Köszöntünk webáruházunkban. Belépés, regisztráció és információ az oldal alján található.
Blog

Színelmélet – A színkör és a „Buff” hatalma

2022.07.06 18:43
Színelmélet – A színkör és a „Buff” hatalma

A színekkel foglalkozó írásunk második része egy olyan hétköznapi csodát mutat meg nektek, amellyel egy kicsit könnyebb lesz megérteni ezeket a fránya keverős-kavarós dolgokat. A színkör egy speciális eszköz, kifejezetten a kreatív és elsősorban a színekkel foglalkozó szakmák, hobbik részére. Mindenkinek ott lóg a falán, ki van téve az asztalra, még azoknak is, akik esetleg évek óta foglalkoznak ezzel a témával.

Előre szólok, hogy ez egy nagyon alap verzió. Például a színtelen színekkel valaki másképp dolgozik, stb. Ez csak egy iránymutatás. Ösztönzés arra, hogy ti is próbálkozzatok. 

Az előző írásunk végén kijelentettük, hogy bár a szürke árnyalatokkal történő fakítás technikailag működik, de nekünk makettezőknek nem az igazi. Elfogadható, de van jobb módszer is.

És ehhez a jobb módszerhez meg kell tanulni értelmezni a színkört. Még egyszer mondjuk nem akadémiai értekezés lesz, hanem hasznos, egyszerű példákkal próbáljuk nektek megmutatni, milyen segítséget lehet kapni a színkörtől.

 

És most bajban vagyok egy kicsit. Nekem egyértelmű a színkör, hogynemondjam pofonegyszerű. De ezt elmagyarázni olyan kedves makettező kispajtásoknak, mint ti vagytok, na az nehéz. Mert én évekig tanultam az ehhez szükséges fícsöröket, és rengeteget tanulmányoztam a témát. És még mindig van mit tanulni. És most itt ebben a blogbejegyzésben el kell érjem azt, hogy ti is megértsétek és ne legyen később hiányérzetetek. Kihívás elfogadva!

 

Nézzük meg először magát a színkört. A színek folyamatos kört alkotnak, amely a napfény, az ember számára látható spektrumát lefedik.

Az első igazinak mondható színkört Ghote (az író) készítette el az 1800 as évek elején, bár akkor Ő még a színek lélektani hatásaival foglalkozott. több kutatása a mai napig helytálló.

Forrás: https://www.themarginalian.org/2012/08/17/goethe-theory-of-colours/

 

Bár Newton már 1700 as évek körül létrehozott egy spektrumokon alapuló hétosztatú színkört, mégis Ghote kutatása volt az, amely a most is ismert színkörhöz vezettek el minket.

Ennek a kutatásnak az alapja az volt, hogy az évszázadok óta megfigyelt alapszíneket egymással keverte.

De mik is az alapszínek?

Egységes álláspont, hogy három alapszín létezik. Ezek a színek önmagukban léteznek csak, elméletileg más színekből nem hozhatók létre. Míg minden egyéb szín létrehozható ezen alapszínek  keverékéből. Ugye az előző írásunkban kitértünk arra, hogy a fekete és a fehér nem szín. Pontosabban színtelen szín.

Az alapíszínek pedig; sárga, kék, piros

ProTipp: A makettezés legnehezebb színei. Mármint festés szempontjából. Ha ezen színekkel, vagy árnyalataikkal foglalkozol, fested őket, akkor illik mindegyik alá fehér alapozót tenni. Ha pirosat festesz, akkor a legszebb árnyalatát akkor adja, ha fehér alapozóra sárgát, majd arra pirosat festesz.

 

A színkör tehát az alapszínekből és azok egymással történő keveréséből áll.

A most bemutatott, modern, 12 osztatú színkör Johannes Itten nevéhez fűződik, de szerintem már nagyon unjátok a töriórát, úgyhogy próbáljuk meg megérteni ezt a nagyjából hétköznapi csodát.

Íme a színkörünk

 

Ház ez még sokat nem mond, de menjünk vissza az elejére.

 

Az alapszínek a kék, sárga, piros. Ezeket látjuk középen a háromszögben és a körben is elhelyezkedve. Ezeket elsődleges színeknek hívjuk.

