Köszöntünk webáruházunkban. Belépés, regisztráció és információ az oldal alján található.
Blog

Airbrush hibaelhárítás és némi gyakorlás

2024.02.08 10:50
Airbrush hibaelhárítás és némi gyakorlás

Most, hogy így végig vettük az ALAPVETŐ kezelését a festékszórónak, nézzük meg, milyen hibákkal találkozhatunk a legjellemzőbben, majd a tanultak alapján elemezzük ki, hogyan tudjuk ezeket a hibákat elhárítani. Majd mikor már mindenre felkészültünk, jöjjön egy kis gyakorló feladatlap. Mindez persze videóval. Ahogy eddig is, a cikk és a videó szervesen összetartozik. Kérlek, olvasd el a cikket figyelmesen.

Hosszú, néhol száraz anyag készült. Legyetek kedvesek türelmesnek lenni, mikor olvassátok.

Elméletileg már tudjuk az airbrush használatát, működését, rendszerét, most itt az ideje górcső alá venni, mi az, ami elromolhat. Mert hát ugye Murphy is megmondta, hogy ami elromolhat, az el is romlik. Szerencsére a szerkezet szögegyszerű és a legtöbbször felhasználói hiba vezet ahhoz, hogy a festékszóró nem működik megfelelően. Figyelmesen elolvasva a cikket és a korábbiakat is, ez könnyedén elkerülhető, vagy orvosolható. Míg a korábbi cikkek az elkerülésről szóltak, illetve a hatékony kezelésről, mégis elképzelhető, hogy hiába követtél el mindent, valami nem stimmel. Most megnézzük, mik azok a tipikus hibák, amelyek megkeserítik a makettezők életét.

Természetesen nem csak ezek a hibák fordulhatnak elő, de általánosságban ezek a legjellemzőbbek.

Azonban ezeket a hibákat a legtöbb esetben el lehet kerülni. Mégpedig a festékszóró körültekintő és rendszeres karbantartásával. Jó, hát előfordul, hogy az ember egy hónapig nem pucolja ki és aztán a Youtube-on élő adásban ég be vele. Ja. Megtörtént eset alapján.

A karbantartás egyik legalapvetőbb lépése az airbrush részleges tisztítása. Miért részleges? Azért, mert nem szedjük szét teljesen az airbrusht, csak a főbb elemeket távolítjuk el és tisztítjuk meg.

Azonban néha teljesen szét kell szedni az airbrush-t, amennyire csak lehet, és mindent ki kell pucolni rajta. Ezt mondjuk illik megcsinálni legelőször mielőtt használatba veszed és mondjuk fél évente. Hacsak nem mindennap festesz.

Az első tisztításhoz bármely olyan cleaner – tisztító megfelel, amelyet a festékeidhez vásároltál. Van, aki néha ablakpucolóval tisztítja a festékszórót. Végül is működik, de az ablaktisztítók nagy általánosságban alkoholt tartalmaznak (Iparit.) És a tapasztalatok alapján az alkohol egy idő után rideggé, keménnyé teheti a festékszóróban található tömítéseket. Hogy mennyi ez az idő? Az attól függ, mennyit használod az airbrusht alkoholos festékekkel (mint pl a Tamiya, Gunze).

Alapvetően elmondható, hogy évente egyszer, vagy kétévente a tömítéseket ki kell cserélni.  

A tisztításhoz ezeket a szerszámokat használtam:

 

Kefe

Dűzni tű

Fogpiszkáló

Fültisztító 

Konyhai papírtörlő kendő

 

Természetesen ez sem szentírás, csak egy iránymutatás. Van, aki csak zsebkendővel is ki tudja pucolni az aribrush-t.

Nagyon fontos, hogy a tisztításnál olyan anyagot használjunk, amely reagál az általunk használt festékre. Tehát ha laquer festéket, vagy zománc festéket használunk, ne erőlködjünk a Vallejo airbrush cleanerrel, mert nem fogja kipucolni azt. Általában minden festékgyártó cég készít valamilyen tisztítót az általuk gyártott festékekhez. Az első időszakban bőven elég az. Később lehet már gondolkodni alternatívákon. Ez az a matéria, amely a legjobban fogy a készletből.

