Köszöntünk webáruházunkban. Belépés, regisztráció és információ az oldal alján található.
Blog

Koptatás – Kicsit berozsdásodunk – második rész

2022.05.29 20:29
Koptatás – Kicsit berozsdásodunk – második rész

Sok lehetőség, technika létezik arra, hogy a kopásokat, leverődéseket megjeleníthessük. Igyekszünk minél több információt, lehetőséget adni számotokra, hogy megvalósíthassátok elképzeléseiteket. Az előző írásban kémiai reakciót használtunk a festékréteg feloldására, most viszont fizikai módszerrel, maszkolással ismertetünk meg mindenkit. És ahogy annak idején mondták, minden anyag, amely nem engedi át a festéket, az maszkoló anyag. Vegyük hát elő a sót és a maszkoló folyadékot.

A korábbi technikával ellentétben, tehát itt most fizikailag álljuk útját a festéknek. Az ehhez használt anyagok – só és maszkoló folyadék – a leginkább ismertek, de van sok más olyan anyag is, amelyekkel ilyen – vagy valami nagyon hasonló – eredményt érhetünk el.

De előbb kezdjünk egy kis magyarázattal. Mégpedig a maszkoló folyadékkal kapcsolatban. Ez egy olyan anyag, amely levegővel érintkezve egy latex szerű – vagy konkrétan latex – anyaggá szilárdul. Kicsit ruganyos, általában áttetsző felületet alkot. Azonban minimális fizikai hatásra könnyedén eltávolítható a felületről. Nyílván, ha hat hétig rajta hagyod a maszkolt részen, lehetnek problémák. A megoldás egyszerű. Ne hagyd rajta hat hétig. 

Az anyag nem igazán kellemes szagú, ezt a benne lévő ammónia származéknak is köszönhetjük. Ahogy a fiam anno megjegyezte, pisi szagú. Nos igen. De nem szagolgatni kell, hanem használni.

A felhasználása rengeteg módon lehetséges, bár a folyékony állaga és a kicsit nyúlós, trutyi jellege nem a legpontosabb maszkoló eszközzé teszi. De jelen esetben nem is nagyon fontos az atompontosság, bár ahogy látjátok majd, lehet vele irányítottan is dolgozni.

A felhordásnál használt ecsetet illetve bármi olyan eszközt, amelyet még később használni szeretnénk, azonnal ki kell mosni. Lehet vízzel is, azonban, ha nagyon beszárad, akkor agresszívebb eszközökhöz kell folyamodni. Mondják többen a körömlakklemosókat, a H-100 hígítót, stb … Őszintén? Nem tudom. Én vagy eldobom az eszközt, vagy azonnal kimosom vízzel. Így nem tudom megerősíteni a legendáriumot.

Akinek esetleg van tapasztalata, írja meg nekünk.

Chipping hatás elérése – Maszkoló folyadék.

 

Az előkészített felületünket több eszközzel is kezelés alá vettük, ezeket láthatjátok ezen a képen.

 

Az ecset egy kicsit keményebb sörtéjű, robosztus darab. A folyadékba mártva, a felülethez ütögetve aránylag nagyobb területeket fedünk le vele. Természetesen amennyiben kevesebb anyag van az ecseten, kevesebb maszkoló folyadék kerül a felületre.

 

 

A második esetben egy szivacsot használtam. Ehhez egy kevés maszkoló folyadékot kivettem a tégelyből. Ebbe mártottam a finom szivacsot.



ProTipp: Az Eduard gyanta kiegészítőinek csomagolásában lévő finom szivacs kiváló eszköz erre.

ProTipp2: A szivacsról szedjétek le a felesleges maszkoló folyadékot, mert nem éritek el a kívánt finom hatást. Csak egy paca lesz mint itt.

 

Miután kiszedtük a felesleges mennyiséget aránylag finoman tudunk dolgozni vele. De sajnos, ha csak ész nélkül tapicskolunk, annak következménye lesz. Majd látjátok nemsokára.

 

Ész nélkül ... Jó ötletnek tűnt. Spoiler; Nem volt az. 

 

 

Ezek után egy fogpiszkáló segítségével vittem fel az anyagot. Ahogy látjátok lehet vele aránylag finoman dolgozni, vékony csíkokat készíteni, stb.

 

A középső szekcióban pedig mindhárom technikát használtam egyszerre.

 

Felkerült az alapszín. 

A nagyobb „foltok” eltávolítása lehetséges fogpiszkálóval is.

 

ProTipp: Használjatok Blu Tac gyurma ragasztót. Kis gombóc és mintha radíroznátok vele. De csak finoman. Szépen összeszedi, ahogy a képen is látszik.

