Köszöntünk webáruházunkban. Belépés, regisztráció és információ az oldal alján található.
Blog

A másik legfontosabb és a többiek

2023.12.01 18:00
A másik legfontosabb és a többiek

Bár a legutóbbi írásban arról volt szó, hogy lesz egy kis gyakorlás is, azonban olyan hosszú lett az írás, hogy ketté kellett bontani. Fontosnak tartom, hogy megismerjük az airbrush működését, valamint a hozzá tartozó eszközök szerepét is. Ahhoz, hogy egy szerszámot helyesen használjunk, nem árt ismerni az összes részegység alapvető működését. Megpróbáltam összeszedni az alapvető információkat és a legjellemzőbben felmerülő kérdéseket.

Először is nagyon fontos, hogy a festékszórón kívül a következő eszközök a rendelkezésünkre álljanak, ahogy azt az előző írásban kifejtettem. Kicsit „száraz” az anyag, de hidd el sok mindent helyre tesz.   

1; kompresszor

Ahogy igaz az, hogy a festékszóró egy szerszám, úgy a kompresszorra is igaz. Sokan esküsznek arra, hogy a kompresszor sokkal fontosabb, mint az airbrush ebben a rációban. Ha nem is osztom a véleményüket, azt mindenesetre el kell ismerni, hogy egy jól dolgozó, egyenletes teljesítményt nyújtó kompresszor legalább olyan fontos, mint maga a szórópisztoly.

Rengeteg klón létezik, egyiket így hívják, a másikat úgy. Alapvetően azonosak – lentebb látjátok nem egy atomfizika – és leginkább a felhasznált gyártási anyagok minőségében van eltérés. A Modellfutár webshopban megvásárolható eszközök a minőségi vonalat képviselik, még ha kínai is a gyártó cég. (Az én kompresszorom 7 éves és semmi baja. Nem is volt) 

Igazából a szórópisztolyon kívül ez a másik olyan tétel, amely megterheli a pénztárcát. Itt is nagyon sok megoldás létezik a házi buherától kezdve – amely bizonyítottan NEM OLCSÓBB és még garancia sincs rajta – egészen a prémium vagy ipari teljesítményű eszközökig.

Talán kezdjük azzal, hogy miért érdemes a webshopban található kompresszorokkal foglalkozni és nem a barkács áruházakban kapható ipari kompresszorokat forszírozni. Mondjuk annak is van helye. Vagy miért nem jók a mindenféle keleti nagykereskedésekben árult, filléres „körmös” kompresszorok?

Nagyon kevés makettező jut el arra a pontra, hogy adott estben „munka” szintjén foglalkozzon a makettezéssel, vagy neadja ég, kicsit tovább fejlődve, akár pólókat, vagy nagyméretű festményeket készítsen airbrush-al. Azért ezeket mondom, mert a Modellfutárnál kapható festékszóró pisztolyok többsége ennél nagyobb munkára nem való.

Amennyiben nem készítesz el havi három-négy makettet (simán beleférne, hidd el, de akkor csak azzal foglalkoznál), vagy nem kérnek fel arra, hogy dekorálj ki egy egész lakást airbrush-al, egészen egyszerűen nem kell nagy teljesítményű, ipari kompresszor. Sőt! A havi 3-4 maketthez sem kell. Amire neked – mint amatőrnek / hobbistának – szükséged van, az egy egyszerű, könnyen karbantartható – vagy akár karbantartást sem igénylő – egyenletes teljesítményű rendszer. És most lehet, páran felhúzzák az orrukat, hogyan mondhatok olyat, hogy amatőr meg hobbista. Az vagy. Én is az vagyok. Egészen addig ameddig nem ebből élsz meg. A profi ugyanis az, aki az által végzett tevékenységért megfelelő ellenjuttatásban részesül, amely fedezi a teljes életét, az eszközöket, a mindent. Nagyon sokszor a „hobbisták / amatőrök” között sokkal magasabb skill-ekkel rendelkező emberek vannak, mint a profik között. Csak úgy mondom. És ez roppant mód igaz a kreatív szakmákra, a művészeti szegmensekre.