Fontos, hogy a tisztítás után mindig fújjunk át rajta vagy vizet, vagy azt a hígítót, amivel a festékünket használjuk. Így elkerülhetjük, hogy az esetlegesen a festékszóróban maradt tisztító folyadék reakcióba lépjen a festés során a festékkel és elszúrja nekünk a napunkat. Ja. Ez is megtörtént eset alapján. Mennyit agyaltam, mire rájöttem, miért nem sikerült a fújás.

 

A problémák szemléltetéshez Paul Budzik képét használom minden esetben megjelölve azokat a pontokat, ahol a hibaelhárítást meg tudod kezdeni.

A festék förcsköl, vagy egyáltalán nem jön

Ez sajnos rengeteg ok miatt lehet. Nézzük ezeket

1. A tű elhajlott. (lásd a videóban) Ha a tű elhajlik, akkor a végén ott marad a festék, eldugul, stb – ezzel sok mindent nem tudsz tenni. Persze lehet polírozni a tűt, meg hajlítgatni, de nem lesz olyan precíz, mint amilyennek lennie kell;

Megoldás: Legyen kéznél taralék tű. Az se baj, ha fúvóka is van kéznél. Sőt, akkor már legyen fej is kéznél.

2. Rászárad a festék a tűre. Ez is több okból történhet.

  • Ahogy a kompresszoros cikkben megemlítettük, túlmelegedett a kompresszor és már meleg levegőt fúj.
    Megoldás: pihentesd a kompresszort.
  • Nem jó a festék hígítása – sűrű
    Megoldás: Öntsd ki a festéket, pucold le a tűt egy tisztító folyadékba mártott ecsettel, vagy fülpiszkával, hígítsd meg rendesen a festéket.
    Megoldás 2: Emeled meg a nyomást.
  • Eldugult a fúvóka: Ha letisztítottad a tűt és még a hígítás is jó lett, mégsem jön a festék. Ilyenkor általában a fúvóka/dűzni eldugult.
    Megoldás: Ki kell pucolni. A mostani videóban megmutatom ezt is. Speciális célszerszám, vagy fogpiszkáló a megoldás. Esetleg keményre tekert konyhai papír törlőkendő. Figyelj arra, hogy ne legyél „agresszív”. Megsérülhet a fúvóka.

Kép: Paul Budzik

Szokták emlegetni, hogy a „Spanyol festékek” (Vallejo, AK, MIG) nem jók, mert a tűre száradnak. Ez valahol igaz és valahol nem. Ahogy fentebb is említve lett, egyrészt a hígítás is probléma ilyenkor – illetve annak hiánya – másrészt nem kell két liter festéket bekeverni. Jó ez túlzás. Nekem már egy jó ideje nem szárad a tűre a festék, pedig én csak Vallejo-val festek. Igen, eltartott egy ideig, mire én is rájöttem miért csinálja ezt a száradásos dolgot, de megoldottam. Megfelelő hígítás, kisebb mennyiségű festék, megfelelő nyomás. És máris kevésbé szárad rá a spanyol festék a tűre. Nem atomfizika.

A festékszóró vizes festéket fúj, vagy csak vizet.

Ezt már kitárgyaltuk a kompresszoros cikkben, de hogy itt is meglegyen, leírom ide is. Különböző okok miatt – például a melegedés – a levegőből nedvesség válhat ki. Amikor már a festékszóróban is megjelenik az azt jelenti, hogy vagy a tartályban – ha van – vagy a vízleválasztóban sok a víz. Ilyenkor csak ürítsd ki azokat. Kész is vagyunk, mehetünk tovább.

Visszafúj a levegő, bugyborékol a festék a tartályban, nem jön ki a dűznin a levegő

  • Ez lehet annak a hibája, hogy eldugult, eltömődött a fúvóka/dűzni
    Megoldás: Szedd szét a festékszórót és tisztítsd meg.