 

 

A másodlagos színek az elsődleges színek keverékei. Tehát a sárgát a kékkel keverve zöldet kapunk

 

A sárgát a pirossal keverve, narancsot kapunk. Segít nekünk, ha azt nézzük, hogy a másodlagos színek keveréke egy oldalon áll, a kevert alapszínekkel.  

 

A pirost a kékkel keverve ibolya/lilát kapunk.

 

 

A másodlagos színek, keverve az elsődleges színekkel, hozzák létre a haramdlagos színeket. Tehát ha a zöldet keverjük a sárgával sárgászöld színt kapunk. Ha a kékekkel keverjük, akkor kékeszöld színt kapunk.

 

 

Ha figyelmesen szemléljük a színkört segít nekünk, hogyan lehet egy színt világosítani, vagy sötétíteni. Bentről kifele dolgozunk. És mindig abba az irányba mutat, amelyet szeretnénk elérni.

A kékeszöld elérése tehát:

Először elkészül a másodlagos szín, az elsődleges színekből, ami a zöld. 

 

Majd hozzáadódik az elsődleges szín, a kék. 

 

Ennek megértése kulcsfontosságú a számunkra. Remélem jól és érthetően magyaráztam el ezt a részt, mert nagyon leegyszerűsítettem a dolgokat.

 

Oké, ez már majdnem unalmas, mi köze ennek az egésznek a makettezéshez?

Hát az, hogy így már világosíthatjuk a festékünket úúúúgy, hogy a színek nem lesznek döglöttek!

De bizonyám!

Vezessük egy kicsit vissza a dolgot. Egy megfakult zöld gépet szeretnék elkészíteni. A zöld színt a kékből és a sárgából tudom kikeverni. Ha tehát világosabb árnyalatát szeretném a zöld színnek, akkor az összetevőiből (kék+sárga) a világosabb színt keverem hozzá, ami ugye a sárga. A példákban a keverési arányok mindig 1:1 volt. Tehát ahhoz, hogy egy kicsit megkopott, napszítta színt produkáljak, lehet elég csak egy-kép csepp sárga festék a zöldbe.

Oké, de akkor miért nem jó a szürke?

Ahogy ott leírtuk, a szürke szín fakó és világos felülettel áldja meg a festéket. Sajnos ez azt jeleni, hogy maga a szín elvész.

De, ha színnel világosítjuk a színt, akkor bizony megmarad a szín, nem lesz döglött, fakó.

 

A következő írásban példákkal, gyakorlatokkal is bemutatjuk a különbséget, de most térjünk vissza ehhez a színkeveréshez egy kicsit.

 


ProTipp: A tiszta színeket (alapszíneket) – sárgát, kéket, pirosat -  fakítani csak fehérrel érdemes. De nagyon ritkán dolgozunk tiszta színekkel egy makettnél. És ha mégis? Ilyenkor egy adag tiszta színt világosítsunk meg külön, majd ezt a világosított színt keverjük bele abba a tiszta színbe. Sokkal szebb lesz a szín maga, mégis valamennyire változik. Sötétíteni is inkább szürkével, mint feketével. Itt is kiválasztod a szürke színedet, belekeversz egy keveset az alapszínbe, majd ezt a kevert színt keverd az alapszínnel.

 

Közeledjünk egy kicsit tehát a makettezéshez. Nézzük ezekből mi az, ami nekünk igazán hasznos az első körben. Persze, ha gondolod, merülj el nyugodtan a témában, hiszen rengeteg nagyszerű könyv, tanulmány létezik.

De ami minket leginkább érint azok a következők.

A legtöbb makett a zöld, a barna, a sárga/homok vagy ezek különböző variációt viseli. Amiről eddig nem volt szó;

A barna szín. A barna egy különleges szín. Ugyanis mindhárom elsődleges színt tartalmazza. Óje!

Tehát ha egy 3 színű sztenderd kamó – ami zöldet, barnát, valami homok-sárgát tartalmaz, tudlajdonképpen világosítható egy pici sárgával.

ProTipp: Ne használjatok tiszta színt a világosításnál. Keressetek valami nagyon világos, vagy halvány világosító színt. (egy nagyon kedves barátom szerinte erre a legjobb a „buff” szín)

De miért is? Vezessük vissza szépen;

A zöldet leírtam fentebb.

