Köszöntünk webáruházunkban. Belépés, regisztráció és információ az oldal alján található.
Blog

Fessünk –ecsettel – első rész

2022.09.29 10:59
Fessünk –ecsettel – első rész

Ahogy azt ígértem most már festünk egy kicsit, mert hát ezt a rengeteg tudást, amit megpróbáltunk nektek átadni, lassan használni is kellene, nem? Azt már megbeszéltük korábban, hogy sokféle módon lehet festeni. Illetve sokféle eszközzel tudunk festeni. Első körben megnézzük az ecsetes festés alapjait, mégpedig az ecseteket. Nem mindegy, hogy melyik fajtát és melyik típust használod, mikor.

A Modellfutár-Tudástárban az első cikkek között megbeszéltük, hogy melyik festék, milyen tulajdonsággal rendelkezik, és ott megemlítettük, hogy vajon ecsetelésre jó-e vagy sem. Ez egy nagyon fontos kitétel, és oda kell figyelni arra is. Bár vannak festékek, amelyek használhatóak airbrush-ra is, meg ecsetre is, maradjunk annyiban, hogy azok leginkább airbrushoz vannak és ecsetre csak kompromisszumokkal tudjuk őket használni. 

Az írásban választ kapsz arra is, hogy mikor milyen ecsetet érdemes használni. Ahogy eddig is, most is csak ajánlunk. Semmi nem kötelező.

FONTOS! Amikor ecsettel festesz, akkor is KELL hígítani a festéket. Sajnos másképp nem lesz szép a felület.

De nézzük, magát az ecsetet.

Szeretném kiemelni itt az elején, hogy most kifejezetten a jobb minőségű, a mekettezéshez használható ecsetekről beszélek. A papírboltokban, művészellátókban természetesen van átfedés, de szaladhatsz bele igazán rossz ecsetekbe is.

Az ecset jellemzően három részből áll. Azért írom, hogy jellemzően, mert egyes kultúrákban az ecsetkészítés eltér (pl Japán), vagy eltérhet.

 

 

Az ecset egyik legfontosabb része, a sörte. Ezek azok a szálak, amikkel festünk.

A sörte lehet szintetikus, vagy természetes – ezt mindjárt kifejtem.

Van még a hüvely, amelybe a sörték illeszkednek, illetve a hüvely az, ami az átmenetet biztosítja a sörte és a nyél között. A hüvelybe, a legtöbb esetben, ragasztásos módszerrel kerülnek be a sörték. Ez a ragasztó – többségében valami enyv – szolgáltat arra is, hogy magát a hüvelyt a nyélhez rögzítse. Illetve van még egy fizikai rögzítési mód, amelyet együtt használnak a ragasztásos módszerrel, ez pedig a préselés. Itt a hüvelyt valamilyen mechanikus – ritka esetben kézi – módon rápréselik a nyélre, (ezt krimpelésnek is hívják) valamint a hüvely sörték felőli száját szintén összenyomják, de típustól függően ez más-más lehet. Így adva a sörtéknek stabilitást a festéskor.

Kivételt képeznek azok az ecsetek, amelyeknek nincs ilyen hüvelye. Előfordul. Ezek többségében szintetikus ecsetek, amelynek a nyelébe fúrnak egy lyukat és abba ragasztják a szintetikus szálakat, egy külön hüvelyben.

 

De mit is jelent a szintetikus, meg milyen szintetikus, meg milyen a természetes sörte?

Nos a természetes sörte, mint ahogy a neve is mutatja, organikus eredetű. Maga a sörte elnevezés is utal erre, hiszen a sörte, a serte egyik szinonímája, amely a disznó, vaddisznó merev, sűrű szőrzetét takarja. De amikor borostás vagy, akkor is szokták egyes tájegységeken ezt mondani.

Természetesen az organikus ecsetek nem csak disznó sörtéből állnak. Van Coboly, marha, mókus, nyest, ló, stb. Ezek a minőségükkel – finomságukkal – térnek el. De ezek jóval drágábbak is.

A természetes eredetű ecsetek sokkal finomabbak, rugalmasabbak, mint a szintetikusak – hiszen azok valamilyen műanyag szálból készültek. Pontosan ezért, ez az ecsetfajta – a természetes - sokkal sérülékenyebb is.

A természetes anyagokból készült ecseteket leginkább AKRIL – azon belül is a „spanyol” vagy „vizes” akril festékekhez használjuk. Természetes szőrű ecseteknél, ha lehet, kerüljük a LAQUER, vagy alkohol bázisú akrilokat, illetve az enamel festékek sem tesznek neki túl jót.