(A profi kifejezés az angolszász „professional” korcsosult változata. Amely hivatásost, szakmait, szakembert jelent. Az angol, amikor kíváncsi arra, hogy mit dolgozol, miben vagy jó, mi a szakmád, azt úgy kérdezi többek között, hogy what is your professional? Tehát ha valakire azt mondjuk, hogy profi, az azt jelenti, hogy ő ebből él meg. Persze a magyar szlengben ez teljesen más irányba ment el. Na de vissza az airbrush-oz)

Az ipari kompresszorok – amelyeket a barkács áruházakban megvehetsz, rengeteg energiát fogyasztanak, a csatlakozási rendszerük teljesen inkompatibilis az itt megvásárolható rendszerekkel. Ez azt jelenti, hogy átalakító csatlakozókat kell beépítened. És mint tudjuk, minél bonyolultabb valami, minél több részegységből áll, annál nagyobb az esélye a meghibásodásnak. Valamint meglehetősen zajosak. Nagyon zajosak. Társasházban semmiképpen nem ajánlott tartani, hacsak nem szeretnél szomszéd-háborút.

Természetesen, ha nem csak otthon, hobbistaként makettezel, hanem nagy dekorációs elemként is funkcionáló dolgokat építesz és festesz, akkor nyugodtan vegyél ilyen nagy teljesítményű rendszert, de addigra már úgy is ismerni fogod a festékszóró pisztoly használatának nagyját, valamint nagy valószínűséggel, saját műhellyel rendelkezel.

De akkor miért nem jók a „körmös” pisztolyok? Hiszen kicsik, nem zajosak, alig fogyasztanak. Nos, ahogy az ipari kompresszorok a túlzás kategóriába esnek, úgy a másik véglet az elégtelen kategória, amit ezek a körmös cuccok jelentenek. Egyszerűen nincs elég teljesítményük.

 

Szóval fogadd el, kérlek, hogy amit itt a webshopban megvehetsz, az neked, mint hobbi makettezőnek, teljesen megfelel. Persze lehet mindent „okosba” csinálni, de nem éri meg, higgyétek el.

A kompresszorok működési elve aránylag egyszerű. Egy elektromotor meghajt egy dugattyút (ez még később fontos lesz), amely „összepréseli” – nyomás alá helyezi – a levegőt, amit egy zárt rendszerbe juttat. Ahonnan a levegő, szabályozottan, nyomás alatt eltávozik.

A levegő azonnali eltávozásának megakadályozásában, illetve a megfelelő nyomásérték beállításában egy szabályzó segít nekünk, amit regulátorként is szoktak mondani, ami szabályzót jelent, de regulátorként sokkal fenszibb neve van, meg akkor olyan nagyon szakmainak hangzik a vaker. Reduktorként is hivatkoznak rá néha, mert hát LEREDUKÁLJA – szabályozza – a nyomást a kívánt értékre. Ennek a kis szerkezetnek tehát az a feladata, hogy a meghatározott nyomású levegőt továbbítsa az airbrush irányába.

A szabályzó rendelkezhet vízleválasztó rendszerrel is, ami nekünk nagyon jó, ha van. Hiszen MINDENHOL van nedvesség a levegőben, ami bekerülhet a festékszóró pisztolyba is. És ugye ezt el tudjuk képzelni, hogy nem jó.

A szabályzóhoz kapcsolódik egy levegőtömlő, a levegőtömlőhöz meg a festékszóró és meg is van a rendszerünk. A levegő akkor kezd áramlani, amikor a rendszer végén, a festékszórón, a kioldó billentyűt lenyomod és utat adsz az áramlásnak.

Találhatsz tartályos, tartálynélküli, egy vagy két, vagy akár többdugattyús rendszert is. Melyik az, ami jó neked? Itt is fel kell t enni a következő kérdést: Mennyit fogod használni? Mire?

Ha csak egy-két darab műanyagot fújkálsz, vagy nem fújsz sokat a hónapban, akkor megfelelhet neked a tartály nélküli kompresszor is.