A sárga – mondjuk a sand/homok színnél is nagyjából leírtam a tiszta színekkel történő világosítási módszert. Az itt is működik. Illetve ami még működik, az a homok szín világosabb árnyalattával történő világosítás. („buff”)

A barna maradt csak kivétel. A barna szín, mindhárom alapszín összessége. Tehát, ha világosítani akarom, akkor a legvilágosabb színnel állok neki az a sárga, de ugye fentebb említettük, hogy tiszta színnel, ha lehet nem dolgozunk, úgyhogy a sárga bármilyen világosabb árnyalata lehet („Buff”)

Szóval csoda megoldás a „Buff”. Jó ez így általánosítás. De azért igaz.

És akkor mi a helyzet azzal, mikor sötétíteni akarjuk a színeket?

Ugyan az, mint amikor világosítani akarjuk, csak a sötétebb árnyalatokkal kevergetjük a színeket. Tehát ha zöldet sötétíteni akarom, akkor egy pici kéket teszek hozzá. De ugye nem a tiszta kéket … stb …

Jó, jó, de mi van akkor, ha a színtelen színeket akarok színnel világosítani, sötétíteni. Akkor tedd azt. Egy nagyon jó játék. Próbáld ki. Komolyan.

Tapasztalatom szerint, a színtelen színeket (szürke stb) ugyanúgy kell fakítani mint a tiszta színeket, legyen az F-16 vagy Pz III.

Én ezt értem, de akkor miért van az, hogy XY nagyonnagynevűmakettező kéket ad a panzergrey-hez?

Hát azért kedves makettelős barátom, mert XY már a fény és árnyék hatásokat hozza létre a színekkel, amelyet majd egy következő írásunkban fogunk megmutatni.

 

Szóval, ahogy az előző írásban is volt, itt is lesz Házi Feladat! Természetesen, ahogy az iskolában itt is jutalmazni fogjuk a jó eredményeket. Mivel az iskola is szeptemberben kezdődik, ezért az általunk kiadott házifeladatok bekérése is az iskolai időszakban fog megtörténni. Addig gyakoroljatok, élvezzétek a játékos Házi Feladatokat. És figyeljétek szeptembertől a Facebook oldalunkat, ahol megtudhattok pontosan mindent.

 

ModellFutár Házi Feladat – 2 – A színek keverése

 

Szükséges színek:

kék

sárga

piros

 

Ha lehetséges próbáljatok meg tiszta színeket keresni. Tehát ne ultramarine blue-t vagy candium red-et. Ha nincs, nem baj, azért valamennyire működni fog a dolog, csak figyeljetek arra, ne nagyon rikítson a szín.

Szükséges eszközök:

Ecset, tálka – amiben keversz, papír vagy műanyag darab, amire festesz, törlőkendő, ecset mosó.

 

Én akril festékekkel mutatom be nektek ezt a metódust, így úgynevezett vizes palettát alkalmazok. Ezt ti is meg tudjátok csinálni házilag. Kell egy laposabb tálka, valami nedvszívó kendő és sütőpapír. Ez segít nekem abban, hogy az akril festék ne száradjon meg kb azonnal.

A keverési arányok 1:1 lesz most. (később finomítunk rajta). Most nem rakok ki képeket, mert akkor megadom a megoldást is egyben. Tessék egy kicsit használni a színkört.

 

  1. feladat

 

Keverd ki a zöld színt, az alapszínekből

 

  1. feladat

 

Vegyél ki a kikevert zöld színedből tiszta felületre egy egységet.

 

Világosíts rajta egy egységnyi festékkel
Majd még egy egységnyi festékkel
És a végén még egy egységgel.

 

  1. feladat

 

Keverd ki az ibolya/lila színt
majd világosítsd meg a színt

 

Kiemelt feladat, azoknak akik szeretik a kihívást.  

Az alapszínekből készítsd el a homok színt. Segítségül elárulom, hogy a homok szín alapja a barna. Készíts a keverésről leírást. Melyik színből, hogy stb.

 

A feladatok aránylag egyszerűek. Nem igényelnek mást, csak a fent leírtakat és a színkört.  

 

A következő írásunkban konkrét gyakorlati példákat fogunk megnézni. 

Addig is kövesd kérlek a Facebook oldalunkat, hogy mihamarabb értesülhess az akciókról, újdonságokról.

Hasonló, igazán ismeretterjesztő, oktató anyagokért, kérlek olvasd végig a Blog oldalunkat.