Köszöntünk webáruházunkban. Belépés, regisztráció és információ az oldal alján található.
Blog

May the 4th be with you!

2023.05.04 21:31
May the 4th be with you!

2011 óta hivatalosan is, május 4.-e a Star Wars napja. Ilyenkor a rajongók elárasztják a közösségi felületeket a Star Wars kötődésű posztjaikkal. No, hát mi sem maradhatunk ki ebből, hiszen rengeteg szebbnél szebb makett vár minket a témában, olykor a bőség teljes zavarával. Mivel is ünnepelhetnénk ezt a legjobban, mint egy frissen, ropogósan elkészített makettel.

Idén – 2023. május 25.-én – lesz 40 éve, hogy a mozikban először bemutatták a Jedi Visszatért. Az akkori filmes technológia csúcsát láthattuk, egy kiteljesedő hőseposzban, amelyben a Fény győzött a Sötétség felett.

Kép: Lucasfilm

A Star Wars megítélése sosem volt egyértelmű. Műfajteremtő alkotás volt, amelyet negatív és pozitív értékelések garmadája követett. Az első olyan űreposz volt, amely több filmből állt össze és a végkifejletet csak a legutolsó film adta meg. Illetve hát már akkor is több részt tervezett Mr Lucas, csakhát az akkori technológia, illetve a pénzügyi háttér nem tette ezt lehetővé – még akkor sem, hogy mindegyik film kasszasiker lett.

Mr Lucas legnagyobb húzása mégsem a filmek elkészítése volt, hanem a Fox-al aláírt szerződése, melyben sikerült 100%-ban magának megkaparintani a teljes franchise copyright-os jogait. Ez konkrétan azt jelentette, hogy bármi, ami Star Wars logó alatt megjelent, legyen az pelenke, pohár, kulcstartó, makett, Mr Lucas zsebébe irányította a pénzt. Jó, ehhez kellett az is, hogy a FOX-nál ne vegyék komolyan Lucas terveit. Konkrétan úgy könyvelték el a projektet, mint kísérleti filmet, amely ha bukik, akkor bukik.

Szóval ennek a franchise dolognak köszönhetjük mi makettezők a Star Wars maketteket, Mr Lucas pedig a mesés vagyonát.

Az első film után már jöttek is ki az amerikai AMT cég gyöngyszemei. Luke X szárnyúja, Vader X-1-ese, illetve ahogy nőtt a rajongótábor, egyre újabb és újabb makettek kerültek ki.

Mai szemmel nézve – amikor Eduard, vagy Bandai minőség is elérhető – ezek a készletek rendesen dolgozósak voltak, de akkoriban örültünk, hogy van.

Egyébként az AMT megint elkezdte kiadni a régi kitteket. Őszintén? Hát … Itt van nekünk a Bandai. Oké, nem minden szerezhető be Európában (köszi Revell), de hát azért nagyságrendekkel szebbek, jobban építhetők.

Igaz az AMT készletek pedig szinte könyörögnek a házilagos feljavításért. Meg hát a nosztalgia faktor is befigyelhet. Még nekem is megfordult a fejemben, hogy még egyszer elkészítem a Darth Vader X-1-ét. Csak most sokkal jobban. Ugyanis az első makettem, amit versenyre vittem, az ez volt. Konkrétan nem tartották értékelhetőnek a makettet. Most, innen nézve csak vigyorgok rajta, de akkor nem esett jól a dolog.

Szóval makettek. Szinte nincs olyan makettező, aki legalább egyszer nem játszott el azzal a gondolattal, hogy megépít egy X szárnyút. Ez pont olyan, hogy minden makettezőenk van egy Tigris harci jármű a polcon. Kivéve nekem. Én eladtam.  

Én is a legikonikusabb járművet (a Falcon mellett) választottam, hogy méltón megünnepeljük az idei május 4.-ét.

Azt tudtátok, hogy eredetileg Margaret Thatcher megválasztásakor 1979-ben hangzott el először így ez a szólás? „May the fourth be with you.” Ugyanis a Vaslady, május 4.-én győzött.

Az angol „May the force be with you” (Az Erő legyen veled) pedig nagyon hasonlít a fenti mondathoz. Így egy idő után átkerült a rajongói szlengbe.

 

De vissza a maketthez. Szóval, X wing. Sajnos mostanában olyan sok időm nincs a makettezésre, mint szeretném, ezért választottam a Bandai 1:144-es méretarányú X szárnyúját. Mostanság már nagyon nehezen beszerezhető kategória, de van belőle pár darab itthon. 1:144-ből is. Meg 1:72-ből is, bár azok aránylag elérhetőek. Anno követtem egy kedves barátom mondását; „Most kell megvenni, mert később csak drágább lesz, és nem lehet majd kapni sem.” 