Kép: Paul Budzik

 

  • Ha nem a dűzni/fúvóka a ludas, akkor valahol máshol van szennyeződés a testen belül, ami által a levegő nem távozik. Ez a legtöbb esetben a testben lévő apró nyílás eltömődését jelenti, amelyen keresztül a fej fele áramlik a levegő. Ritkán – de elképzelhető – hogy a szelep környékére is jutott szennyeződés és valahogy gátolja a levegő útját.
    Megoldás: Szed szét a festékszórót és tisztísd meg.

Kép: Paul Budzik

 

  • A festékszóró fején, oldalt kifúj és buborékos.
    Ez a hiba akkor jön elő, ha nem húztad meg rendesen a fejet, vagy neadj isten, a tömítés rossz.
    Megoldás: Húzd meg rendesen a fejet – de óvatosan – és/vagy cseréld ki a tömítést.

 

Mikor elengeded a kioldó billentyűt, még mindig jön a levegő.

Ilyenkor egy kicsit bonyolult a probléma. Az okát a levegő szelep környékén kell keresni. Általában az oldószeres festékek okozzák a galibát, amikor az agresszív természetük miatt a tömítések felpuhulnak, vagy esetleg teljesen rideggé válnak. Illetve kerülhet szennyeződés is (megszáradt festék maradék, stb) a szelepbe. Ilyenkor szét kell szedni, ki kell pucolni és a tömítéseket ki kell cserélni.


Kép: Paul Budzik

Ha „ragad” a billentyű – értsd túl lassan tudod csak lenyomni, vagy ha elengeded, lassan jön fel, akkor valamelyik O gyűrű még nagyon új és nem engedi. Ilyenkor egy csepp műszerolajjal megkönnyítheted a kioldó kar útját.

Kép: Paul Budzik

Nagyon ritkán fordul elő, hogy a szelepben lévő rugó elfárad, eltörik, bármi gondja van. Cserélni kell valahogy, ha másképp nem veszel egy új szelepet.

Hozzá kell tennem, hogy eddig SOHA nem fordult még elő velem ez a probléma, bár volt olyan makettezős kispajtás, aki már találkozott vele, így közvetve szereztem ezeket a tapasztalatokat.

A tű beragad, nem mozdul, a kioldó billentyű lazán jár, és nem mozdítja meg a tűt.

Ennek egyetlen egy megoldása van. Szét kell szedni és alaposan meg kell pucolni a festékszórót. Nagyon nagy valószínűséggel maradt festék a tűn és bele kötött. Ennyi. Tessék minden használat után az airbrush-t kipucolni. Rendesen. Ahogy a videóban mutattam. Kiemelt figyelemmel az alapozás és a lakkozás után.
Illetve lehetséges még, hogy nem húztad meg rendesen a tű befogót. Megtörtént eset alapján.

 

A festék fröcsköl, pacákat készít (az angolban spider (pók) vagy spiderweb (pókháló) formában is előfordul)

Ez a hiba akkor fordul elő, amikor túl híg a keverékünk és túl magas a nyomás. És vagy rációban is. Tehát lehet csak az egyik a hiba, vagy csak a másik, vagy mindkettő.  

Ilyenkor vagy lejjebb veszed a nyomást, vagy adsz még a festékhez. Ez attól is függ, éppen mit festesz. Ha fedő festést alkalmazol, akkor inkább adj még hozzá festéket. Ha árnyékolsz, inkább vedd le a nyomást.

Akkor is jöhetnek pacák, ha túl közel tartod a festékszórót a felülethez,  vagy nem mozgatod az airbrusht. Megoldás; megtalálod a megfelelő távolságot, ÉS mozgatod a festékszórót, ahogy a videóban is mutattam.

Egy ökölszabályt szeretnék most megosztani. Minél közelebb tartod a festékszórót a felülethez, minél percízeb munkát szeretnél csinálni, annál jobban meg kell hígítani a festéket és lejjebb kell venni a nyomást.

 

A festék még ragad, nem száradt meg.