Az olajfestékekhez is használhatóak, de ugyanúgy, ahogy az enamle festékeknél itt is előfordulhat, hogy károsodik.

FONTOS! A természetes ecseteket az agresszív olaj, vagy enamel hígítók károsíthatják. Ez nem azt jelenti, hogy az első festésnél szétesik – bár találkoztam már olyan ecsettel, ami szétesett, de az valami gagyi noname, áruház lánci cucc volt – de gyorsan tönkremegy az ecset.  

 

 

A szintetikus ecsetek, valamilyen műanyagból készült finom szálakból állnak. Bár rugalmasok ezek is, mégis egy kicsit merevebb a szerkezetük, kevésbé sérülékenyek, jobban ellenálnak mind a kémiai, mind a fizikai behatásoknak. Ugyanakkor a magasabb minőségű eszközökkel nagyon finom munkát lehet végezni. Elsősorban olaj, enamel termékekhez kiválóak, a vizes festékeknél a vizet annyira nem tartják meg.

Természetesen rengeteg festék van még a világon. Most csak a makettezéshez kötődőkkel foglalkozunk. Higgyétek el, annak idején, mikor elindult a makettezés, ugyan úgy a művészvilágból nyúlták az ecseteket. Arról nem is beszélve, hogy a mostanság ismert akril festékek az 1960-as évektől ismertek …

 

De akkor mikor milyen ecsetet használjak, ha egyszer jó a szintetikus is mindenre és olcsóbb is, akkor miért vegyek természetes ecsetet?

Nagyon jó a kérdés, kedves makettezős kispajtás. Van még pár tulajdonsága az ecseteknek és az egyik közülük a festék felvételi képesség, a másik pedig a festék megtartási képesség. És itt van még a mennyiségi kérdés is.

A természetes ecsetek kiváló festékfelvevő képességgel rendelkeznek. A festék megtartása és így a mennyiség felvételének a lehetősége korlátozott, lévén a természetes anyagok nem „merevek”. Az akril festékek „könnyűek” így sok festéket tud felvenni, de az anyag rugalmassága miatt nagyon nehezen tudja megtartani azt.

Ezért az a természetes szőrű ecseteket, az alacsonyabb pigmentszámú – jellemzően vizes, gyantás akril festék –, kisebb súlyú festékekhez használjuk. Nem véletlen, hogy a figurafestők elsősorban a magas minőségű, természetes ecsetekhez ragaszkodnak. Hiszen ők tényleg minimális festékkel dolgoznak, kis felületeken. Persze olajjal is használhatóak, ugyanígy, kis felületre.

A nagyobb felületek, több festékkel történő festéséhez (mondjuk egy repülőgép, vagy harci jármű) használjunk jó minőségű, szintetikus ecseteket, akár akril, akár olaj vagy enamel festékekről van szó. A szintetikus ecsetek kevésbé tudják tartani a vizet, ezt már mondtam, így erre is figyelni kell.

 

Az ecsetek típusai is fontosak. Hiszen van lapos, kerek, legyező, vágott, pamacsos, meg az isten tudja még mennyi félét találtak ki „kifejezetten makettezőknek”.

Az alap típusokról beszélünk most, amely ahhoz kell, hogy ecsettel le tudd festeni életed első makettjét.

Lapos ecset – nagy felületekre történő festés

 

Körecset – kisebb, közepesebb felületekre történő festés

 

Kontúr ecset – apró dolgok megfestése.

 

 

Ezeken felül, ami még fontos tényező, az ecsetek méretezése. Ez ahány gyártó annyi szokás, így nem akarok belemenni. Elég annyi, hogy a nagy számok – pl 7-8-9-10 – nagyméretű ecsetet takarnak, a kis számok pedig kis ecsetet takarnak. A kontúr ecsetek a 0/ vagy 0 és szám jelölést kapják. Pl 0/1 ; 1/0 ; 0001 stb. 

De akkor kezdjünk egy sorrendet nézni, hogy mikor melyik ecsetet használunk, most csak hipotetikusan, egy harci járművön.

Az álcázó festék, vagy más néven a fedő festék, most mindegy milyen „fajta” (tehát akril, enamel, stb). A metódus a lényeg.

A festés sorrendiségét hívom alapul.

1; Alapozás

Ecsettel nem érdemes alapozni. Erre vannak nagyon jó spray formátumú alapozók. Lehet erőlködni az ecsettel is, de nem fog jó eredményt kiadni.
De ha mégis ecsettel szeretnél alapozni; nagy (7-10), lapos, szintetikus ecset.

