Köszöntünk webáruházunkban. Belépés, regisztráció és információ az oldal alján található.
Blog

Egy jó makett alapja, egy jó alap

2023.10.16 09:33
Egy jó makett alapja, egy jó alap

Alapok. Varázslatos dolog ez kérem szépen. Ha van az a baj, ha nincs az a baj. De miért is beszélünk most az alapokról? Mert – szerintem – nagyon fontos. Főleg ha az ember makett versenyekre is szeretne járni. Én mindig elszomorodom egy kicsit, amikor egy kiváló alkotás csak úgy oda van rakva az asztalra. Természetesen itt is a saját döntés a legfontosabb.

 

Sokszor fordul elő egy-egy makett versenyen, hogy egy kiválóan elkészített makett, csak úgy, oda van rakva az asztalra. Engem végtelen szomorúság fog el ilyenkor. Az én véleményem az, hogy egy kiváló művet piedesztálra kell emelni, mert megérdemli.

 

Egyrészt kiemelkedik a többi makett közül, másrészt ad egyfajta kisugárzást neki, hogy nézd, komolyabb vagyok, mint az átlag, mert az én makettezős kispajátsom odafigyelt rám és kanyarintott nekem egy klassz alapot, hogy méltón álljak a többiek között.

De nézzük mire is jó egy alap a már fent említetteken túl.

FIGYELEM! Teljesen saját vélemény következik. Nem szentírás.

 

Egy alapra könnyen készíthetsz vignettát – szép magyarosan vinnyetát – vagy kis diorámát (nagy diorámát). És most jön a jogos kérdés, hogy de hát mi a különbség a dioráma és a vignetta között.

Mielőtt ez kifejtem, szeretném felhívni a figyelmet, hogy nem mindenki így határozza meg a fogalmakat. Amennyiben egy makett versenyre szeretnéd elvinni, az a legjobb, ha megkérdezed a szervezőket, hogy SZERINTÜK mi, mert úgy fogják értékelni, ahogy ŐK tudják

 

 

Vignetta: olyan ábrázolás, ahol a jármű, vagy figura van a középpontban és általában van valami épített környezet

Dioráma: Egy olyan épített környezet, amelyben a jármű(vek) és/vagy figura(ák) egy történetet mesélnek el.

Teszem azt egy motoros katona a motorjával álldogálva – vignetta. Ugyan ez a motoros katona nyakig sárosan túráztatja a motorját egy sártenger közepén és próbálja kitolni, az már dioráma. Izgalmas, nem?

 Ez vignetta. Ha köré épült volna a tervezett hangár, akkor akár dioráma is lehetett volna. 

Viszont vannak olyan hit-tételek miszerint a vignetta csak figurát és esetleg egy harcjármű részét tartalmazhatja csak, míg a diorámában kell, hogy szerepeljen figura. Meg olyan is van, hogy a rákerült makettek számától teszik függővé. Nagyon sok elképzelés létezik. Ha te a fent leírtakat elfogadod, annak csak örülök és nyilvánvalóan otthon a polcon teljesen mindegy minek hívod, ha jól néz ki, vagy csak szimplán örömet okozott az elkészítése.

Azonban, ha versenyre mész, nem árt tisztában lenni az alapokkal … hehehe.

Ez esetben a legjobb, ha megkérdezed a szervezőket. Hidd el, nagyon szívesen válaszolnak. Ugyanis nekik érdekük, hogy a makettező, ha elmegy a rendezvényre, ne azzal szembesüljön, hogy a kiváló munkáját a zsűri egyik kategóriából a másikba pakolja, vagy esetleg nem értékeli, mert nem abba a kategóriába való. Bár ilyen nem nagyon történt eddig, leginkább átsorolták. Szóval – a legendákkal és a bizonytalan pletykákkal ellentétben – a szervezőknek az az érdekük, hogy a makettező jól érezze magát és legközelebb is visszatérjen. És ugye valljuk be, ha átsorolják a makettjeinket, az bosszantó. És jönnek azok a fránya pletykák is. Szóval tessék kommunikálni.

 

Na de nagyon eltérünk az alapoktól. Vissza.