Ilyenkor a hiba legtöbbször, hogy túl vastagon fújtad a festéket, vagy nem hagytad megszáradni. Bár a legtöbb – kifejezetten a makettezéshez készített festék, aránylag gyorsan szárad, elfordulhat, hogy nagyon akarsz haladni és már fújnád a következő réteget. Ilyenkor a száradást meggyorsíthatod, ha csak levegőt fújsz az airbrush-on át, vagy hajszárítót használsz. Szeretném felhívni a figyelmedet, hogy bármennyire is gyorsan száradnak a festékek, a teljes térhálósodáshoz, kötéshez, legalább 12, de inkább 24 óra szükséges.

Ha több órával – esetleg napokkal – később sem szárad a festék, ott bizony a festéknek valami problémája van. ilyenkor mossuk le a makettet és kezdjük újra a festés. Idegesítő. És mivel mossuk le? Vannak speciális festék eltávolítók. Íme itt.

A festék porszerűen rakódik le a felületre, szemcsés.

Ilyenkor pont a paca ellentéte zajlik. Tehát túl messziről és túl alacsony nyomással fújod a festéket, így az már a levegőben „megszárad”. Növeld a nyomást, vagy a hígítást és csökkentsd a távolságot.

A festék már akkor is jön a fúvókából, ha csak a billentyűt lenyomom.

Ugye azt megbeszéltük, hogy a festékszóró úgy működik, hogy amikor lenyomod a kioldó billentyűt, a levegő indul meg és amikor hátra húzod a kart, akkor indul a festék. Tehát ha már akkor, amikor a billentyűt lenyomod elindul a festék, akkor bizony gond van.

Ez a gond pedig nem más, minthogy a tű nincs a „helyén”. Értsd nem nyomtad be teljesen a dűznibe. Megoldás; Igazítsd meg a tűt. Megtörtént eset alapján. Jah, hát ezt a hibát igen gyakran elkövettem.

A szóráskép nem középen van

Ilyenkor nem szép kerek foltot fúj az airbrush, hanem valamelyik irányba többet, vagy kevesebbet juttat el.

  • elgörbült a tű hegye. Még ha nem is látod, akkor is előfordulhat.
    Megoldás: Vagy kicseréled a tűt, vagy fenőkövön megpróbálod kicsiszolni. Ha látható a görbület meg se próbáld. Illetve csak is saját felelősségre hajlítgasd a tűt.

 

A csiszoláshoz egy adalék. Mindig vizesen használd a fenőkövet és mindig csak egy kicsit csiszolj a felületen. Ha nincs fenőkő otthon, akkor 2000 környéki csiszolópapír is megteszi. Ezt csak saját felelősségre próbáld meg.
Szokták mondani, hogy a kínai airbrush-oknál fel kell polírozni a tűt. Hát … éppenséggel lehetséges, de azt is csak és kizárólag saját felelősségre. Én nem hiszek az ilyen varázslásokban. Inkább veszek újat. A Fine-Art – nál ez fillérek, a H&S nél pedig alapos befektetés.

  • Szétnyílt, eltört, beszűkült a dűzni

Sajnos a tű előre nyomásakor, vagy pucoláskor, még ha a legóvatosabban is teszed, a dűzni/fúvóka nyílása deformálódhat, megsérülhet. Mivel ez az alkatrész jellemzően sárgarézből, vagy valami puhább anyagból készül és igazából járulékos veszteség. Nincs mese, cserélni kell. Nekem mindig van tartalék készletem (tű, dűzni, fej).

 

Gyakorlás.

 

Ahhoz, hogy jó kezeld a festékszóró pisztolyt, rengeteg gyakorlásra van szükséged. Tehát, ha elsőre nem sikerül valami, ne csüggedj, aránylag egyszerű ez a dolog. Ha a jó kezeléshez rengeteg gyakorlás szükséges, a kiváló technikák elsajátításához még több idő kell. Konkrétan itt is években mérhető ez az idő.

Ez egy aránylag hosszú folyamat. Nincs azonnali siker, illetve hát nagyon kevés esetben. Az biztos, hogy ha az eddig leírtakat – az összes airbrush cikket – végig olvastad, akkor már sokkal előrébb vagy a folyamatokban és nagy valószínűséggel egy egyszerűbb fedőfestést is meg tudsz fújni.

Azonban a gyakorlást nem úszod meg. Ha csak évente 3 makettet építesz, és azon gyakorolsz „élesben” garantálom neked az elszabást.