De elsősorban a tartályos kompresszort javaslom mindenkinek, több okból is.

 

Az első, hogy kevésbé melegszik a kompresszorunk. Ahogy már átvettük, az elektromotor forgatja a dugattyút. Amit még ehhez tudni kell, hogy minden mozgási energia hőt termel. Ez általános iskolai anyag, szóval felesleges belemenni, csak megemlítem.

A tartály nélküli kompresszor úgy működik, hogy ahogy utat engedsz a levegő áramlásának, azonnal bekapcsol. Ha nem fújsz, kikapcsol. Tehát folyamatosan működik. Ha nagy felületeket, vagy bonyolultabb dolgokat készítesz, akkor a folyamatos működése miatt nem tud visszahűlni. Az álmoskönyv szerint ez hosszútávon nem tesz jót. Ezen felül olyan hatása is van a melegedésnek, hogy egy idő után a levegőt is felmelegíti, amit pumpál a levegőtömlőbe. Ez a meleg levegő az áramlás során lehűl, ami által a levegőben lévő nedvesség kicsapódik. Ezért az ilyen kompresszoroknál hiába van vízleválasztó a reduktoron, mivel a víz a levegő szállítása során keletkezik, nem árt még egy szűrő az airbrush előtt is.

A meleg levegő ezen felül még a festék működését is befolyásolja. Hamarabb kezdődik el a kötési, száradási folyamat a festékben, így a festék egy idő után rászárad a tűre.

Szoktak még egy negatívumra panaszkodni. Igazából ezt nem értettem sosem, de mivel ez egy közkeletű, tényként elfogadott dolog, muszáj megemlíteni. Szóval arról van szó, hogy a nyomás nem egyenletesen távozik, ezért a festékszóró teljesítménye sem lesz egyenletes. Itt valószínűleg arra gondolnak, hogy a hirtelen nagyobb nyomású levegő indul el a csőből, mert akkor kapcsol be a kompresszor. Vagy a dugattyú „lökései” mennek át a csövön lüktetve. Én ez nem tudom megerősíteni, mert nekem mindig is tartályos kompresszorom volt, így ezt csak megemlítem.

A tartályos kompresszoroknál ilyen probléma nincs. A kompresszor nem a kioldó billentyű lenyomásakor kezd el működni és nem is egyenesen a szórópisztolyba juttatja a regulátoron keresztül a levegőt, hanem egy közbenső fogadóba, azaz egy tartályba. A tartály nyomás alatt van. Általában 3-4 BAR nyomás található a tartályon belül.

1 BAR nyomás jelenti az általános légnyomást a Földön. Tehát 1 BAR nyomás alatt üldögélsz otthon a Star Wars-t nézve a kanapén.

Az átlagos, egy dugattyús hobbi kompresszor (természetesen tartálytól függően) 3-4 liter levegő tárolására képes, nyomás alatt.

A legnagyobb tévhit, hogy a tartályos kompresszorok kevesebbet dolgoznak. Nem. Hiszen teljesen mindegy, milyen kompresszort használsz, a felhasznált levegő mennyisége az adott feladathoz ugyan annyi lesz. Ami miatt úgy tűnik, hogy kevesebbet dolgozik, az az, hogy tulajdonképpen előre dolgozik. A tartályt feltöltve elegendő tartalékot képez addig, ameddig vissza nem hűl a kompresszor egy kicsit. Aztán újra dolgozni kezd, amikor a tartályban lévő nyomásérzékelő az előre beállított nyomásérték alá esik. Ilyenkor visszatölti a tarályt, egy szintén előre meghatározott nyomásértékre. Tehát a melegedés nem szűnik meg, csak eltolódik.

Ezek az egy dugattyús, tartályos készülékek, egy festékszóró pisztoly kiszolgálására elegendőek.