 

A Bandai készlet, még 1:144-es méretarányban is elképesztően szép és részletes.

 

 

Némi macskaszőr ... 

(jó ez a makró objektív, örülök, hogy megvettem)

 

 

Az építés nem egy atomfizika, csak türelmesnek kell lenni. A Bandai készletek egyik titka, hogy ugye „pattintósak”. Ergo csak összerakod és kész, még ragasztó sem kell hozzá. De! Nagyon nagy segítség, ha az összerakás előtt az alkatrészek csatlakozó csapjait bekened Tamiya Extra Thin cementtel. Úgy csúsznak össze, mint két kicsi legó. Ha azt mondom, hogy nem volt 3 óra hossza az építés, elhiszitek?

A festés már egy másik kérdés. Nem is a kis méret miatt van a probléma, hanem nekem pl három napi intenzív kutatómunkát jelentett, hogy egy bizonyos gép festését megtaláljam, ami a Jedi Visszatérben szerepelt.

A sci-fi maketteket több módon is festhetjük.

1; Festjük, úgy ahogy a filmben is elkészült. – Ez annyira nem jó ötlet, kivéve, ha ez a célod - ugyanis a filmes makettek nagyságrendileg kevésbé részletesen vannak festve, mint gondolnánk. A másik, hogy a képernyőn látható végső kinézetét a bevilágításoknak (tényleges reflektorokkal és utómunkázott) köszönhetik. Ergo ilyen makett nem látványos. Talán 1:24 méretaránytól érdemes ezzel próbálkozni. Illetve ezeket már Studio Scale – nek – azaz stúdió méretű maketteknek hívják.

2; Tehetségünktől függően megfestjük úgy, ahogy látjuk a képernyőn. (ezt követtem én is)

3; Teljesen művészbe toljuk, kihúzogatva az éleket, kontrasztokat építve, stb. A megjelnés hasonló lesz mint a filmes makettnek, csak sokkal hangsúlyosabb lesz rajta minden.

4; Teljesen random festést rakunk rá (értsd, ami nekünk tetszik)

5; A képregények, könyvek leírása alapján megpróbáljuk az adott festést elkészíteni.

 

Az én választásom mindenképpen egy olyan gép festése volt, amely „részt vett” a második Halálcsillag elleni küzdelemben.

Legegyértelműbb választás – lett volna – egyik kedvenc side-karakterem Wedge Antilles gépe. Csakhogy. Semmilyen pontos utalást nem találtam rá, hogy milyen festése volt az Ő gépének. Csak homályos találgatások, teóriák lengték körbe az internetet.

És aztán megtaláltam ezt a festést. Certifikált makett a forgatásról. A linkeken ITT és ITT rengeteg infót megtudhatsz erről a gépről.

Gyorsan összefoglalva; Ez egy erősen modifikált AMT makett, amelyet a költségek csökkentése érdekében készítettek. A modifikáció elsősorban egy megerősített vázat tartalmaz, amibe világítást és a szárnymozgató mechanikát is beépítettek.

Szóval nem Wedge, de az egyik legjobban dokumentált X szárnyú makett. A másik a Red 3 Pyro változata, de az most nem érdekes.

Így ezt a festést választottam ahhoz, hogy méltón tudjam/tudjuk ünnepelni mi is a Nemzetközi Star Wars Napot.

Mondjuk nem úgy sikerült mint szerettem volna, de egy alig 12 óraás RUSH projektnek tökéletes.

 

A festéssel, most keveset trükköztem.

 

Kapott egy fekete alapozást.

 

 A fő szín egy off-white szín lett (Vallejo 71.119) Ezt szórópisztollyal vittem fel. Érzésem szerint kicsit vastagon. 

 

Ecsettel felfestettem a részleteket, majd vissza-vissza javítgattam.

 

Ezek után kapott egy alapszín washt. De. Én ezt szórópisztolyból fújtam. Majd egy kék bemosót szintén. A végén egy szürke bemosót.

 

 

Ezután felváltva szárazaecsetelés, bemosás következett. A végén felkerült egy kis pigment is – a „belövések” pl.

Majd az egészet szárazecsetelve visszahoztam a felületeket, éleket.

 

Amennyiben tetszik, kövesd kérlek a Facebook oldalunkat, hogy mihamarabb értesülhess az akciókról, újdonságokról.

Hasonló, igazán ismeretterjesztő, oktató anyagokért, kérlek olvasd végig a Blog oldalunkat.