Akkor mit csináljak Jani, meg hát a festék is drága.

Nos, gyakorolj. Mutatok neked pár alapszintű gyakorlatot, amelyet egy papírlapon is tudsz gyakorolni. Ezt hívják izom-memóriának. Amikor egy mozdulat sort, egy kiváltott reflexet annyiszor csinálsz végig, hogy amikor tényleges történésre kerül sor, nem kell rajta gondolkodnod, hanem automatikusan mennek majd – memóriából – a mozdulatok. És igen, ehhez kell festék, meg hígító, meg tisztító. És igen, ezek valóban jelenthetnek kiadást.

De itt szeretném megint a kocsmázós példát felhozni, illetve egy másik rémséget. Amikor 20-30 ezer forintél veszel makettet, kiegészítőt és elrontod a festést. Na. Akkor most mivan? Nem „olcsóbb” pár ezer forintot festékre, hígítóra, tisztítóra költeni, mint ha elszúrsz egy sokezerforintos makettet, úgy hogy már beleöltél addig is rengeteg időt és energiát. Ugye, hogy egyszerűbb – és célravezetőbb – gyakorolni.

Visszatérve egy kicsit a vesszőparipámra. Nem véletlenül készítenek a festékgyártó cégek hígítókat a festékiekhez. Kikísérletezték, letesztelték, sok éven keresztül fejlesztgettek, melyikhez mi a jó. Kérlek, fogadd el, hogy ameddig nem kened-vágod az egész témát a-tól zé-ig, addig nagyon jó neked a makettfesték és annak az „hivatalos” hígítója. Mindegy, melyik gyártóról van szó.

Javaslom, hogy saját hígítójával használd a gyakorlás alatt a festéket, sokkal jobban fog működni. Később mikor már elég tapasztalat és információ áll a rendelkezésedre, nyugodtan kísérletezgess.

Egy kis szemfelnyitás. Jegyzeteld mennyi festéket használtál e gyakorlat során. Meg fogsz lepődni.

Tehát, gyakoroljunk. Ne feledd, nem fog elsőre menni. Ahogy láthatod az én videómban is, rendesen megküzdöttem ezzel a stukkerrel, főleg a precíziós dolgoknál. Kicsit „össze-visszának” tűnhet a videó. Ez azért történt, mert Jani ügyes volt és nem jegyzetelt.

Az egész videó alatt ugyanazt a hígítási arányt és a nyomást alkalmazom. Ezért van az, hogy néha pókok jönnek, néha meg olyan, mint ha nem is fújna rendesen. A hígítás 50-50%, a nyomás kb 15-18 PSI. Ha ez neked nem jó, akkor találd ki magadnak a megfelelő hígítási arányt. Ahogy mondtam, ezek ALAP dolgok. Varázsolni majd csak később fogunk, ha Balázs elégedett a munkámmal és folytatjuk tovább azt. Itt elsősorban tényleg a mozdulatok a fontosak.

Az előző videóban megtaláltuk a fetékszórónk fogási pontját, illetve nagy általánosságban láttuk hogyan érdemes fedőfestést készíteni. Most nézzük a finomabb munkákat. Bár ahogy már emlegettem, erre még az első maketteknél nem feltétlenül van szükség. Ettől függetlenül nagyon is jó gyakorlatok, hogy magabiztosan kezeld az airbrusht.

A feladathoz készítek a videóban egy gyakorló lapot. Javaslom, készítsd el te is. Látod a videóban, hogy kell, nem egy atomfizika.

1. Kövessük el a legalapvetőbb hibákat és tanuljuk meg a távolságot. (bár az előző videóban megmutattam és elmondtam, így viszont érezni fogod te is.)

1/1 Feladat – Fújd meg messziről (nem, nem a Lionel) – kb 35 cm – a papírlapot. Amit tapasztalsz, az az, hogy egy halvány foltocska keletkezik a papírlapon, kicsit „porosnak” néz ki a festék. Ismételd meg párszor. Nem jó az eredmény.