A kettő – vagy akár több – dugattyús kompresszorok már „magasabb” kategória. Ezek már a nagyobb teljesítményhez kapcsolódnak. Gyorsabban töltik fel a tartályokat, amelyek jellemzően nagyobbak is egy kicsit. Így a gyorsabb levegő felhasználsz sem probléma nekik. Jellemzően azoknak ajánljuk, akik egyszerre több airbrush-t is szeretnének a kompresszorra rákötni és egyidőben használni. Na most ezt ne úgy képzeld el, hogy jobb kézzel egy Tigrist fújsz sárgára, míg a bal kezeddel egy X szárnyút festesz. Általában ilyenkor nem csak egy makettező kispajtás ül az asztalnál, hanem 2-3, és ugyanazt a kompresszort használják. Illetve ez már egy kicsit több ideig bírja felmelegedés nélkül. Így a hosszabb folyamatos használatra is alkalmas.

 

Még a két dugattyús kompresszorok is csak akkora zajt csapnak, amely bőven az elviselhető szint alatt van. Persze biztos lesz olyan a környezettedben, akit zavarni fog. Mindenhol van olyan ember.

A kompresszorok karbantartása, javítása;

Figyelem! A nyomás alatt lévő tartály nem játék.

Szinte mindegyik, hivatalosan kereskedelmi forgalomba kerülő tartályos kompresszoron van leeresztő vészszelep. Ez piros színnel van jelölve, és valami húzó mechanizmus van rajta. Ha bármi gond van a kompresszorunkkal, először is áramtalanítani kell (kikapcsol, a konnektorból kihúz) és a vészszeleppel megszüntetjük a nyomást a tartályon belül.

 

Alapvetően a webáruházban kapható kompresszorok mind úgynevezett törődés mentes eszközök. Tehát hazaviszed, bekapcsolod, fújsz és jólvan. Nem kell sem utántölteni, sem olajozni, sem egyéb varázslást csinálni. Vonatkozik rájuk 1 év garancia.

Jogosan merül fel a kérdés, hogy mit jelent az olajmentes kompresszor? Ugye megbeszéltük, hogy egy dugattyú segítségével termelődik a magas nyomású levegő a kompresszorban. A dugattyú és a hozzá kapcsolódó forgó alkatrészek mozgását szokták segíteni olajjal. De ugye az olaj szintén bekerülhet a rendszerbe és akár a szórópisztolyba is. Amikor egy pneumatikus csavarkulcsot használsz a Forma-1 ben, ez nem olyan nagy gond, mint amikor festesz – akár egy tortát is. Így mivel igény volt a „tiszta” levegőre, létrejöttek az olajmentes kompresszorok. Mivel sokkal kisebb teljesítmény kell egy makett festéséhez, mint egy barkács vagy bármilyen gépészeti megoldáshoz, így az olaj pozitív hatása kiválható speciális, teflonbevonatú felületekkel. És így is történt.

Amit te el tudsz követni azért, hogy a kompresszorod a legtovább bírja;

1; nem hagyod túlmelegedni.
2; a tartály alján található szeleppel néha kiengeded a tartályban felgyűlt kondenzvizet. Természetesen előtte áramtalanítod, lereszted.
3; a víz leválasztóban összegyűlt vizet is folyamatosan leereszted.

Ennyi. Nincs varázslás.

Természetesen előfordulhat, hogy a kompresszor minden igyekezeted ellenére nem úgy működik ahogy kell. Nézzük azokat a tipikusnak mondható hibákat, amelyekkel találkozhatsz. Mondjuk, ezekből csak egyel találkoztam az elmúlt 6 évben, de ott én voltam a balfék.

  • Túlságosan meleg/forró a kompresszor

        Ok: Sokat használtad. Fentebb megbeszéltük.
        Javaslat: Kapcsold ki két-három órára

  • Szennyezett a festék

    Ok: Nem működik megfelelően a vízleválasztó, vagy a tartályban sok szennyeződés gyűlt össze.
    Javaslat: Engedd le a tartályból a lecsapódott nedvességet, ahogy fentebb mondtam és cseréld ki a nyomásszabályzót. Haladó műszaki érzékkel megáldott kispajtások kicserélhetik a szűrőt is a nyomásszabályzóban, de csak saját felelősségre.
  • A kompresszor nem kapcsol le, folyamatosan termeli a levegőt.

