Köszöntünk webáruházunkban. Belépés, regisztráció és információ az oldal alján található.

Airbrush

Festékszórók, kompresszorok

Ezen az oldalon találhatod a festékszórókat és a kompresszorokat, illetve minden alkatrészt és kiegészítőt, ami a működtetésükhöz szükséges. A festék porlasztásával ezek az eszközök olyan festési módokat tesznek lehetővé, amelyek a hagyományos ecsetekkel nem kivitelezhetőek.

Viharvert látszatot és élethű terepmintát kölcsönözhetünk a maketteknek, ráadásul rendkívül vékony festékrétegek felhasználásával. Ugyan kell egy kis idő beletanulni a festékszórózás mikéntjébe, az eredmény magáért fog beszélni. Ha tehát te is szeretnél minél élethűbb, minél részletgazdagabb kinézetet adni modelljeidnek, szerezz be te is egy Airbrush-t!

Ugyan a festékszórók, mint eszközök már több mint másfél évszázada léteznek, a makettezés területén csak nemrég jelentek meg általános használatban. Azonban a bennük rejlő lehetőségek azonnal igen közkedveltté tették őket a hobbival foglalkozók körében.

A festékszóró kialakítása és működése

A festékszórókról azt kell tudni, hogy sűrített levegő segítségével lényegében kiszívják a hozzácsatolt tartályból a festéket. A nagy sebességnek köszönhetően a festék maga nagyon apró szemcsékre bomlik, és vékony, szinte teljesen egyenletes rétegként kerül a kívánt felületre.

Egy mérőeszköz szabályozza, hogy pontosan mennyi festéket továbbítson az Airbrush feje, amit pedig kézileg tudunk állítani. Ennek köszönhetően jóval nagyobb mértékben irányíthatjuk a festési folyamatot, így könnyebben elérhetjük azt a hatást, amit szeretnénk.

Az egyes festékszóró modellek között jelentős eltérések is lehetnek. Például egyes típusok mindössze 1,4 bar nyomással működnek, míg más verziók akár 2,4-ig is felmehetnek. A modellezéshez használt Airbrush-ok természetesen inkább az alsó határhoz közelítenek, míg a felső határt az autók festésére használt eszközök képviselik.

A használat módja

Mivel az ecsetekkel ellentétben itt a festő nem ér hozzá semmivel sem a maketthez, minden a szabadkézi mozgatáson, a nyomáson, illetve a távolságon múlik. Azonban sok tapasztalatot igényel az, hogy konzisztens eredményeket tudjunk produkálni.

Egyszerűbb dolga van az embernek, ha stencileket, illetve frisketeket alkalmazunk. Az előbbiek segítségével egy bizonyos mintát vagy alakzatot tudunk hibamentesen felvinni egy felületre anélkül, hogy a már rajta lévő mintát elrontanánk.

A frisket ennek pontosan az ellenkezője. A már meglévő mintákat és alakzatokat tudjuk vele letakarni azért, hogy amíg más részein dolgozunk a makettnek, azokban ne essen kár. Természetesen a profi festők már nem szorulnak ilyen segítségre, de egy kezdő számára nagyon sokat számít.

Az sem akadály, hogy két különböző szín közötti átmenetet biztosítsunk. Mivel irányíthatjuk a szórt festék mennyiségét, annak fokozatos csökkentésével elérhetjük, hogy a másik szín felé egyre vékonyabb rétegben kerüljön fel, ezáltal keverve a két árnyalatot az átmenet mentén.

Festékszórók, kompresszorok

A festékszórók rendkívül hasznos eszközök azok számára, akik a lehető legtökéletesebb modelleket szeretnék gyűjteményükben tudni. Azonban az ecseteknél jóval összetettebb szerszámról van szó, aminek számos eleme van, és a karbantartása is fontos.

Nálunk minden alkotóelemet külön megtalálsz. Különféle festékszórókat, kompresszorokat, illetve összekötőkábeleket és adaptereket mind egy helyen beszerezhetsz. Ha pedig valamelyik eleme a szerkezetnek megsérülne vagy meghibásodna, webáruházunk minden alkatrészüket külön is értékesíti, ezzel leegyszerűsítve a cserét.