 

Fentebb írtam azt hogy ész nélkül csináltam. Hát igen. Nem ezt az eredményt vártam. Jobb alsó sarok. Ez van. Kicsit sok lett a matéria. 

Konklúzió; Csak a képzeleted szabhat határt. Összességében azt lehet elmondani, hogy mindhárom – és még ki tudja hányféle – módot érdemes használni, ha ebben a rendszerben gondolkodtok.

Chipping hatás elérése – közönséges konyhai só.

 

Ugye még megvan, az elején lefektetett tézis. Bármilyen anyag, amely megakadályozza a festék felületre való érkezését, maszkoló anyag.

Nohátkérem a só megakadályozza.

ProTipp: Ne csak a finom szemű sót használjátok, hanem a durvább, nagyobb kristályokat is tartalmazó keveréket keressétek, így sokkal változatosabb lesz az eredmény. Én elkövettem azt a hibát, hogy nem néztem be korábban a konyhaszekrénybe, van-e itthon nagyobb kristályú só. Spoiler; Nem volt …

 

A só finom szemcséi miatt, nagyon aprólékos eredményeket érhetünk el. A legtöbb esetben nem ilyen mennyiséggel kell dolgozni, mint amit a képen láttok, hanem sokkal kevesebbel. Jelen eseteben demonstrálni akartam azt, hogy a só is képes lefedni, akár a teljes területet.

 

Az eljáráshoz kell némi víz, egy lapos ecset, amivel felhordjuk a vizet és rengeteg kreativitás.

 

A felületen lévő nedvességet a só felszívja és aránylag fixálja magát.

ProTipp: hagyjuk az első réteget legalább 24 óráig száradni, hogy mikor vízzel kenegetjük és a só oldódik – egy picit – ne marja meg a felületet.

 

A fedőréteg felfújás után így néz ki.

 

 

A sót pedig egy erősebb kefével, régi de még jobb állapotú fogkefével távolítsuk el.

 

 

Hát elég mocskos a helyszín, szóval finoman.

 

ProTipp: használjuk – ha van – a szórópisztolyunkat, az apró szemcsék eltávolításához. De ilyenkor csak a levegőt fújjuk. Ha nincs, jó az ecset is.

 

Ahogy a végeredményen is látszik, csak rajtunk múlik, hogy durvább hatást érünk-e el (sok só), vagy finom hatást érünk-e el (kevesebb só a széleken)

 

Ez egy aránylag egyszerű eljárás. Sőt igazból mindkettő az. Azonban mit sem ér az egész, ha nem gondolkodunk. De ezt már fejtegettük itt egy kicsit.

 

Ami még nagyon fontos; Ezek csak az első lépések a leverődések elkészítésében. Ezek után még több lépés jön-jöhet. Nagyon fontos ezt megjegyezni és észben tartani; semmi sem egy lépésben készül. Több effekt/hatás összképe adja meg a végeredményt.

Ezekről természetesen később írunk majd, mint ahogy arról is, hogy a leverődéseket hogyan lehet elkészíteni, azután, hogy felkerült a fedőfesték.

Na de összegezzük egy kicsit a két cikket, mert már hallom a kérdést, hogy „oké, oké, de melyik a jobb?”

Nos, az, amelyiket szereted. Ami tetszik. Ami közel áll a szemlélet módodhoz. A te döntésed. Nincs mindent-vivő-tuti-megoldás. Kísérletez, gyakorolj. Sőt! Kombináld! Gyönyörű szép textúrákat lehet elérni a módszerek kombinálásával. Ezt majd meg is mutatjuk.

És igazából ez a makettezés egyik legnagyobb tanítása. Hogy ismerj meg új eljárásokat, alkalmazd őket, majd alakítsd ki a saját stílusodat.

  • Jó, jó, de én nem akarok lepusztult gépet csinálni.

Rendben. Akkor ne csinálj. Nem kötelező. A te döntésed, hogy építesz, festesz. Ami a lényeg, hogy érezd jól magad alkotás közben. Mert – hogy klasszikust idézzek;

„Alkotni öröm, én ezt tartom szem előtt,
Mint kipányvázott tehén, az útszéli legelőt … „

ZöldÖvezet – Hang a végtelenben

 

 

Hamarosan újabb írással jelentkezünk, addig is kövesd kérlek a Facebook oldalunkat, hogy mihamarabb értesülhess az akciókról, újdonságokról.

Hasonló, igazán ismeretterjesztő, oktató anyagokért, kérlek olvasd végig a Blog oldalunkat.