Miért? Mert az alapozó – ahogy már korábban is leírtuk – nagyobb pigmentszámú vastagabb, nehezebb festék. A természetes szőrű ecset nem lesz vele barát, a szintetikus ecsetek meg szó szerint eltömődnek.  

 

2; Előárnyékolás

Bizony. Ecsettel is lehet előárnyékolni, csak nagyon óvatosan kell vele bánni. Persze van jobb módszer is, meg egyszerűbb. Majd megmutatom.
Ehhez egy közepes (3-6), vagy kicsi (1-5) körecsetet lehet használni.

 

3; Fedőszínek

Lapos, ecset – függetlenül a festék fajtájától.
A méret függ a festeni kívánt felület nagyságától is. Az 1:72-es repülőket nem kell 10-es ecsettel festeni és az 1:35-ös harci járműveket nem érdemes 3-as ecsettel pacsmagolni. Jellemzően 4-től felfele érdemes nézelődni.

 

 

4; Apró részletek megfestése

Kontúrecset 1-3 –as méret. Ritka esetben 0-s széria is bekerülhet, főleg, ha egy pilótafülke apró gombjait akarjuk festeni, bár oda egy kihegyezett fogpiszkáló is megteszi.

 

5; Fakítás / post shading / élek kiemelése

Fakításhoz – körecset. A méret itt is a felület nagyságától függ. általában 1-3 vagy 2-4 vagy 4-6 … de ennél már egy hajó oldalát pacsmagoljuk, kb.

Post shading (utóárnyékolás) – igen, ecsetel is lehetséges, majd megmutatom. Körecset, egyes, vagy kettes méret.

Élek kiemelése – kontúr ecset, 1-2-es méret és itt is előfordulhat nullás széria is.

 

6; Kopások elkészítése

A kopások elkészítéséhez több technika is létezik  - ezeket itt a tudástárban is kiveséztük. Amennyiben ecsettel kívánjuk elkészíteni, akkor használjunk kontúr ecsetet. A méret 1-es és annál kisebb – tehát a nullás széria bőven jöhet. Akár 10/0 is lehet.

7; Lakkozás

Lapos ecset, felülettől függően. Kb ugyan az, mint amivel a fedőfestéket felvitted.

 

8; - Filterek, bemosók

Filterek – lapos ecsetek, kb akkorák, amivel a fedőfestéket felvittük, de lehet nagyobb is.

Bemosók; Itt két fajta ecsetet is használhatunk. Kerek ecsetet és kontúr ecsetet is. A méret 1 és annál kisebb.

 

A koszolások és környezeti behatások – weathering – elkészítéséhez a következőt ajánlom. És ez most nagyon fontos! Ahány makettező annyi szokás. Kinek ez tetszik, kinek az. Ezek, amiket én ajánlok inkább iránymutató. 

Vékony porréteg felvitele – lapos, kis méretű (1-3) ecset. Ugye nem kell elmondanom, hogy itt is az alkalmazott anyagok tulajdonságától függ az ecset fajtája – szintetikus, vagy természetes.

A vastagabb „koszolások kora”

Pigmentek – természetes szőrű, laposabb, kerekebb ecset, vagy smink-applikátor. Röhögtök – mondjuk rajtam is, amikor bemegyek a beauty boltba smink-applikátort venni – de az egyik legjobb.

Sár, egyéb előre legyártott hatások felvitele – amivel jól esik. Komolyan. Jobb a szintetikus ecset, könnyebben tisztítható.

 

Vékonyabb koszréteg – ugyan az, mint a pigmentek.

Megfolyások – technikától függően kontúr és laposecset váltakozó használata. Itt a kontúr ecsetből egyes és annál kisebb, a lapos ecsetből kicsi (1-2) kellhet.

Tehát láthatjuk, hogy aránylag kevés ecsettel, aránylag sok dolgot meg tudunk oldani.

 

 

Oké, látom, meg nézem, de mi az hogy toray, meg dry brush, meg ilyenek?

 Na igen. Vannak még mindenféle jelölések, meg speciálisan, makettezőknek készített (ezen, mindig jót mosolygok) termékek.

A toray, kolinsky minőséget jelez. A sörte tömörsége, és minősége némely esetben kiemelkedő. Ilyenkor használnak ilyen szavakat. De nézzük;

Toray : Szintetikus szál, finom csúccsal, meglehetősen rugalmas. Különböző erősségű és színű, de közös jellemzője, hogy a minősége magasabb, mint az átlag. Finom munkákhoz ajánlott.