 

Miért forszírozom a diorámát, vignettát? Mert ha csak egy egyszerű alapra rá van téve valami az olyan felemás. Mint a Magyar Népmesék egyszerű lánya. Jött is meg nem is. Hozott ajándékot meg nem is. Hiába gyönyörű az alap – mint pl a BucóModelBase alapok – ha csak úgy rá van rakva valami. Persze az is jobb mint a semmi. 

 

Jobb esetben egy tábla fityeg rajta, hogy mondjuk; Spitfire Mk I. Sajnos nagyon sok esetben még ennyi sincs. Ez bennem mindig megfogalmaz egy kérdést; Minek? Ott egy szépen elkészített makett. És csak oda van téve egy fekete – vagy barna – vagy akármilyen kockára, karikára, akármire. Ha már beleölt rengeteg időt a makettbe, nem lett volna még egy nap, hogy legalább egy kis füvet, vagy valamit tegyen a gép alá? De ahogy már mondogattam korábban még ez is jobb mint a semmi. 

Oké, elismerem, nem lehet mindenki Adóba László, de egy egyszerű, a géphez tartozó alapot bárki össze tud rakni. És hogy ne csak a szám járjon, a következőkben lesz olyan írás – videóval – ahol gyors alapokat készíthetünk el. Ha már alap készítés. Igaz a „gyári alapok” nagyon szépek és egészen egyszerűen adják a dolgokat, előfordul, hogy nincs otthon pont olyan alap, ami neked kell.

Ilyenkor is rengeteg módon elkészülhet egy-egy alap. Ha ti is olyan botkezűek vagytok, mint én és annyira nem megy az asztalos ipar, akkor most lehet örülni, mert mutatok egy-két egyszerű megoldást. Ami viszont nagyon-nagyon fontos; dolgozz vele egy kicsit. Ne csak a vágódeszkát tedd az asztalra rajta egy makettel.

 Képkeret:

A nagyobb diszkont-áruházakban lehet kapni, kb fillérekért képkereteket. Kicsit, nagyot, közepeset. Hogy mekkora kell, arról később ejtünk szót. Ezekből kiveszed az üveget, és a benne lévő vékony falemezre ráépíted, amit szeretnél.

Azonban ebben az esetben tessék venni a fáradságot arra, hogy a képkeretek sarkán, az illesztési hézagokat eltömítsed, és szépen lefesd. Sajnos jó párszor láttam – még mester kategóriában is – hogy ez nem történik meg. És ugye nem kell ecsetelnem, hogy mennyire illúzióromboló egy mester kategóriás jármű, egy jól elkészített alappal … majd meglátod a réseket a keret sarkán. Ezzel az egész munka összbenyomása megy a kukába, legalább is nálam. Igaz ez is csak versenyeken fontos. Otthon elfér. De azért mégiscsak jobb érzés tudni azt, hogy szépen meg lett csinálva is még a tökgagyi, olcsó képkeret is.

 

 

Különböző alátétek.

Ez lehet parafa, fa, műanyag, a lényeg, hogy biztos alapot biztosítsanak a készülő vignettának, vagy diorámának. Lakberendezési áruházakban minden további nélkül, szinte fillérekért hozzá lehet jutni ezekhez.

 A füvet már én dolgoztam rá, de ez is csak félig van még kész. 

Bármilyen olyan dolog, amiről úgy gondold, hogy jó alap lehet, az jó alap is lesz, függetlenül attól mi az. Példának okáért; láttam én már rohamsisakban diorámat. Vagy tükör alapok. Bár az macerás. Illetve ténylegesen BÁRMI. A fiam egyszer egy kiszuperált lámpa talpra épített egy kis környezettel feltúrbózott Tigrist. 

Ahogy fentebb is írtam, nagyon fontos – szerintem - , hogy ne csak úgy a’la nature használjuk – bár azért néha teljesen jó úgy is, de ahhoz egy nagyon vagány sztorit kell kitalálni, hogy működjön is. Illetve hát ha versenyre mennek a makettek, akkor a zsűrinek is könyebb dolga van és nem kell a makettet fogdosni, ha egy szép alapon áll. 

 

A későbbi írásokban kivesézzük a miérteket és egy picit a hogyanokat is, illetve mutatok konkrét példákat is.

 

Addig is kövesd kérlek a Facebook oldalunkat, hogy mihamarabb értesülhess az akciókról, újdonságokról.

Hasonló, igazán ismeretterjesztő, oktató anyagokért, kérlek olvasd végig a Blog oldalunkat.