legújabb „vizes” spanyol akril festékcsaládja. Jól használható ecsetre és szórópisztolyba is. Fejlesztett formula a sima akrilfestékhez képest.

Hígító:

AK11500 - AK 3RD GENERATION THINNER 100ML

 

AK FESTÉK SZETT

Itt mind a Real Color mind pedig az Ak Akril festékek téma szerint csomagolt verziói megtalálhatóak. Tematikus festékszettek segítik a makettezőt, hogy egy helyen megtalálja az adott téma legjellemzőbb színeit. Hígító: A festékcsaládhoz tartozó hígítók. ( RC, Akril)

 

AK FÉMHATÁSÚ FESTÉK

 

Itt gyorsan meg kell különböztetnünk két típust is.

Az egyik egy paszta – ez AK True metal néven fut. Ez egy magas pigment tartalmú, viasz alapú speciális festék. Akár az ujjaddal is felviheted. Hígítani nem kell, ennek ez a töménység a lényege. Polírozható.  

Míg a másik egy enamel alapú Ak Xtreme metal festék, elsősorban szórópisztolyba való festék, ecsetelni nem jó.

Speciális hígítót ajánlanak hozzá, amely egyben a tisztító folyadék is. Hígítani nem szükséges. 

Hígító/tisztító: AK470 – XTREME CLEANER & THINNER 100ML

 

AK SPRAY

 

150ml-es flakonba zárt szintetikus lacquer alapú festék. Kb mint a Tamiya TS spray-i. Kiváló nagyobb felületre, egy színnel történő festéshez.

A Primer feliratúak; alapozó spray-k.
A Varnish; feliratúak lakkok
Matt: Matt lakk
Gloss: Fényes lakk

AK AKVAREL CERUZA

Mint a neve is mutatja, ez nem festék, hanem ceruza. Jé … Igazából ezeknek a ceruzáknak az öregbítési és koszolási folyamatoknál van jelentőségük. Ha odaérünk, mesélünk róla.

 

REVELL

 

Revell Enamel

Szintetikus zománcfesték. Ecsetelésre kiváló. A tulajdonságait megtalálod az ENAMEL címszó alatt.
Hígító:
Revell Color mix 30ml - 39611R
Revell Color mix 100 ml - 39612R

 

Revell Aqua Color

Akril festék. Elméletileg „vizes” akril, gyakorlatilag nem igazán. Kicsit sűrű. Erősen javasolt a saját hígítója. Ecsettel is használható, bár kompromisszumokkal, szórópisztolyhoz igencsak fel kell hígítani. 

Hígító:
Revel Aqua Color Mix 100 ml - 39621R

 

Molotov Tollak

Ahogy a neve is mondja, ez nem igazán festék, ámbár mégis. Kiváló króm festék van tollakba töltve. Megkönnyíti a kisebb alkatrészek krómozását.

 

Italeri festékek

Akril festékek, valahol a Vallejo és az AK között helyezkedik el. Tulajdonságai is nagyon hasonló azokhoz. Elsősorban fújáshoz az igazi, de lehet ecsetelni.  

Hígító:

ITA5049AP – Italeeri Acrylic Thinner

ABTEILUNG 502

 

Az Abteilung festékek – főleg az olajfestékek – fogalomnak számítanak a makettezők körében. Az eltűnéstől megmentette az AK, pár évvel ezelőtt és most teljes pompájában ragyognak, sőt, sikerült egy akril szériát is kihozni.

Az olajfestékek, rendesen a művészolaj kategória. Nagyon finom pigmentjük van, klasszikus összetételű művész-olaj festék.

Bár lehet velük maketteket festeni, nem igazán arra használatosak. Leginkább a környezeti hatásokat, öregbítést lehet velük megjeleníteni.

Van akril festékük is. Ez most a legújabb fejlesztés. Vízzel hígíthatók, nagyon szépen és vékonyan lehet velük festeni. Leginkább figurákhoz használatosak. Mindkét festékfajta nagyobb tudást igényel (pl színelmélet)

Mindenképpen foglalkozunk velük a későbbiekben.

 

 

Hataka Hobby

A HATAKA festékcsalád aránylag új belépő a piacon. Lengyel cég és a termékei – elsősorban – a „spanyol” vizes-akrilok fejlesztett változatai. Szerintük. Nemrégiben azonban a lacquer festékeiket is megjelentették.

Mindhárom termékcsaládban megtalálhatók tematikus festékszettek, amelyek megkönnyítik a makettező életét annyiban, hogy egy témához összeillő festékeket már szépen gondosan összeválogatták.

Hataka Blue line

Kifejezetten ecsetes festéshez készült, finom pigmentszerkezettel, kicsit sűrű. A gyártó szerint száradás után nem hagy ecsetnyomot.

