Köszöntünk webáruházunkban. Belépés, regisztráció és információ az oldal alján található.
Blog

A makettezéshez szükséges festékek, azok fajtái, tulajdonságai. Első rész

2022.03.05 08:09
A makettezéshez szükséges festékek, azok fajtái, tulajdonságai. Első rész

És most jöhet a sokmillióforintos kérdés. Melyik festéket használjam, melyik a legjobb? Ha ezt a kérdést felteszed valamelyik online makettezős közösségben, körülbelül vallási vita kerekedik belőle.

Maradjunk annyiban, mindegyik makettezésre gyártott festéknek megvannak a pozitív és negatív oldalai. Kinek ez, kinek az pozitív vagy negatív, ezt mindenkinek magának kell eldöntenie.

FONTOS! MINDEN ESETBEN JÓL SZELLŐZŐ, VAGY SZELLŐZTETHETŐ HELYEN FESS! A SAJÁT EGÉSZSÉGED ÉRDEKÉBEN, TARTSD BE A VÉDELMI AJÁNLÁSOKAT! 

 

Eddig tudatosan kerültük a festékek témakört, amikor a korábbi cikkjeinkben bemutattuk mi kell ahhoz, hogy elkezdj makettezni, vagy milyen alapvető eszközöket használunk, vagy hogyan készül el egy makett. 

Ugyanis a festék kérdés eléggé bonyolult és összetett. Talán a legbonyolultabb kérdés mind közül. Nincs egyszerű megoldás. 

Mi most azt mutatjuk meg nektek – két részben, hogy a Modellfutár webáruházban mely gyártók festékjei milyen tulajdonságokkal rendelkeznek, ehhez azonban egy kicsit meg kell ismerni a festékeket.

Az elején szeretném leszögezni, hogy minden festéket hígítani kell. Nincs olyan, hogy egyből fed. Jó, hát egy-két nagyon speciális festék talán, de ezt majd elmondjuk. Tehát – sok éves tapasztalattal a hátunk mögött – javasoljuk, hogy a festékekhez tartozó gyári hígítókat használjátok az első körben.

 

Mi a különbség a makettezésre gyártott festékek és a boltban kapható festékek között?

Ehhez először is azt kell megérteni, hogy a maga a festék több összetevőből áll. Ezek

a pigment – amely felelős a színért, a színárnyalatért, a szín telítettségért és a textúráért
a kötőanyag – a legfontosabb összetevője a festéknek. Összeköti a pigmenteket, ez határozza meg tapadást, fényességet, rugalmasságot, stb
az oldószer – a kötőanyag feloldására használt anyag. Ez mondja el nekünk, milyen fajta a festékünk és milyen hígítót kell használnunk hozzá. (ez párolog. Hosszabb állás alatt képes elpárologni a festékből és akkor egy sűrű, kemény massza marad a festékünk helyén)
egyéb adalékok – olyan anyagok, amelyekkel megváltoztathatják a felületi feszültséget, a száradási időt, textúrát, stb.
(Ezen összetevők mind-mind hétpecsétes titkok.)

Megkülönböztethetünk makettfestéket és makettezéshez használt festéket. A kettő között az a különbség, hogy a makettfestéket elsősorban a makettezőknek készítették, míg a makettezéshez használt festékeket egyéb felhasználásra, álltalában dekor, vagy művészi célokra használják.

A kettő közötti legnagyobb különbség az, hogy a kifejezetten a makettekhez gyártott festékek pigment szerkezete sokkal kisebb, mint az összes többi festéké. Ezt úgy érik el, hogy sokkal finomabbra darálják, őrölik a pigmenteket (vagy az azokat alkotó ásványi anyagokat). Erre a finomságra szükség is van, hiszen a makettek – ahogy korábban már definiáltuk – kicsinyített másai az igazinak.

Tudjuk, hogy sokan esnek abba a csapdába, hogy megveszik az áruházláncokban kapható olcsó festékeket, hogy jó lesz az. Nem, nem lesz jó. Sokat fogsz vele szenvedni, elmegy a kedved a makettezéstől. És hát ugye nem azért kezdtél bele a makettezésbe, hogy szenvedj, igaz? Hanem kikapcsolódni, szórakozni szeretnél.

Photo by Victória Kubiaki on Unsplash

Ezért javasoljuk, hogy a makettedhez a Modellfutár webáruház kínálatából válasz festéket, hiszen ezek mind azért készültek, hogy a makettezők boldogok legyenek.

A makettezéshez használt festékekről később ejtünk majd pár szót.

 

És akkor most jöjjön a "tudomány". Szeretnénk, ha megértenétek majd később, hogy miért, mikor és hogy használhatjuk a különböző festékeket. Ehhez azonban meg kell érteni az alapokat. 

 

A makettfestékek fajtái:

Ugye fentebb írtuk, hogy a festékek több összetevőből állnak és az úgynevezett kötőanyagok alaptulajdonságai határozzák meg nekünk a festékek fajtáját.

Ezen belül elkülöníthetünk:

  • akril festéket
  • Enamel (zománc) festéket
  • olaj festékek

 

Nézzük meg az alaptulajdonságokat.

Kezdjük először az enamel festékekkel, mert a kezdők legtöbbször ezzel szembesülnek. Varázslat, hogy miért … Illetve mert ez a legjobb az ecsetes festésre.

Azt tudni kell, hogy az enamel NEM olajfesték. Ez egy szintetikus zománc festék, amelyet a legendák szerint kifejezetten a makettekhez „fejlesztettek”.