1/2 Feladat – Tedd a festékszórót minél közelebb a laphoz – olyan 5 centire – és fúj egy pöttyöt. Mivel papírlapra fújsz, ezért a paca nem olyan látványos, de azért észrevehető. Ismételd meg párszor

1/3 Feladat – Helyes távolságból fújj egy pöttyöt. A helyes távolság kb 15 cm de ez változhat nyomástól, tű mérettől, festéktől. A két elrontott távolság ad neked egy megközelítő köztes pontot, amit már egyszerűbb lesz megtalálni így. Ismételd meg párszor.

2. Fogási pont begyakorlása

Bár az előző videóban szó volt róla, nem árt, ha minél többet gyakorlod.

2/1 feladat; Miután megvan a megfelelő távolság, a következőt kell tenned. Lenyomod a kioldó billentyűt, hogy elinduljon a levegő. Majd nagyon óvatosan mozgatod hátra a billentyűt. Nem a billentyűt figyeled, hanem a papírt. Amikor megjelenik az első folt a papíron, az a fogási pont. Ezt lehetőleg minél többször gyakorold. Tudod. Izommemória.

3. Célzás

A feladatlapon a négyzethálós területet fogjuk használni. Illetve pontosabban annak a felét. A másik felét egy későbbi gyakorlatra használjuk majd.

3/1 feladat: Bár a fedőfelület festésekor azt „beszéltük meg”, hogy nem pont azon pont felett kezdünk fújni, ahol festeni akarunk, bizony előfordulhat, hogy precízen kell megfújni egy bizonyos területet.

Ha már megvan a fogási pont, akkor lépj erre a feladatra.

A szórópisztolyt, az alap távolságnál egy picit közelebb tartjuk. A kioldó billentyűt nem nyomjuk le teljesen, csak félig. Így a beállított nyomás értékünk kb fele fog jönni a festékszóróba, tehát bátran közelebb mehetünk a felülethez. Ha nem bízol a finom motorikus mozgásodban – értsd nem tudod a billentyűt ennyire finoman kezelni, akkor vedd le a nyomást a felére.

Ha jól tartod a festékszórót, akkor annak a tengelyének képzeletbeli meghosszabbítása a válladra fog mutatni. Ez egy régi lövész trükk, hogy bizonyos távolságon belül, ahova böksz, oda fogsz lőni. Ez pontosan így működik az airbrushnál. Egyszerűen mutass oda az airbrush-sal ahova fújni szeretnél. Ne a kezeddel. A festékszóróval. Kicsit érdekesen hangzik, de amikor a festékszórót használod, el kell jutni abba a stációba, hogy az igazából a tested egyik része. Nem áll külön tőled. Sokat gyakorolva menni fog.

Szóval bökj az egyik kocka belsejébe és indítsd meg festéket. Ha nem pont középre megy, nem baj. Korrigálni kell a következőnél. Ha kicsit jobbra tolódott a festékpötty, akkor legközelebb egy kicsit balra hozva az airbrusht bökj oda. Ezt egészen addig, ameddig meg nincs a pontos „találat” a kocka közepén.

3/2 feladat – precíziós célzás. A négyzethálós területet használva a négyzetháló kapcsolódási pontjain, sarkain csak éppen hogy egy pici pöttyöt kell ejteni. Itt azért előnyben lesznek azok, akiknek nem egyszerűbb kínai festékszórójuk van, hanem minőségibb.

A következő feladat előtt kérlek, ne felejtsd el visszaállítani a nyomásértéket az alapra, amennyiben most elállítottad.

4. Az airbrush mozgatása.

4/1 feladat – Egyenes vonal, távolság váltásokkal.

A feladatlapon a vonalas részt használd hozzá.

Ez azért egy picit trükkösebb, mint gondolnád. Egyenes vonalat mindenki tud húzni. Ja, hát lehet, én béna vagyok, és nekem annyira nem megy, szóval a következőkre szeretném felhívni a figyelmedet.

Egyenes vonalat akkor tudsz húzni, ha a festékszóró párhuzamosan fut a felülettel, mindig. Na, most ez elsőre baromi egyszerűnek hangzik, de nem az.  Ugyanis ha nem támasztod alá a kezed és nem tartod a csuklódat ugyan abban a pozícióban, akkor bizony a vonal megbicsaklik, ahogy a csuklód hajlik valamelyik irányban. Márpedig hajolni fog, önkéntelenül is.