    Ok; A legjellemzőbb probléma, hogy valahol a csatlakozásoknál enged a levegő.
    Javaslat: Szappanos vízzel kenegesd körbe az összes csatlakozást. Ahol jönnek a bubik, ott a hiba. SOS-ben tekerj rá teflon szalagot. Hosszabb távon le kell szedni a csatlakozást, kipucolni, a mentekre teflon szalagot tekerni és újra a helyére tenni.
    Ezen felül előfordulhat az is, hogy a nyomsásszabályzó nem működik. Ha a bubis tetszt nem vezet eredményre, akkor nagy valószínűséggel ez a probléma. Ilyenkor szerviz az egyetlen megoldás. Amennyiben garanciális időn belül meghibásodik a készülék, természetesen a Modellfutár megoldja a problémát.

  • Bekapcsolom, de nem indul el.

    Okok; Nincs hálózatra kapcsolva. Hidd el, előfordult már. Vagy pedig a villanymotor adta meg magát. Ilyenkor csak és kizárólag szervíz tud segíteni. Kivéve, ha elektroműszerész vagy. Akkor szerintem simán megoldod.

  • Folyamatosan be és kikapcsol a készülék.

    Hát ez ilyen, így működik. Ha sokáig nem nyúlsz hozzá, akkor is távozik annyi nyomás a rendszerből, hogy bekapcsol. Ha ezt sűrűn teszi, akkor meg kell nézni hol szökik a levegő. Van amúgy, hogy a teljes szerkezet elöregszik és már foldozgatni sem éri meg. Az én kompresszorom is lassan 8 éves. Eléggé „kotyog” már. Pedig évente szétszedem, kitisztítom. De sanszos, hogy jövőre kompresszorvásárlás lesz.

 

További javaslatok;

  • ne takard le a készüléket.
  • Ha befejezted a festékszóró használatát, kapcsold ki a kompresszort és a festékszórón keresztül (vagy a vészleeresztő szeleppel) enged le a tartályt. Ha lehet, az eszköz sose legyen nyomás alatt, amikor nincs ellenőrzött körülmények között. Félre ne értsétek, roppant biztonságos a készülék. Csak egyszerűen tegyünk meg mindent, hogy az is maradjon.
  • ha hurcibáljuk valahova a készüléket, mindig várjuk meg, míg átveszi a szoba hőmérsékletét, mielőtt nekiállunk használni.

 

Nem egy bonyolult szerkezet, nem kell tőle félni. Az elmúlt években több mint 1000 darabot adtak el a webshopban. Egy készülék került vissza garanciális problémával. Öt készülék volt olyan, amelyet cserélni kellett, jellemzően valami apró – valószínűleg a szállítás során fellépett – hiba miatt.

 

2; Levegő kábel

Jó sokat sikerült írni a kompresszorról, de van még egy olyan eszköz, ami kelleni fog, ez pedig a levegőtömlő.

Ha nem olyan airbusht vásároltál, amelyhez adnak levegőtömlőt, akkor külön ezt is meg kell vásárolni. Nem nagy tétel és kb mindegy melyiket veszed.

Amire figyelni kell, hogy a levegő tömlő csatlakozója megegyezzen a kompresszor kimeneti csatlakozásával. Ezeket inch-ben (hüvelyk) adják meg és egy tört szám jelzi.

Az esetek 99 %-ban a levegőtömlők csatalakozója nem tér el a sztenderd regulátor csatlakozóktól. A maradék 1% már olyankor lesz, amikor érteni fogod pontosan az airbrush rendszert és így meg tudod oldani gyorsan.

 

+1; teflonszalag. Tömíteni. Nagyon jó dolog, fillérekért kapható a barkács áruházakban. Tessék szépen beszerezni.

Nos most már tééééényleg semmi nem választ el minket attól, hogy nekiálljunk a festékszórót használni. A következőkben ezt is megtanuljuk.

Addig is kövesd kérlek a Facebook oldalunkat, hogy mihamarabb értesülhess az akciókról, újdonságokról.

Hasonló, igazán ismeretterjesztő, oktató anyagokért, kérlek olvasd végig a Blog oldalunkat.