Hígító:

HTK-XP01 – Hataka Acrylic Thinner

Blue Line Basic Information

Hataka Red Line

A kifejezetten festékszóró pisztolyhoz készített verzió. hasonló a Vallejo Air vagy az AK festékekhez. Plusz dolog az előbbiekhez; a 17ml-es tároló tartalmaz egy fém golyót, hogy a festék felkeverése még egyszerűbb legyen.

Hígító:

HTK-XP01 – Hataka Acrylic Thinner

Red Line Basic Information

Hataka Orange line

A Hataka lacquer alapú festéke, valahol a Gunze C és AK RC környékén. A gyártó szerint, az oldószer gyengébb, mint a társaik, így nem annyira szagos.

Hígító:

HTK-XP03 – Hataka Laquer Thinner

Orange Line Basic Information

 

Green Stuff World

Szintén „vizes” akril alapú festékcsalád. Ami miatt különleges, hogy elsősorban táblajátékosoknak készül és van pár igen vad színe. Ecsetre is jó és szórópisztolyba is.

Nagyon érdekes a Chameleon festékcsoport. Fémes hatású festék, elsősorban szórópisztoly használatra. Szettekben is kapható.

Hígító:

GSW01063 - Green Stuff World Acrylic Thinner 60ml

 

 

MRP – Azaz Mr Paint

A Mr Paint egy Szlovák cég. Nemrégiben alakult és a felhasználói visszajelzések alapján igazi nagyágyú a festéke.

MRP széria

Ez egy lacquer – cellulóz alapú festék, annak minden előnyével, hátrányával. Nagyon széles színválasztékkal rendelkezik.

A termékcsoporton belül léteznek Metalic szériás festékek. Makett autókhoz, egyéb fantázi dolgokhoz kiváló lehet.

Elméletileg hígítani NEM kell, ettől függetlenül, aki már nagyon varázsolna, annak van hígító.

Hígító: MRP – Thinner
Száradás lassítóval ellátott hígító: MRP Thinner slow dry

 

A többi varázsszerről később ejtünk szót.

 

 

AMMO

Az AMMO ugyanaz, mint az AK. Illetve az AK ugyan az mint az AMMO … Ezek úgy egymás után nőttek, mint gomba az erdőben eső után.

Az AMMO volt az első olyan cég, amely elkezdte a teljes palettát felvonultatni a makettezők részére. Akril festék, különböző enamel alapú weathering megoldások stb.

A Solution box-ok arra valók, hogy egy megviselt, koszos makettet el tudj készíteni. Minden benne van, a festékszórón kívül. De. Tényleg. Minden.

 

Citadell

A Games Workshop saját festékcsaládja, elsősorban az álltaluk készített Warhammer és egyéb táblajátékokhoz.

Sűrű, magas pigmentszámú és kiváló minőségű, „vizes” akril festék, kifejezetten ecsetes festésre. Vízzel is jól hígítható.

Kínálatunkban jelenleg több névvel is találkozunk.

BASE – A legmagasabb pigmentszámú festék, az alapszínek felhordására szolgál. Elméletileg egy rétegben is fed, gyakorlatilag a gyártó is javasolja, a több vékony réteg festését.

CONTRAST – egy olyan speciális festékcsalád, amely kifejezetten a gazdag színekre épül és egyszerre ad egy színekben teli felületet és „árnyékolja” is a területet.

TECHNICAL – Kifejezetten speciális effektekhez való festékek, mint például a vér, trutyik, sár, stb.

SHADE – Hígabb, „árnyékoló”, bemosó festék.

LAYER -  A legnagyobb színkínálattal rendelkező range a Citadel kínálatában. Vékony rétegek hozhatók létre, amelyek vagy kiemelik, vagy árnyékolják a részleteket.

DRY – Kifejezetten a szárazecsetelés technikájához létrehozott, nagyon sűrű festékcsalád.

SPRAY – festékszóró flakonba töltött festék.

 

 

A maradék festékcsoportba tartozó festékek, jelenleg nem elérhetőek a webáruházban. 

Amennyiben még ezek után is van kérdésed a festékekkel kapcsolatban, kérlek írj nekünk e-mailt.

Tarts velünk kérlek, kedveld a Facebook oldalunkat, ahol elsőkként értesülhetsz a legújabb anyagjainkról, tesztjeinkről, kedvezményekről, újdonságokról.

Addig is, böngésszétek a webáruházat és keressetek magatoknak egy kezdő makettet.

Legközelebb megbeszéljük, melyik festéket nem szabad használni a másikkal.

Hasonló, igazán ismeretterjesztő, oktató anyagokért, kérlek olvasd végig a Blog oldalunkat.