Kolinsky – A legkiválóbb természetes szőrből készült ecset. Eredetileg a Kolinsky (mustela sibirica)-nyest szőréből készül, amely csak egy helyen őshonos. Azonban most már más nyestfélék ( amelyek szintén a mustela sibirica alfajai ) szőrét is felhasználják. Mostanában már nem elsősorban magára a származásra vonatkozik, hanem a minőségre. Nagyon rugalmas, kiváló csúccsal rendelkezik, ideális az akril festékekhez.

Sable – (nyest/coboly/görény) – Természetes szőr. Nagyon jó minőség. Hasonlít a Kolinsky-hez, de nem annyira finom.

 

Dry Brush – lefordítva száraz ecset. Ez egy aránylag régi technika, itt a sörtéből szinte majdnem minden festéket eltávolítunk és azzal ecsetelgetjük az éleket, stb. Ez egy ecsetgyilkos technika, szóval ezek az ecsetek sokkal tartósabbak, tömörebbek, merevebbek a többi ecsethez. Használatuk ehhez a technikához ideális.

Sponge Brush – Hát egy szivacsot raktak oda na. Pont mint a smink-applikátor.

 

FONTOS! Az ecsetek tisztítása;

Minden használat után, illik az ecsetet jó alaposan kitisztítani. Ha nem tisztítod ki, pillanatok alatt beszárad és lehet kidobni az ecsetet.

Alapvetően azt szoktam ajánlani, hogy a festék hígítójában mossuk az ecsetet.

Az általam használt metódus;

  • a festék hígítójában – vagy ha van a festékhez úgynevezett cleaner/tisztító folyadék, akkor abban – megkavargatjuk az ecsetet. Fontos, hogy ne ázzon benne, ne legyen sokáig benne.
  • kavargatás után, lehetőleg egy tiszta papírtörlőbe, vagy rongyba kihúzni belőle minden nedvességet
  • még egy kavargatás
  • még egy törölgetés
  • opcionális – főleg természetes ecseteknél érdemes ezt; egy kis áztatás vízben. Egy dologra figyelj, hogy az ecset ne a hegyén támaszkodjon. Egy húsz perc fürdő elég
  • PRO TIPP: Mielőtt állványra rakod az ecsetet, langyos víz és szappan használatával még egyszer mossuk ki. Én adalékmentes, folyékony szappant szoktam használni. A trükk, hogy nem öblítem ki teljesen a sörtét és formázom a hegyet az ujjammal. Természetesen, a következő használat előtt egy kicsit ki kell lögybölni. Amúgy sem használunk szárazon ecsetet – kivéve a száarzecsetelésnél, bár akkor sem száraz. De erről majd a következő írásban lesz szó.

 

Remélem sikerült egy kicsit eligazodni az ecsetek világában is.

 

Szóval, ahogy az előző írásokban is volt, itt is lesz Házi Feladat! Természetesen, ahogy az iskolában itt is jutalmazni fogjuk a jó eredményeket. Mivel az iskola is szeptemberben kezdődik, ezért az általunk kiadott házifeladatok bekérése is az iskolai időszakban fog megtörténni. Addig gyakoroljatok, élvezzétek a játékos Házi Feladatokat. És figyeljétek szeptembertől a Facebook oldalunkat, ahol megtudhattok pontosan mindent.

Modellfutár Házi feladat;

1/1 – fess három csíkot egymás mellé, egy ecsetfelvéttel, lapos ecsettel, úgy hogy nem hígítod a festéket.
1/2 – fess három csíkot egymás mellé, egy ecsetfelvéttel, kör ecsettel, úgy hogy nem hígítod a festéket.
1/3 – fess három csíkot egymás mellé, egy ecsetfelvéttel, kontúr ecsettel, úgy hogy nem hígítod a festéket.

2/1 fess három csíkot egymás mellé, egy ecsetfelvéttel, lapos ecettel, hogy 50-50%-ban hígítod a festéket
2/2 fess három csíkot egymás mellé, egy ecsetfelvéttel, kör ecettel, hogy 50-50%-ban hígítod a festéket
2/3 fess három csíkot egymás mellé, egy ecsetfelvéttel, kontúr ecettel, hogy 50-50%-ban hígítod a festéket

 

Legközelebb már tényleg festünk! Komolyan. 

Addig is, kövesd kérlek a Facebook oldalunkat, hogy mihamarabb értesülhess az akciókról, újdonságokról.

Hasonló, igazán ismeretterjesztő, oktató anyagokért, kérlek olvasd végig a Blog oldalunkat.