Azonban, ha alátámasztod a kezed, és nem a csuklód mozdul, hanem csak a kézfejed. Ennél jobban nem tudom körbe írni, nézd meg a videót kérlek.

Ügyelj rá, hogy a festék, csak a vonalak között haladjon és egyenletes szórásképet produkáljon.

Akinek meg úgy megy az egyenes fújás, hogy nem bicsaklik meg a keze alátámasztás nélkül, arra irigy vagyok.

4/2 – íves mozgatás.

A feladatlapon a körös részeket használjuk. Abból is a két nagyobbat.

Nagyjából ugyanaz, mint a fentebb leírt egyenes festés, csak itt egy kört rajzolsz le a kezeddel. Ne a csuklódat mozgasd, hanem az egész kézfejedet.

Csináld meg a két nagyobb kört. Nem baj, ha nem meg egy mozdulatból.

5. vékony, precíz vonalak

A feladatlapon a négyzethálós rész maradéka illetve a két kisebb kört kell használni.

Csökkentsd le a nyomást a felére, ha nem megy ez a finom motorika, hogy csak félig nyomod le a billentyűt.  

5/1 feladat; pontos vonalak húzása a négyzethálós felületen.

Az airbrusht aránylag közel visszük a felülethez, és kombinálva a precíziós célzás gyakorlatot az egyenes húzásos gyakorlattal, a lehető legvékonyabb vonal fújására törekszünk.

Ne feledjétek, hogy ez egy általános 50-50%-os hígítás. Itt csak a mozdulatokat gyakoroljuk. Ha később eljutsz oda, hogy a maketteken is vékony vonalat fogsz húzni, ott már tudni fogod, hogy a hígítás és a nyomás pontosan milyen legyen a vékony vonalhoz.

5/2 feladat; pontos kockák.

Ugyanúgy mint a vonalakat megrajzolod a kockákat.

Előszőr szabad csuklóval, aztán „rögzített” csuklóval. Ne feledd a kioldó billentyű kezelését.

5/3 pontos ívek.

A kis karikákat használod. Ahogy fentebb is. Az egyik karikát szabad csuklóval készítsd el, a másikat „rögzített” fogással.

 

És nagyjából ennyi az alap gyakorlat. Ezen túl lehet cifárzni, de erre már te is rá fogsz érezni, ha pár ilyen feladatlapot elkészítettél már.

A varázsláshoz meg kell érteni a hígítás és a nyomás összefüggését, de ezt szerintem majd később vesézzük ki. Előszőr is legyenek meg az alapok stabilan, aztán majd felrúgjuk a szabályokat.

Namost akkor vegyük csak elő a jegyeztünket, pontosan hány csepp festéket és hány csepp hígítót használtál el? Ugye, hogy nem sokat? 

Gyakorlás – kilences szint. Opcionális. Ezt láthattátok a videóban, amikor az alap festéseket mutattam be.

Itt fogsz egy akármit, ami műanyag és szépen lealpozod, lefested egy színűre. Majd fogod az festékszórót és szabad kézzel készítesz rajta egy terepmintát. A szín mindegy, a minta mindegy, csak gyakorolj. Pezsgőtablettás doboz (később összeragasztod és hopp, ecsettartó – az ötletet Bucótól lestem), vitaminos doboz, joghurtos pohár – a vastagabb – bármi ami műanyag és amúgy szemétbe kerülne. 

És akkor ahogy szoktuk, íme a videó erről az egészről. A kicsit hekktikus anyagért bocsánatot kérek. 

Nagyjából végigvettük eddig a makettezéshez tartozó nagyon alap dolgokat. A következőkben egy kicsit elmerülünk a tippekben és trükkökben. Adott esetben kibontva a már korábban átbeszélteket. 

Addig is kövesd kérlek a Facebook oldalunkat, hogy mihamarabb értesülhess az akciókról, újdonságokról.

Hasonló, igazán ismeretterjesztő, oktató anyagokért, kérlek olvasd végig a Blog oldalunkat.