Előnye: nagyon lassan szárad. De tééényleg nagyon lassan. Még ha esetleg tapintásra száraz is, akkor is a mélyben lejátszódó folyamatok miatt hetekig eltarthat a teljes kémiai száradás. Éppen ezért a legjobb az ecsetes festéshez. Amennyiben javítani szeretnénk hosszú idő áll rendelkezésre, még akkor is, ha már érintésre száraznak tűnik a felület.

Hátránya: Mivel a festékben található oldószer általában kőolaj-származék, így roppant kellemetlen szaga van, és nem túl egészséges. Jól szellőző helyen használjuk. Nem igazán szórópisztolyba való, de természetesen megfelelő hígítással ez is fújható. Ilyenkor minden óvintézkedést tartsunk be. Igen, respirátor sem árt.

Akril festékek.

(az egyes festék márkák besorolást egy külön cikkben ismertetjük. A képek csak illusztrációk)

A jelenleg ismert akril festékek az 1950-es években jöttek létre és igazából a 60-as évek óta állandó szereplői a művészvilágnak. A mostanság divatos „spanyol akrilok” origója is 1965-ben készült el először (az Egyesült Államokban), bár akkor még szimplán művészfestékként tartották számon.

Az akril festékek tulajdonsága, hogy gyorsan száradnak, nagyon jó a tapadási tulajdonságuk, erős felületet alkotnak, jó a fedőképességük, és majdnem végtelenségig hígíthatók.

Fajtájuk szerint megkülönböztethetünk;

„Vizes” akrilok

Minimális toxikus anyagot tartalmaznak, szagtalanok, akár vízzel is hígíthatók (nem minden esetben ajánlatos – később elmagyarázzuk). Ezek a tulajdonságok teszik a legbiztonságosabb festékké a többiek között.

Bizonyos fajtái ecsetre kiválóak, illetve airbrushban is használhatóak. Megtalálhatóak mind matt mind fényes felülettel.  

Hátránya: Összetettebb a technika amivel használni kell őket és gyorsan szárad (ami amúgy jó, ha ismerjük).

 

Alkohol alapú akrilok, melyeket néha oldószer alapúnak is neveznek.

Az oldószer ebben az esetben egy alkohol származék (ipari, emberi fogyasztásra alkalmatlan).  Másként viselkednek, mint a vizes társa, a terülése és tapadása kiváló, kevésbé érzékeny a felhasználásra.

Hátránya: Az alkohol alap miatt ajánlott jól szellőző helységben dolgozni. Egyes esetekben válthat ki allergiás reakciót, illetve szárítja a bőrt. Használatakor a szellőzés mellett nem árt maszkot hordani (nem orvosit, hanem kifejezetten festéshez használatos szűrőmaszkot), illetve védőkesztyűt. Természetesen ezek nagy dózisban értendőek. Nem fogsz rosszul lenni, ha lefújsz egy makettet, de azért ha sok a sok, akkor lehet gond. 

Nagyon sokrétű festék fajta, leginkább airbrush használatra való, ecsetelésre nem ajánlott. Természetesen lehet festeni ecsettel, agyonhígítva, bár rengeteg gyakorlást igényel és a kezdetekben sok kudarc éri az embert. Az esetek többségében fényes felületet ad.

Lacquer alapú akrilok - szintén mondják rájuk az oldószer alapú meghatározást. 

Hát kérem, ez a makett festékek Heavy Metal-ja.

A Lacquer megnevezés a közhiedelemmel szemben nem a lakkot takarja, hanem az a bizonyos oldószert, ami tulajdonképpen cellulóz. Legalábbis a makettfestékek között.

Előnye: Nagyon gyorsan szárad. A legjobb festékfajta szórópisztolyba. Így ez az a festék, amellyel a legvékonyabban lehet festeni. A legtartósabb mind közül. A fémfestékek a legjobbaknak mondhatók.

Hátránya:

A cellulóznak köszönhetően elég agresszív festék. Képes megmarni a műanyagot, felvitt festéket, a tüdőt.

Rendkívül erős illatjuk van és a porlasztáskor keletkező „füst” mérgező. Itt minden óvintézkedést illik bevetni. Szellőzés, festőkabin szellőzőre kötve, respirátor, kesztyű, akár védőszemüveg. Természetesen ezek nagy dózisban értendőek. Nem fogsz rosszul lenni, ha lefújsz egy makettet, de azért ha sok a sok, akkor lehet gond. 

Ecsetelni nem igazán érdemes őket.

Olajfestékek

Webáruházunkban megtalálhatóak olajfestékek is. Bár ismerünk olyan figurafestőket, akik olajfestékkel mesterműveket alkotnak, ez a fajta festék nem a makettekre van.

Az olajfesték leginkább az időjárási hatások, kopások, koszolások megjelenítésére használatos. Már elég széles ismeret anyagot igényel.

Később majd szentelünk ezeknek is egy külön fejezetet.

A folytatásban pedig a megnézzük, mit mivel érdemes, lehet, nem lehet keverni, illetve a webáruházban található festékmárkákat beazonosítjuk, melyik milyen – a fent felsorolt – fajtába tartozik.

A festékeken kívül lesznek még majd alapozók, lakkok is, meg egyéb varázslatos szerek. Ezeket is ismertetni fogjuk.

Tarts velünk kérlek, kedveld a Facebook oldalunkat, ahol elsőkként értesülhetsz a legújabb anyagjainkról, tesztjeinkről, kedvezményekről, újdonságokról.

Addig is, böngésszétek a webáruházat és keressetek magatoknak egy kezdő makettet.

Hasonló, igazán ismeretterjesztő, oktató anyagokért, kérlek olvasd végig a Blog oldalunkat.